Projekt
Vasakronans projekt Platinan byggs vid brofästet invid den nya Hisingsbron som ska stå klar 2021 och som då ersätter utslitna Götaälvbron som i dag finns direkt till höger, utifrån illustrationen, om den nya. Till höger syns Läppstiftet och i bakgrunden Jernhusens vision för flera höghus i stationsområdet. Illustration: TMRW

Nytt landmärke när staden växer över älven

Det nya Göteborg ska växa fram i vattennära områden längs Göta älv. Vasakronans projekt Platinan blir ett landmärke vid den nya Hisingsbron.

Platinan, Göteborg

Läge:
Precis invid nya Hisingsbron, i Gullbergsvass, nära Göta älv.

Entreprenör:
Peab.

Total yta (kvm LOA):
60.000

Fördelning:
Totalt 18 våningsplan. Hotell i de åtta nedre och däröver kontorslokaler. Hotellet terrass och restaurang på våning 14.

Projektkostnad (ca):
2,6 mdr

Byggherre:
Vasakronan.

Öppnar:
2021/22

Arkitekt:
Erik Giudice Architects.

Visa faktaruta

Läppstiftet är ett av Göteborgs mest kända landmärken. 22 våningar sticker det upp invid brofästet vid Göta älv. Den byggnaden färdigställdes 1989 och förvärvades av Vasakronan 2001. Formellt heter fastigheten Lilla Bommen.

Vad de kreativa göteborgarna kommer att kalla Vasakronans nya landmärke, som byggs på andra sidan av samma brofäste, återstår att se. Vid årsskiftet 2021/22 ska byggnaden stå klar.

– Det blir en fin avslutning på jubileumsåret. Då kan man stå på terrasserna och titta ut över nyårsfyrverkeriet som brukar skjutas upp från Hisingen, säger Kristina Pettersson Post, regionchef vid Vasakronan, angående Göteborgs stads 400-årsjubileum som infaller under 2021.

En till volymen nästan dubbelt så stor byggnad som Läppstiftet och tre gånger så stor som den som fanns där tidigare är vad Vasakronan ska uppföra.

Platinan blir dock några våningar lägre än den som finns på andra sidan brofästet.

– Platinan blir 18 våningar.

Nio mil pålar
Den lerfyllda marken vid älven har tvingat Vasakronan att slå ner 1.100 pålar ner till i snitt 80 meters djup för att ge den kommande byggnaden en stabil grund. Bottenplattan är gjuten och nu pågår arbete med att forma trapphusen som under en tid kommer att sticka upp innan huset i övrigt byggs upp.

Varför då namnet Platinan?

– Namnet Platinan kommer ifrån att kvarteret heter så och att byggnaden i grunden utgår ifrån kuber. Byggnaden ska även certifieras enligt Leed Platinum, högsta möjliga.

Stort och flexibelt
Det förslag som nu realiseras är ritat av Erik Giudice på svenskfranska EG Architects som sedan tidigare står bakom bland annat partihallarna i Nantes, den nya tågstationen i marockanska Kenitra och ett kontorshus i Helsingborg.

– Vi genomförde parallella uppdrag. I flera av förslagen fanns det byggnader i form av pinnar. Men vi gillade detta förslag som maximerade ytan och dessutom gav större våningsplan. Det gör fastigheten mer flexibel och hållbar, säger Kristina Pettersson Post.

Skybaren och takterrassen på 18:e våningen.

Hälften redan uthyrt
Höjden blir 72 meter. Platinan kommer att innehålla 52 900 kvadratmeter LOA. Från början planerades bygget att ske i två etapper där två tredjedelar av lokalerna skulle färdigställas i en första etapp, men nu byggs allt på en gång.

I början av 2017 kom beskedet att 20.000 kvadratmeter blir hotell efter att ett hyreskontrakt tecknats med Scandic. Under andra kvartalet i år utökade hotelljätten med 5.000 kvadratmeter.

Hotellet upptar de åtta nedersta våningsplanen plus det det 14:e våningsplanet där det ska bli en restaurang och en stor takterrass. Hotellet planeras ha 450 rum, 15 konferensrum inklusive en stor multi­funktionell mötes- och eventyta på nästan 1.000 kvadratmeter.

Det största kontorsplanet innehåller 4.500 kvadratmeter, därefter smalnar byggnaden av uppåt där det erbjuds ett flertal terrasser, några som är till för hyresgäster och några som ska fyllas med solceller och olika biotopiska miljöer.

Indrag och utstick
Platinan får två stora hotellentréer, två stora kontorsentréer samt entréer till butiker och restauranger utmed fastighetens alla sidor. Tanken är att fastigheten ska bidra till en levande stadsmiljö i området.

Arkiteten Erik Giudice berättar att han i arbetet utgått från platsens historiska läge.

– Det har alltid varit en dynamisk plats där saker inte legat stilla. Det har varit rörelse i hamnen och fartyg har rört på sig. Vi ville bevara det och därmed skapa en dynamisk byggnad.

Han lyfter fram de indragna terrasserna som kommer att ge området grönska.

– Men det finns även volymer som sticker ut från byggnaden, till exempel vid entrén från Vikingsgatan.

Kristina Pettersson Post räknar med att de högsta hyrorna på de övre kontorsvåningarna, som är lite mindre, kommer att ligga runt 4 000 kronor per kvadratmeter. Det är i nivå med Göteborgs topphyra – men då får hyresgästen topp­moderna lokaler och en riktigt bra utsikt.

Uthyrningsarbetet kommer inom kort att påbörjas och det sker från visningslokaler i närbelägna Läppstiftet. Optimismen för Platinan är stor.

– Det kommer att bli en riktigt attraktiv fastighet. Här finns en outnyttjad potential. Den är vattennära och erbjuder bra kommunikationer. Om några år kommer det dessutom finnas flera moderna fastigheter i närområdet och det höjer attraktiviteten ytterligare.

Vasakronan har dessutom byggrätter om 110.000 kvadratmeter i närheten av Platinan.

Knyts ihop med innerstan
På sikt finns ytterligare potential för Platinan och hela Gullbergsvassområdet eftersom E45:an som finns i ett nedsänkt tråg ska däckas över. Motorvägen utgör i dag en barriär mellan Gullbergsvass och närbelägna Nordstan/centralen.

Än mer attraktivt blir området när tågtunneln Västlänken står klar. En av stationsuppgångarna vid centralstationen kommer upp bara ungefär 200 meter från Platinan.

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Tillbaka till förstasidan