Krönikor

Bankregleringen ökar riskerna – både för kunden och banken!

Linus Ericsson är VD vid AGL och har cirka 20 års erfarenhet från finansmarknaden. Han har tidigare arbetat som förvaltare på valuta- och räntemarknaden, risk manager för Stockholms stad och som konsult för ett norskt analysföretag. Sedan 1997 är han partner i AGL.

Visa faktaruta

När man ser hur bankverksamhet bedrivits på olika håll i världen är det lätt att ha förståelse för att det finns ett behov av att reglera bankers risktagande. Bankregleringen i form av Basel-reglerna ger intryck av att vara oerhört sofistikerade. Men får verkligen bankregleringen önskad effekt eller kan det faktiskt vara så att reglerna till och med ger motsatt effekt?!

I stort leder med all säkerhet bankregleringen till lägre risktagande i banksystemet, men inom vissa områden når man faktiskt inte alls önskad effekt. Tvärtom kan man se en ökad risk både för bankernas kunder och för bankerna. Det är främst avseende företags möjligheter att hantera finansierings- och ränterisker som vi ser problem.

AGL jobbar med skuldförvaltning i ett femtiotal fastighetsbolag som tillsammans lånar mer än 150 miljarder kronor. När vi tittar på hur bolagens låneportföljer utvecklats de senaste åren ser vi ett antal intressanta förändringar. Vi ser att låneavtalens återstående genomsnittliga löptid har förkortats från 3,8 till 2,2 år sedan finanskrisen startade. Många låntagare får helt enkelt inte lån på mer än 2 eller 3 år. Låntagare som trots allt erbjuds längre krediter väljer ofta kortare lån för att de inte tycker att de kan motivera den merkostnad som en längre kapitalbindning innebär. Merkostnaden för längre krediter kommer av ökade krav på bankerna att matcha in- och utlåning.

Trots generellt längre räntebindning i takt med sjunkande marknadsräntor så ökar andelen bolag som tvingas till kort räntebindning. Även detta kan förklaras av hur Basel-reglerna påverkar bankernas beteenden. För det första är bankerna restriktiva med att erbjuda ränteswappar med en löptid som överstiger lånens löptid. Korta lån ger därmed kort räntebindning – det vill säga högre risk. Dessutom kräver bankerna i vissa fall separata säkerheter för ränteswappar. Eftersom fastighetsbolagen redan ställt pantbrev som säkerhet för sina fastighetslån har de inte alltid möjlighet att ställa ytterligare säkerheter och kan därför inte göra några swappar.

Min bedömning är tyvärr att vi bara sett början på den här utvecklingen. Det finns lösningar men risken är stor att vi får en kategori låntagare som trots rekordlåga räntor inte erbjuds möjligheten skydda sig mot finansieringsrisker! Ett högre risktagande i bolagen kan mycket väl leda till negativ påverkan såväl på fastighetspriser som på investeringsvolymer.

I slutändan leder allt detta till att bankerna får låntagare som tar större finansierings- och ränterisker. Det i sin tur leder faktiskt till att bankernas risker ökar istället för minskar. Som så ofta förr såg det bra ut på ritbordet men resultatet blev något annat – eller som Peter Dalle i Lorry sa: ”tänkte inte på det”.

Fler Krönikor

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Tillbaka till förstasidan