Life science-hus sätter ny nivå för kontor

Stockholm Princeton 1

Läge
B-läge, Hagastaden, Stockholm

Uthyrbar area totalt
ca 23.000 kvm

Potentiellt hyresvärde, bedömt
ca 95 mkr

Uthyrningsgrad
ca 90%

Antal hyresgäster
2

Underhållsbehov
Nyproduktion

Transaktion

Köptidpunkt
Februari 2020

Köpare
KPL Eiendom

Säljare
Hemsö och Sveanor JV Holding AB

Köpeskilling
2,6 mdr

Visa faktaruta

Under februari kommuni­cerades KPL Eiendoms förvärv av Princeton 1, en så kallad Life science-fastighet. Fastigheten är belägen i det pågående stadsutvecklingsområdet av Hagastaden. Säljare var Hemsö och Sveanor JV Holding, och köpeskillingen uppgår till 2,6 miljarder kronor, vilket mot­svarar en köpeskilling om rekordhöga 113 000 kr/kvm. Aldrig tidigare har vi noterat denna prisnivå i stadsdelen, dock är den i linje med de senaste toppnoteringarna av nybyggda kontorsfastigheter i motsvarande lägen.

Byggnaden kommer stå klar i år och inflytt sker sommaren 2021. Totalt omfattar objektet 23 000 kvadratmeter lokaler. Research Laboratories och Region Stockholm är de största hyresgästerna, och Svefa bedömer att topphyresnivåerna är upp till cirka 4 200 kr/kvm i byggnaden. Ännu ej uthyrd area kommer främst att utgöras av kontor, butiker och restauranger som kommer att inrymmas i byggnadens bottenplan. Med beaktande av detta bedömer Svefa därmed direktavkastnings­kravet till cirka 3,3 procent.

Fastigheten är belägen i ett centralt läge i det ”nygamla” Hagastaden. Både Stockholms stad och Solna stad har tillsammans gjort en stor satsning på området som beräknas kunna inrymma 6 000 nya bostäder samt 50 000 nya arbetsplatser före 2030. Fastigheten ligger dessutom på nära avstånd till tunnelbanestationen Hagastaden som ska vara klar 2028.

Frågan är: kommer man efter Covid-19-utbrottet kunna se dessa prisnivåer i Hagastaden med omnejd igen? Kommer närförortens läge att stå starkt eller kommer en förväntan om fallande hyror i centrala Stockholm att påverka ytterstadens attraktivitet?

Det mest sannolika scenariot är att vakansgraderna kommer att pressas uppåt i takt med att arbets­lösheten och konkurserna ökar. I framtiden kommer dock attraktiva och levande stadsdelar alltid ha en konkurrensfördel och locka investerare. Svefa bedömer att Hagastadens kontorsutbud kan gynnas av den ökade nyproduktionen av bostäder samt av att världsledande forskningsinstitut som Karolinska institutet finns i direkt närhet, vilket kan bidra till den nya stadsdelens kvalitativa rykte.

För cirka ett år sedan tittade Svefa in i kristallkulan och förutspådde att områden utanför tullarna kunde komma att bli det nya ”inne”. Det gäller i högsta grad fortfarande för Hagastaden.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Hög nivå för del av ikonisk stadssilhuett

Claes Hielte på C&W analyserar rekordaffär på Södermalm i Stockholm.

Affärsanalys

Tar rygg i område som inväntar ett lyft

COREM FORTSÄTTER sin expansion i Stockholmsområdet och förvärvar två fastigheter i ett stationsnära läge i Flemingsberg, Huddinge kommun. På fastigheterna …

Affärsanalys

Hoppas ha hittat en riktig godbit

Robin Herteus, värderare på JLL, har satt analyspennan på en affär som ägt rum i centrala Sundbyberg.

Affärsanalys

Stor efterfrågan ger låga yielder

Transaktionen med Postnordportföljen i Norrköping analyseras av JLL:s Rodriguez Meshe.

Affärsanalys

Värdepotential i ny stadsdel

I april 2020 kommunicerades nyheten att Trenum ingick en affär med Magnolia Bostad om ett köp gällande 900 nyproducerade bostäder …

Affärsanalys

Samhällsfastighet med hyrespotential

I mitten av mars sålde Samhällsbyggnadsbolaget, SBB, fastigheten Mimer 7 i Vasastan i Stockholm till Alecta. Byggnaden utgörs av utbildningslokaler …

Affärsanalys

Bostadsaffär utan coronaeffekt

K2A fortsätter att investera i Växjö. I mitten av april förvärvade bolaget bostadsfastigheterna Eko­logen 1 och Biologen 1 från Midroc. …

Affärsanalys

När guldstaden stöps om

Glänser mer än någonsin förr. Bente Sköld på Savills analyserar affär i norr.

Affärsanalys

Rekordnivå för äldreboende

Eric Håkansson vid Savills har satt analyspennan i en affär med en samhällsfastighet.

Affärsanalys

Hyresrätter lika dyra som bostadsrätter

Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec sätter analyspennan i en stor bostadsaffär.

Affärsanalys

Hög avkastning inom handel ger intresse

Skillnaderna mellan bra och sämre handel har blivit mer påtagliga. Adam Tyrcha och Annika Drotz vid Newsec analyserar en affär med just en handelsfastighet.

Affärsanalys

Blackstone bygger ny portfölj i hett segment

Anders Elvinsson på Cushman & Wakefield analyserar en affär där en amerikansk jätte gör ytterligare ett förvärv i Sverige.

Affärsanalys

Hög totalavkastning möjliggör miljardaffär

Sydkoreanskt kapital investerar 1,8 miljarder. Johan Hoff vid Cushman & Wakefield synar transaktionen.

Affärsanalys

Högt pris vid korta avtal samt hyrespotential

Utländska investerare fortsätter att visa stort intresse för de nordiska fastighetsmarknaderna och har hittills i år stått för cirka 65 …

Tillbaka till förstasidan