Projekt
Skanskas 27-våningshus Sthlm 01 i Hammarby Sjöstad blir ungefär lika högt som Folksamhuset vid Skanstull på andra sidan Hammarby kanal. Husets tre spetsar sticker ut något längre för varje våningsplan. Illustration: Skanska/Walk the Room

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

En treuddig stjärna som blir något bredare för varje våningsplan och med en takterrass högst upp. Så blir södra Stockholms nya landmärke.

Byggarbetet pågår för fullt för den nya kontorsskrapan som blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Hösten 2020 ska höghuset stå inflyttningsklart. Under våren i år kommer betongkärnan, där hissar ska finnas, nå sin fulla höjd om 102 meter och under hösten ska övriga delar ha nått lika högt och fasadbeklädnaden kommit på plats. Byggnaden blir då ett nytt och färgglatt inslag i stadsbilden, något högre än Globen som finns några hundra meter söderut.

– Stockholms stad ville ha en signaturbyggnad, en byggnad med karaktär utifrån färg och form. Vi valde att samarbeta med den berlinbaserade arkitektfirman Sauerbruch Hutton och även med BAU. Vad de designat i samverkan med oss gör oss stolta, säger Krister Lööw, uthyrare vid Skanska.

För 08-området är det även en smått historisk satsning på moderna kontorslokaler söder om Stockholms innerstad. Snedfördelningen mot norr har accelererat under en längre tid och nu kommer en motvikt.

Högst upp blir det en skybar med öppet tak.

Totalt 100.000 kvm lokaler
Höghuset, som kallas Sthlm 01, är klenoden av de sju kontorshus som Skanska har börjat uppföra i Sjöstaden, nära Gullmarsplan. Två är redan färdigbyggda och sålda medan ett lägre kontorshus (Sthlm 04) byggs parallellt med höghuset.

Totalt kommer Skanska att ha tillfört ungefär 100.000 kvadratmeter lokaler när allt är klart, varav höghuset står för 26.000 kvadratmeter. Skanska kallar klustret Sthlm New Creative Business Spaces.

När bygget startades under 2017 uppgav Skanska investeringen för Sthlm 01 till 1,3 miljarder kronor. Bygget startades på kalkylerad spekulation.

Ny del av Södermalm
Hittills har bolaget kommunicerat en uthyrning till coworkingbolaget Spaces, som tar våningsplan sex till tio, om totalt 4.400 kvadratmeter.

– Tanken med coworking är att även de allra minsta företagen också ska vara välkomna i vårt kreativa kontorskluster. Sen är det även bra för de företag som hyr egna lokaler att ha möjlighet till tillfällig expansionsyta.

Dessutom har Skanska tecknat kontrakt med ett kafé. Krister Lööw är optimist när det gäller uthyrningsarbetet.

– Det är ett stort intresse. Många av företagen vi räknar med att hyra ut till är i dag hyresgäster på Södermalm. Vi räknar med att många av hyresgästerna kommer att finnas inom kreativa branscher. Vi ser Sjöstaden som en förlängning av Södermalm.

Det är även så Stockholms stad vill att det ska bli. Visionen om Söderstaden inkluderar även Slakthusområdet längre söderut och Skanstull på Södermalm.

Varje våningsplan i skrapan innehåller cirka 1.100 kvadratmeter lokaler och går enkelt att dela i tre delar, med 370 kvadratmeter i varje, så varje hyresgäst får i så fall en triangelformad lokal vardera.

Sthlm 01 kommer att innehålla sju hissar, varav en större. Innanför varje ingång finns ett pentry med toaletter och lobby.

– Som besökare möts man av en fri siktlinje.

Bredare högst upp
Just spetsarna bidrar till att byggnaden får en speciell karaktär eftersom de sticker ut ungefär 25 centimeter ytterligare per våningsplan. Högst upp kommer spetsarna sticka ut nästan sju meter längre än på bottenplanet.

Uppe på den översta 27:e våningen planerar Skanska för en restaurang och bar.

– En av spetsarna, den som vetter västerut, blir en stor skybar. Det kommer att finnas en helglasad fasad där, men inget tak. Det översta våningsplanet kommer bidra till att göra Sthlm 01 till en välkänd mötesplats och en destination.

Ursprungligen skulle dock höghuset varit ytterligare lite högre, 125 meter. Efter klagomål från grannen Fortum sänktes höjden.
Skrapan får två ingångar, dels en på våning sex från Hammarbybacken, dels våning två från Hammarby allé. Båda ska
betraktas som huvudingång.

I början väntas de flesta använda den högre ingången till följd av flödet från närliggande Gullmarsplan. På sikt, när den nya tunnelbaneuppgången (blå linje, vid färgbyte på en av linjerna vid Gullmarsplan) står klar 2026 och som byggs i grannhuset (lägre Sthlm 02)på Hammarby allé, så lär fler komma via den nedre ingången som hamnar 25 meter från tunnel­baneuppgången.

Det kommer i Sthlm 01 att finnas plats för cirka 250 cyklar och även utrymme för cykelservice, laddfunktioner och dusch. 163 garageplatser för bilar kommer att finnas i grannhuset Sthlm 04 (om 12.000 kvm, även det byggstartat på spekulation).

Höga hyresnivåer
Utifrån Fastighetsvärldens kännedom från hyreskontrakt som tecknats i nybyggda kontors­lokaler i Sjöstaden och i det äldre segmentet vid Skanstull är det troligt att Skanska vill ha 3.600–5.000 kronor i kvadratmeter i hyra, och den högre nivån avser förstås de övre våningsplanen vid mindre förhyrningar.

– Jag kan inte kommentera några nivåer. Men det är en unik produkt på många sätt och det finns väldigt få nybyggda kontorslokaler söder om stan eller ens på Södermalm. Vi känner att efterfrågan är god. De som hyr kommer att sitta i ett landmärke som alla kommer att känna till, säger Krister Lööw.

Fler Projekt

Projekt

Prestigeprojekt vid lyxigt vattenläge

Höjderna har fått sänkas, men nu är JM på gång med det första av totalt fyra kvarter precis utanför innerstaden.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Projekt

Äldreboende med forskningstouch

Om två år öppnar Goco Care, en litet inslag i det stora utvecklingsprojektet Goco Health Innovation City. Det blir ett ...
Projekt

Spektakulära torn med varvsrötter

Nu skrivs ännu ett kapitel i omdaningen av varvsområdet i Malmö. Där fartyg tidigare gick av stapeln reser sig snart ...
Projekt

”Extra allt” ska ge en ny dimension till kontoren

Är kombinationen kontor och hotell i samma byggnad en framgångsfaktor i framtiden? Det hoppas Platzer som tillsammans med NCC drar i gång slutspurten för höga Kineum i Göteborg.

Projekt

Träigt kontor med hållbarhet i fokus – "en profilbyggnad"

En iögonfallande skapelse sträcker sig mot Uppsalahimlen. Nära centralstationen börjar Vasakronans klenodfastighet Magasin X närma sig färdigställande.

Ordonnansen V
Projekt

Modernt mitt i 30-talsfunkisen

En ny årsring, i mitten. Bostadsprojektet Ordonnansen på Gärdet tränger in i 30- och 60-talsarkitekturen. Dessutom har en bensinmack försvunnit från platsen.

Projekt

Ny kittel med kunskap i fokus

Ska bi en signaturfastighet i nya stadsdelen.

Projekt

Delningsekonomi som vinnande koncept

Se bilder på unika projektet i Malmö.

Projekt

Högt så in i Norden – fokus på trevlighet

Ett Manhattan à la Göteborg. Blir klenod och även Nordens högsta kontorshus.

Projekt

Bilder: Följ med in i första kontoret som bara vill väl

Det var 2018 års största uthyrning. FV publicerar nu nya illustrationer.

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Tillbaka till förstasidan