Ett Manhattan à la Göteborg. Det är vad som skapas i stadsdelen Gårda. Skanskas kontorshöghus Citygate blir klenoden och även Nordens högsta kontorshus.
Citygate, Göteborg
Läge
I Gårda, längs E6:an. 1,2 km från Avenyn.
Historia
Här låg förr en Statoilmack och lättindustri.
Total yta (BTA)
42.600 kvm
Arkitekt
Danska Henning Larsen Architects med assistans av svenska Kanozi.
Projektkostnad
1.800 miljoner
Byggherre
Skanska
Färdigställande/inflytt
sommar 2022
Bonussiffror
Höjd: 144 meter
Våningar: 36 stycken
Pålningsdjup: 60 meter
I närområdet inom södra Gårda finns sedan tidigare två något högre hus, och ett tredje är snart färdigställt. Och efter Skanskas skyskrapa som blir höghus nummer fyra finns det planer på ett femte.
Mats Dynevik, uthyrnings- och marknadschef, Skanska Fastigheter Göteborg berättar:
– Det var en önskan från staden om att det ska byggas högt. Från början diskuterades det 50 våningar.
Dynevik fortsätter:
– Vi är frälsta i platsen och läget. Gårda ligger väldigt strategiskt, nära staden och även direkt vid trafikleder mot norr, öster och söder. Det blir den nya entrén till staden. Och det blir fortfarande riktigt högt – och man ska ha respekt för höga hus av byggnadstekniska skäl.
Projektet Citygate har i slutet av oktober växt till tio våningar i höjd räknat, utifrån hisskärnan som är några våningar högre än fasadbeklädnaden. I september 2021 ska byggnaden ha fått sin fulla höjd. De första hyresgästerna flyttar in sommaren 2022.
Inbjudande oas
Med en höjd på 144 meter blir det Nordens högsta kontorshus. Skrapan är ritad av danska Henning Larsen som vann arkitekttävlingen.
– Fokus för oss ligger inte på att bygga ett högt och fräckt hus. Det viktiga är att människor ska kunna vistas där och trivas, säger Mats Dynevik.
Skanska vill även ta hållbarhetsarbetet till en högre nivå än bolaget gjort tidigare, och Citygate kommer att certifieras enligt version två av Well för hälsosamma arbetsplatser.
– Huset kommer att innehålla en mängd servicefunktioner. Fler än vad vi har erbjudit på andra ställen tidigare. Entréplanet är viktigt, och vi har en tydlig idébild av hur det ska inredas för att skapa trivsel och välmående. Vi vill skapa en oas. Enligt arkitektidén är det även mycket nordiska träslag.
Stort fokus på entrén
Entréplanet har extra takhöjd, två fria våningar, varav det nedre i sig är extra högt. När besökarna och hyresgästerna kommer in i entréplanet kommer de att mötas av ett kafé till höger och en reception och restaurang till vänster. Rakt fram finns en bred trappa som ska utformas så att besökarna känner ”gå i mig”. Den leder bland annat till det tredje våningsplanet där det kommer att finnas en 300 kvadratmeter stor uteterrass. Vid trappan finns även atrium upp till tionde våningen, vilket motsvarar låghusdelens höjd.
Cyklister prioriteras
I entréplanet finns även ett flertal mötesrum i olika storlekar.
I de nedre regionerna finns även ett stort cykelgarage med plats för 500 cyklar samt omklädningsrum och verkstad. Det blir även ett garage med plats för 320 bilar i de lägre våningsplanen i låghusdelen
– Cyklister har prioriterats. De har det bästa garaget och är helt åtskilda från bilarna. Cyklarna hamnar i gatunivå.
Hyresgästerna på de översta, och dyraste, våningsplanen får i hyrespengen även gratis insyn på Ullevi för att på distans kunna se exempelvis Bruce Springsteen, Håkan Hellström eller kanske Blåvitt spela viktiga Europamatcher igen. I fjärran syns skärgården.
Det är kontorslokaler som dominerar Citygate, men högst upp, på våning 36, klurar Skanska på en något mer öppen verksamhet.
– Vi har inte bestämt vad det blir där. Vi ska lyssna på vad hyresgästerna har för önskemål. Men vi vill att det ska vara öppet för alla, på något sätt. Men det kommer inte att bli en takbar eller restaurang, säger Dynevik.
Våningsplanen i höghusdelen erbjuder 800 kvadratmeter kontorsyta vardera. I de lägsta våningsplanen, våning 4–10, finns en låghusdel och där kan hyresgäster hyra 2 600 kvadratmeter i sammanhängande plan. Den totala uthyrbara ytan blir 42 600 kvadratmeter.
Utmanande majonnäs
Skanska har i Göteborg tidigare byggt landmärkena Läppstiftet och Gröna Skrapan. I huvudstaden håller man på att färdigställa det 27 våningar höga kontorshuset Sthlm 01. Men bolagets främsta kunskapsbank kring högre byggnader kommer från USA och London där de färdigställt ett tiotal skrapor.
– Men den lera som finns under Citygate finns inte på så många andra ställen. Den totala pålningen motsvarar en längd som sträcker sig till Kungsbacka. Projektchefen väljer ibland att kalla underlaget för majonnäs i stället för lera …
Med drygt ett och ett halvt år kvar till inflyttning har Skanska hyrt ut 20 procent av lokalytan, och går man i mål med två kontrakt där man har muntliga avtal stiger siffran till 30 procent. Tidigare klara hyresgäster är Visma som hyrt tre våningsplan mitt i skrapan och två våningsplan i låghusdelen till Skanskas egna regionkontor. Avtal för kafé, restaurang har skrivits med Compass Group.
Namnet Gårda var länge synonymt med lättindustri och blandade verksamheter, bland annat fanns här kemisk-tekniska fabriker och textilfabriker. Mest kända verksamhet var nog läskedrycksföretaget Apotekarnes vattenfabrik. I den södra delen, alltså i riktning mot Liseberg, finns fortfarande ett antal klassiska landshövdingehus.
Det höghus som Platzer och NCC bygger strax söder om Citygate har nått halva sin fulla höjd (94 meter) och innehåller bland annat ett ESS-hotell som ska bli en destination för hela området. Bredvid planerar även Wallenstam för ett högt hus, men det dröjer några år.