Projekt
Magasin X uppförs bredvid spåren på Uppsala centralstation. Den som kommer med tåget från Stockholm kan inte missa den. Illustration: White

Nu flyttar de första hyresgästerna in i Magasin X

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen är Vasakronans klenodfastighet Magasin X snart färdigställd. De första hyresgästerna flyttar in i oktober.

Magasin X

Läge
Sidenvävargatan, Uppsala city

Historia
Byggstart hösten 2019

Total yta (BTA)
16.600 kvm

Arkitekt
White arkitekter

Projektkostnad
530 mkr

Byggherre
Vasakronan

Färdigställande/inflytt

Q4 2021

Hyresgäster

Ramboll
Skatteverket
Aurora Innovation
m. fl.

Visa faktaruta

(Texten publicerades ursprungligen i Fastighetsvärlden #4 2021).

För två år sedan togs det första spadtaget för Magasin X.

Stämningen vid spadtagseventet i den intilliggande kontorsfastigheten Juvelen var uppsluppen. Vasakronan hade bjudit in landshövdingen, toppolitiker och dessutom en klimatforskare för att göra budskapet extra tydligt. Sveriges största kontorshus byggt med trästomme är ett projekt som visar att bolaget menar allvar med sitt hållbarhetsarbete.

När läget nu är skarpt, första hyresgäst flyttar in i oktober i år, får man konstatera att projektet hittills är lyckat. Redan i mars 2020 var fastigheten, så när som på ett kafé om 200 kvadratmeter, fullt uthyrt. Projektchefen Jonas Wahlström konstaterar att resan dit man är i dag har varit lång och delvis mödosam, men inspirerande och kul.

– Det har varit ett långt detaljplanearbete som började redan 2015. Man börjar med ett blankt papper. När vi kände att processen drog ut på tiden satte vi i gång ett konceptarbete enligt en mall vi har på Vasakronan. Det kom fram ett antal visioner och löften som fick mig att inse att vi inte borde fortsätta på den inslagna vägen med ett vanligt kontor i betong, berättar han.

– Vi hade örat mot rälsen och kände att det händer saker i världen. Vi vet att vår bransch står för drygt 20 procent av Sveriges totala klimatutsläpp.

Byggprojekt utgör en stor del, och där är byggmaterial en stor bov, varför då inte ge sig på stommen? fortsätter Jonas Wahlström.

Han beskriver det som en lök. När den väl var avskalad återstod den klimatskadliga stommen i betong. Idén att försöka bygga i trä fick fäste.

– Då var det inte så svårt att gå vidare på det spåret, och i början av 2018 började det ta form.

Kommunen var inte svår att få med på tåget. Det största kontorshuset i trä i Sverige är en stor fjäder i hatten. Detaljprocessen krävde stor lyhördhet.

– Samarbetet med kommunen har varit bra under hela detaljplaneprocessen, vilket har varit en förutsättning för att detta hus skulle bli till.

Vasakronans nyligen tillträdde regionchef Bo de Besche beskriver Magasin X som en kronjuvel för Vasakronans erbjudande i Uppsala. Därför är det också självklart att man väljer att flytta sitt eget regionkontor till fastigheten samt använder hela bottenplanet till sin coworkingsatsning Arena.

– Den ligger i ett läge i staden som är väldigt visuellt när man kommer in med tåget. Det är en profilbyggnad som folk ser. Det kommer dessutom bli porten till den nya södra staden. Att få bygga en sådan här kronjuvel är väldigt viktigt för både oss och staden, säger Bo de Besche och tillägger:

– Vi har även lärt oss väldigt mycket för framtiden genom att bygga i trä.

Utmaningarna många
För leverantörer och samarbetspartners är det givetvis en utmaning att bygga en helt ny typ av kontorshus. Vasakronan valde efter att man bytt material att göra ett omtag organisationsmässigt och bytte bland annat arkitektbyrå. Man landade till slut ett avtal med White arkitekter, som även blir hyresgäst i fastigheten.

– Det här ska inte jämföras med att bygga bostadshus i trä, där man mer bygger med kortare spännvidder och mer av modultänk, vilket gör det betydligt lättare konstruktionsmässigt. Man behöver vara kreativ och hitta lösningar för att bygga i trä. Det gäller att skapa hus utifrån materialets förutsättningar. Och då krävs en pragmatisk arkitekt och en konsultgrupp som är följsam, säger Jonas Wahlström.

White arkitekter och chefsarkitekten Anders Tväråna. har förverkligat visionen om Magasin X. Tittar man på fasaden är det svårt att inte se husets tydliga fokus på trä som material.

– Modernt byggande i trä ger en unik möjlighet att skapa hållbara och vackra byggnader, säger Anders Tväråna.

För två år tecknade Vasakronan entreprenadsavtalet för bygget med NCC. Sedan dess ser man ett rejält ökat intresse för att bygga i trä.

– Det känns som att det är ett betydligt större intresse för trä när man lyssnar på personer i branschen och på hyresgäster, säger Jonas Wahlström.

Att materialet har påverkat faktumet att den hyrdes ut så snabbt tvekar han inte om.

– Träet har spelat in. Utan tvekan. Man gillar känslan det skapar.

Den tidigare nämnda Arenan på bottenplanet kommer att fungera som ett komplement för befintliga hyresgäster som behöver tillfälliga ytor, men kommer även att vara öppen för den övriga marknaden att hyra.

– Den kommer vara som en gummisnodd i din förhyrning och även finnas för dem som vill hyra ett rum för fyra till sex personer. Konceptet är ännu mer aktuellt nu än före pandemin. Det ligger helt rätt i tiden, menar Bo de Besche.

Även interiören kommer att ligga i framkant.

– Det är moderna tekniklösningar och innovationer som gagnar såväl förvaltningen som hyresgäster.

Hur är känslan nu när det snart är klart?

– Att det här blir sjukt snyggt! Och det säger jag som någon som inte är känd för att strö superlativ. När man ser den invändiga trästommen utifrån och samtidigt de fina fasadbanden av norskt skiffer känner man bara: vad fint det här huset är. Sedan håller vi även tiden och budgeten, så det är klart att det känns bra, säger Jonas Wahlström.

I mars 2022 flyttar Vasakronan in i sitt nya regionkontor i fastigheten.

Fler Projekt

Projekt

Kvarteret som ska ­bygga ihop city

Rivningsarbetet är nästan avslutat. Pembroke vill med sitt nya projekt bygga ihop staden och göra kvarteret Hästen till navet i city.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Tillbaka till förstasidan