Notiser
Göteborgs stad har valt att släppa fram en rad mycket höga byggnader i Gårdaområdet. Redan nu, över ett år innan Kineum ska stå helt klart finns fasaden på plats. Den har ägnats stor omsorg och med sitt rutmönster samt skurna takprofil kommer den bli lätt igenkännbar i stadens silhuett.

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Annons

Kineum, Göteborg

Läge
Gårdaområdet, Drakegatan intill “Canonhuset”

Färdigställande/inflytt
Hösten 2022

Arkitekt
Reflex Arkitekter

Byggherre
NCC/Platzer

Total yta (BTA)
30.000 kvm

Antal våningar
27

Hyresgäster
Över 80 procent är redan uthyrt. ESS Group hyr hotelldelen och NCC stor del av kontorsdelen.

Bonusinfo
Det här är det andra hög­husprojektet i Gårda för Platzer. Redan i år står deras Gårda Vesta klart.

Visa faktaruta

(Texten publicerades ursprungligen i Fastighetsvärlden #3 2021)

Redan för drygt 30 år sedan byggdes det första höga huset i Gårda, ofta kallat Canonhuset, nära 60 meter, 16 våningar och med den välkända spetsiga avslutningen högst upp.

För tio år sedan tog Platzer över fastigheten och började efter ett tag att syna utbyggnadsmöjligheterna. Det ledde till det nu pågående projektet där man innanför höghuset bygger Kineum som kommer att bli nästan dubbelt så högt, 109 meter och innehålla 27 våningar.

Det blir därmed Göteborgs högsta kontorshus under några månader nästa år, innan den närliggande byggnaden City­gate står klar.

Projektet genomförs av NCC och Platzer tillsammans, med 50/50-ägande, men där Platzer kommer att köpa ut NCC efter husets färdigställande. Reflex Arkitekter som har ritat byggnaden var väl förtrogna med Gårdaområdet redan innan man tog fram det slutgiltiga förslaget för byggnaden. Under en rad av år bidrog man till visionsarbetet för Gårdaområdet.

Marco Testa, arkitekt hos Reflex, framhåller att man hämtat inspiration till exteriören från verksamheter som Göteborg under långa tider förknippats med.

– Fasadkonceptet bygger på fackverken som kranarna i hamnen vilar på, fiskarens nät, och den industriella precisionen man hittar hos välkända företag som har sina rötter i Göteborg.

– Byggnadens silhuett kommer dessutom att bli ett fint tillägg till Göteborgs skyline.

En hybrid
Kineum kommer inte att bli en renodlad kontorsbyggnad, utan ska innehålla nästan lika mycket hotell och restauranger som kontor. Hotelldelen kommer att drivas av ESS-group som gjort sig kända för flera destinationshotell. När de kom in som en möjlig tagare till hotelldelen kombinerades deras idéer med Platzers, NCC:s och Reflex kompetens kring kontorsarbetsplatser och hur de bör utvecklas för framtiden.

Redan tidigt i processen blev det även klart att NCC skulle flytta sitt Göteborgskontor till huset. Även det gav extra energi åt processen att utveckla kontorsarbetsplaserna till en ny nivå.

Längta till kontoret
De inblandade parterna utropar att det är ett nytt paradigm för mötesplatser – ett nytt sätt att träffa människor, samarbeta och jobba. Det är där hotell och restaurangfaciliteterna kommer in. ”Extra allt” är en gammal välkänd slogan som man återanvänder för att beskriva hur arbetsmiljön kommer att påverkas via den här kombinationen med möjlighet till service i princip dygnet runt.

Det nya huset byggs samman med det gamla höghuset via entréplanet och den äldre delen uppdateras så att allt upplevs som en sammanhängande enhet.

Där finns en gemensam hotellobby och reception för det nya huset, samt flera olika restauranger och konferensavdelningar, där delar även finns i det äldre huset. Efter de första två våningarna med hotell-, konferens, och restaurangverksamhet kommer så några kontorsplan och sedan ytterligare tio våningsplan med hotell, och därpå följer 15 kontorsplan.

I de två toppvåningarna ryms en spa- och poolavdelning som kan nyttjas av såväl kontorshyresgäster som besökare, även den drivs av hotellet.

Entrédelen blir mycket viktig då den länkar samman flera byggnader samt innehåller reception för hotellet, restauranger, lounger och mycket mer.

Nådde toppen på 38 dagar
För ganska precis ett år sedan, den 22 april 2020, nådde Kineums hisschakt 106 meters höjd. Tillsammans med sina underentreprenörer hade NCC då avverkat glidformsgjutningen av hela kärnan till Kineum på 38 dagar. Gjutningen pågick i princip dygnet runt.

Att man valde att arbeta med glidform i stället för klätterform har att göra med den trånga tomten. I stället monterades en tornkran på toppen av kärnan, och därefter kunde stomme och fasader börja monteras.

Att det finns geologiska utmaningar vid byggnation i Göteborg är ingen ovanlighet och kom inte heller som en överraskning. Men med ett annat stort höghusprojekt intill (Citygate) krävdes regelbundna kontroller avseende grundläggningsarbetet via gemensamma möten för att båda projekten skulle kunna drivas framåt på effektivaste sätt.

Pålarna under Kineum sträcker sig 50 meter ner genom lera och friktionsjord.

Framtiden är här nu
Halvvägs in i projektet slog pandemin till. Hotellmarknaden har drabbats stenhårt och kontoren ifrågasätts, kommer de behövas i lika hög utsträckning som förut?

I det här fallet verkar det som att Platzer och NCC varit insiktsfulla. Dels har de hyrt ut hotelldelen till ESS som satsar på destinationshotell, den del av hotellmarknaden som de flesta bedömare tror kommer att hämta sig snabbast. Dels är inriktningen på att ge kontorsarbetsplatsen mer fördelar, flera orsaker att ta sig dit, helt i linje med det många nu pratar om. Att arbetsplatsen måste vara attraktiv och erbjuda mervärden som det ”gamla vanliga” kontoret inte har och som absolut inte köksbordet hemma erbjuder.

Varje våningsplan i höghusdelen är 920 kvm stora och går att dela ner till 218 kvm.

I dagsläget är det endast ett våningsplan som man ännu inte för skarpa förhandlingar om. Chansen att hela huset är fullt uthyrt när det står klart nästa höst får ses som god.

Fler Nyheter från förstasidan

Trögt för Dragon Gate – så här ser den nya säljplanen ut

Försäljningen av otursdrabbade landmärket har gått minst sagt segt.

Tecknar hyreskontrakt om 18.700 kvm

Tecknat långsiktigt hyresavtal. FV berättar om personerna bakom fastighetsbolaget.

16 våningar hotell snart klart

Hotell med sju restauranger står snart färdigt. FV har besökt bygget.

Svensk jätte köper 53.000 kvm av URW – för 4,4 mdr

Münchens största shoppingcenter. 53.000 kvm galleria, kontor och bostäder.

Hamburger Börs lägger ner – på grund av hyran

Hyresavtalet gäller fortfarande – men oklart om lokalernas framtid.

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Video: Citys giganter om framtidsplanerna

Thomas Erséus, Johanna Skogestig och Anders Nygren. Exklusivt för prenumeranter av nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Stureplansgruppen öppnar ytterligare en i city

Triss på central Stockholmsgata. ”Vi vill skapa en attraktiv plats.”

Steptura hyr ut 2.700 kvm

Nybildade bolaget fyller upp storsatsningen med nytt laboratorium.

Klagande granne om domen och NCC:s 52.000 kvm

En av de största kontorsuthyrningarna det senaste decenniet. Berättar i intervju med FV hur han kommer att agera framöver.

Tidshorisontens betydelse i hållbarhetsrapportering

Lektion tre av sju. Vi har kommit halvvägs i den viktiga skolan. En KTH-trio guidar fastighetsaktörer kring vad alla måste känna till.

AMF hyr ut 1.700 kvm i city

Tecknat tre hyresavtal. Två advokatfirmor och en pengajätte skrivit kontrakt.

Pandox tillförs 2 miljarder

Vd:n: ”Vi ser goda möjligheter att göra fler attraktiva förvärv”.

Global jätte stänger ner sista butiken

FV berättar om den sista butiken som nu stängt, på Birger Jarlsgatan i Bibliotekstan.

Tillbaka till förstasidan