Omstritt projekt vann gehör med dansk design

Striderna har varit många om den blivande Station Stockholm Citys utformning. Ett flertal förslag har kasserats eller skjutits i sank av Länsstyrelsen men nu är projektet äntligen igång.

Station Stockholm City

Orgelpipan karta

Läge:
Vasagatan/Klarabergsgatan Stockholm

Byggherre:
Jernhusen

Total yta BTA (kvm):
28.000

Fördelning:
22.000 kvm hotell, omfattande 400 hotellrum
2 plan konferens.
4 plan bostäder.

Projektkostnad (entreprenad):
1 mdr

Arkitekt:
3XN

Entreprenör:
Strabag

Inflyttning:
2016 (Hotell och butiker)

Projektstart:
6 september 2013

Visa faktaruta

Station Stockholm city blir när Citybanan står klar 2017 den mest centrala stationen för Stockholms tunnelbaneoch pendeltågstrafik. åsikterna om projektet har dock varit många och flera förslag, bland annat från OMA och Strategisk Arkitektur har förpassats till papperskorgen. Det förslag som klarade sig längst i processen var Strategisk Arkitekturs förslag som blev känt under namnet ”Guldlyktan”. Det stoppades av Länsstyrelsen med hänvisning till riksintresset då det ansågs att byggnaden tog för mycket uppmärksamhet i anspråk och mer specifikt, störde siktlinjen mot Klara Kyrka i bakgrunden.

Fastigheten som stationen byggs på är Orgelpipan 6 som ligger i hörnet av Vasagatan och Klarabergsgatan där Scandic Continental låg innan det revs i slutet av förra året.

Förslaget som till slut klubbades och som nu är under uppförande är ritat av danska 3XN och har samma volym som Guldlyktan, 28 000 kvm BTA, men är proportionerat annorlunda.

– Vi har delat upp byggnaden i fyra separata delar, blandat småskaligt med storskaligt och avpassat varje byggnadskropp för att harmonisera med sin omgivning. Vi har skapat en
byggnad som samtidigt smälter in och står ut, säger Kim Herforth Nielsen, grundare av 3XN.

Dynamik

Huskropparna är något förskjutna i förhållande till varandra och avdelade med svagt diagonala snitt, vilket gör att huset får en helt annan dynamik än om det byggts med enbart 90-gradiga vinklar.

– Byggnaden kommer att se helt annorlunda ut beroende på från vilket håll man ser den.

Sett från Vasagatan blir den främre, högra, huskroppen den lägsta med åtta våningar och 34,6 meter, för att inte skymma Klara Kyrka. Högst blir huskroppen mot Klarabergsgatan och Klara Västra Kyrkogata med 16 våningar, motsvarande 62 meter, 5 meter högre än Waterfront och betydligt högre än Continental som var 43 meter.

– Ambitionen är att förenkla tillgängligheten och byten mellan reseslag men också att skapa en publik plats att mötas på. Husets funktioner och flöden kommer lyfta hela området och ta bort känslan av ”bakgata”, säger Ann Wiberg, chef affärsområde stadsprojekt på Jernhusen.

Entreprenadkostnaden uppgår till 1 miljard men projektet belastas av flera andra kostnader såsom för rivning och bortfall av hyra innan det nya huset är på plats.

Hotellet

Byggnaden kommer att rymma totalt 28 000 kvadratmeter och av dem kommer 22 000 kvadratmeter upptas av ett hotell där Scandic blir operatör. Scandic drev också det tidigare Hotell Continental men nu växer antalet rum från 286 till 400. Det nya hotellet kommer dock bli något helt annat än gamla Continental.

– Få Stockholmare än de som bott på hotellet har nog någonsin besökt det. Nu vill vi skapa en mötesplats för allmänheten vilket gynnar också hotellgästernas upplevelse, säger Johan Michelson, vice president brand & products på Scandic.

Tre takterrasser

Mötet mellan resenärer och hotellgäster sker genom hotellets lobby och reception som ligger i entréplanet. Genom att erbjuda gratis wi-fi och bygga sociala ytor hoppas Scandic att väntsalen/lobbyn ska kunna bli en miljö som är trevlig att mötas och umgås i. Förutom entréplanet kommer allmänheten och hotellgäster också att kunna mötas på en av byggnadens tre takterrasser. Den lägsta av de tre terrasserna blir i form av en sky bar med utsikt över Riddarfjärden som också ska vara öppen för allmänheten. Terrassen på nästa nivå kommer dock bara vara öppen för hotellgäster. Den översta terrassen som ska byggas på den näst högsta huskroppen blir ett gemensamt utrymme för de 20 lägenheter som ska byggas i de fyra översta våningarna. Projektering pågår fortfarande för lägenheterna och det är oklart hur mixen av storlekar och antal rum kommer att se ut. Klart är att de kommer bli synnerligen ”exklusiva” med stadens bästa läge och utsikt.

Alla rum blir unika

Station Stockholm City blir ett mycket speciellt hotell för Scandic.

– Fasadernas konstruktion, med de många olika vinklarna, gör att alla rummen blir unika. Inredningen måste anpassas för varje rum vilket blir en utmaning, säger Johan Michelson.

Förutom själva hotellet ska Scandic också driva en restaurang med ingång från Klarabergsgatan, mitt emot åhléns, och en coffee shop i tunneln till T-banan.
En annan stor del av hotellet är konferensutrymmena som kommer att uppta två våningsplan. även om större utrymmen för upp mot 150 personer kommer att finnas ligger fokus på mindre möteslokaler.

– Kommer man på att man behöver ordna ett möte med fem personer så ska man kunna ringa och boka ett rum redan samma dag, och mer eller mindre boka per timme.
Hotellet ska stå klart för öppnande i början av 2016. Under 2016 ska också de första butikerna som ska ligga i byggnadens entréplan öppna. Inte så mycket är känt om dem utöver att de ska erbjuda servicefunktioner till resenärerna och att de blir ganska få till antalet.

TEXT HENRIK WIDELL

Fler Projekt

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Projekt

Bilder och interaktiv grafik: Så blir nya Sture

Fastighetsvärlden bjuder på en virtuell rundtur i det nya Sturekvarteret.

Projekt

Djurgårdsstaden går till sjöss vid Ropsten

I Norra Djurgårdsstaden pågår Stockholms största stadsbyggnadsprojekt sedan Hammarby Sjöstad. Planerna är så ambitiösa att marken inte räcker till. Nu skapas en konstgjord ö.

Projekt

Modernt köpcentrum bakom kvartersfasad

Om drygt två år öppnar gallerian som ska bli den sammanhållande länk som binder samman bostäder och kontor i Mölndals ambitiösa stadsförnyelseprojekt.

Projekt

Från sliten småindustri till flaggskeppens hemvist

Snart öppnar Skandinaviens största köpcentrum. Åtta meter höga glasväggar ska hänföra besökarna till shopping, och ägaren lockar dessutom med annat som är nytt för Sverige.

Projekt

Projektet som ska få Malmö att leva upp

På det som varit en av Sveriges mest strategiskt placerade parkeringsplatser växer Malmös nya konsert- och kongressanläggning fram. Tanken är att binda ihop den gamla och nya staden.

Projekt

Startskottet för ny stadsdel som utmanar

Vid sidan av att vara ett spektakulärt byggnadsprojekt utgör Glasvasen även startskottet för ett omfattande stadsförnyelseprojekt benämnt Nyhamnen.

Projekt

Sista Domusskylten ner – nya centrum växer fram

Galleria Boulevard ska nystarta Kristianstads centrumhandel. Tre kvarter förvandlas helt och en stadsdel som hamnat i bakvatten ska genom det vändas till en stolt framsida.

Projekt

Tre åttiotalshus ersätts av ett kontorspalats

Helt uthyrt och långa hyresavtal, ända till 2029, var inte nog. Pembroke valde att slå ned de inte ens 30 år gamla byggnaderna och satsa på en ny hypereffektiv ”kontorsmaskin”.

Tillbaka till förstasidan