Låt pensionärerna bygga landet

Jan Wifstrand är ny krönikör i FV. Han är VD för nyhetsbyrån Rapidus och var tidigare chefredaktör för DN (2003–2006) och Sydsvenskan (1992–1998). Wifstrand har sedan tre år modererat ett flertal av FV:s seminarier.

Visa faktaruta

Arlanda Express ägs till 37,5 procent av Australiens offentligt anställda och till lika stor del av kinesiska staten. Kastrups flygplats ägs till 29 procent av Ontarios lärares pensionsfond.

Svenska AP-fonder investerar småpengar i lantbruk på Nya Zeeland och i sjukhus i USA.

Någon mer än jag som tycker detta är litet märkligt?

Svensk infrastruktur är ämnet som mest liknar vädret, alltså att alla pratar om det men ingen gör något åt det.

Storstädernas expansion och tågtrafikens samtidiga förfall gör handling viktigare än någonsin.

I den neurotiskt känsliga frågan om offentlig/privat samverkan förde ju förnyaren Anders Borg en närmast socialistisk politik och nuvarande regeringsföreträdare ser ytterst besvärade ut när saken kommer på tal.

Varför? Hur svårt kan det vara?

Den senaste utredningen om hur våra AP-fonder ska investera fastnade i ett organisatoriskt inflytandebråk. Där försvann den viktigaste frågan, alltså möjligheten att våra egna pengar kan betala vår infrastruktur.

Nu måste någon visionär politiker med tyngd ta tag i saken. Tänk er en ny bana, typ Arlanda Express, mellan Malmö och Sveriges fridfullaste plats, Sturup. Tänk er att ett par AP-fonder och EQT Infrastructure och några riskkapitalhajar till går ihop. Bygget skulle vara klart snabbare än ni anar! Men det tillåter inte placeringsreglerna.

Det växer mögel på de här statuterna nu. Gör något, för Guds skull.

Vad detta har med fastigheter att göra? Det är väl uppenbart för flertalet. Bra infrastruktur är lika med höga fastighetsvärden. Så enkelt är det. Då kan ju AP-fonderna njuta av att fastighetsaktierna stiger och bolagen som de redan äger, Vasakronan med flera, blir ännu mer värda som en följd av deras kommande infrastruktursatsningar.

Det påstås att det var dagens pensionärer som byggde landet. Jag tycker de ska bygga landet. I presens och futurum.

Jan Wifstrand, Vd nyhetsbyrån Rapidus

Fler Krönikor

Krönika

Det mest ökända huset

Byggnadsverk definierar civilisationer och historiska epoker: Keops pyramid, Parthenon, Kinesiska muren, Versailles, Taj Mahal. Byggmästare och arkitekter står för de …

Krönika

Historiens misstag

Intet är nytt under solen. Som framgår av Anders Johnsons bok om Isaak Hirsch (Bonniers) önskade Nobelstiftelsen redan för över …

Krönika

Krönika: Flexibla arbetsplatser lockar talanger

Cushman & Wakefield VD Agneta Jacobsson blickar in i framtiden.

Krönika

"Mipim är som Facebook"

Kanske är Malmö stads beslut att nobba Mipim början på en trend.

Krönika

Lär av historiska misstag

Anne-Marie Pålsson

”Vad historien lär oss är att administrativa knep för att hålla tillbaka utlåningen inte fungerar. Efterfrågan följer marknadens lagar.”

Krönika

Träskallarnas komplott

Malin Siwe

”Inget fel i att bygga hus med trästommar. Inget fel att bygga med betong, stål eller tegel heller. Eller lecakulor om man har lust med det.”

Krönika

Drömmen om Trantor

Göran Greider

Trantor! Planeten nära Vintergatans centrum blev till slut en enda stad, med ett skyhögt metallhölje på ytan och borrande lika …

Krönika

Kanonad av hantverkare

Ulf Adelsohn

Strax efter påsk kom vår granne upp och meddelade att det läckte ner vatten ­utanför deras badrum. Då började det. …

Krönika

Förtätning vår tids misstag

Jan Wifstrand

”Under varje epok görs historiska misstag. Fastighetsbranschen är inget undantag. Nu är det ‘förtätning’ som gäller, på flertalet politikers och samhällsbyggares läppar. Det kommer de att få äta upp.”

Krönika

Så får man nya ovänner

Anne-Marie Pålsson

Donald Trump fortsätter att oroa världens ekonomier genom kritiken av frihandeln och de växande obalanserna i handels­utbytet. Först ut som …

Krönika

Lyssnandets förbannelse

Malin Siwe

I mars var det blågröna styret i Helsingborg malligt. Kommunen hade fått den högsta poängen som hittills utdelats av Sveriges …

Krönika

Att ledas eller låta sig ledas

Anne-Marie Pålsson

Att leda väljarna eller låta sig ledas av dem – ett evigt dilemma för politiska ledare. Det gäller att hitta …

Krönika

Enklare regler, tack!

Malin Siwe

Staten har lättat lite på bullerreglementet. Men nu måste man röja rejält i regelverken. Omedelbart. Dels för att göra nybyggen …

Krönika

I kölvattnet av Rikshem

Lennart Sten

När jag var liten lärde jag mig vad som var rätt och fel av min mamma. Sedan utbildade jag mig …

Tillbaka till förstasidan