Krönikor

Lär av Socialdemokraterna

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

Under 42 år regerade Socialdemokraterna Sverige innan borgerligheten vann valet 1976. Men också efter denna förlust har S dominerat svensk politik. Innehaft regeringsmakten i 25 av de senaste 42 åren. Detta säger något om S skicklighet inte bara i att forma en politik som vinner väljarnas gillande utan också i förmågan att finna de nödvändiga allianserna för att kunna genomföra den.

Här har S anlagt ett pragmatiskt synsätt: med samma lätthet har partiets toppar dinerat med storkapitalismens främsta företrädare – familjen Wallenberg – på Täcka Udden och kohandlat med hårdföra kommunister i riksdagens utskott. En självklar strategi för den som förstår att i politik är förhandlingar och allianser hårdvaluta. Och som resignerat inför det faktum att allt som görs och sägs i maktens korridorer inte är visligt. För det är ju som Tysklands järnkansler – Otto von Bismarck – en gång lär ha sagt: Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till.
Så annorlunda mot hur Centern och Liberalerna resonerat på senare tid. De har med sitt bestämda nej till varje form av samröre med Sverigedemokraterna avslöjat att de inte vill ägna sig åt korvframställning. Att ideologisk renlärighet går före makten.

Folk mår bäst av att inte veta hur korvar och lagar kommer till.

Alla vet att SD:s historia är tvivelaktig men de idéer som SD driver är inte unika för Sverige utan har fått genomslag i stora delar av den västliga världen. C och L har valt att möta hotet genom att isolera SD. Och med det minska sin egen makt eller göra sig maktlös beroende på hur regeringsförhandlingarna slutar. Ur strategisk synvinkel en svårförståelig strategi. Men så är ju C och L numera två små partier.
Ett alternativ vore att göra precis tvärtom – triangulera. Stjäla det bästa av motståndarnas idéer och göra dem till sina. Så gjorde Bill Clinton. Så gjorde Tony Blair. Så gjorde också S under partiets storhetstid. Hela tiden med samma resultat. Partierna blev stora och den politiska makten erövrades.

Fler Krönikor

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Krönika

En björntjänst med för höga krav

”Klockan två en fredagseftermiddag är pendelstationerna på ön knökfulla med hantverkare”.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Drömmer som Magdalena

”I sömnen kom den, den inre monologen, grubblerier från statsministern själv.”

Krönika

EU har problem

Från EU hörs allt oftare krav på att bojkotta den ryska gasen. Men att omvandla ord till handling går trögt. …

Krönika

Varför fokus på fler byråkrater?

”Som om Boverket skulle ha bättre lokal koll än kommunerna.”

Tillbaka till förstasidan