Susanne Bäckström och Alviks strand.

Vasakronan stoppar plan på stor rivning i Alvik

Tanken var att kontorskomplexet i Alvik skulle rivas. Sedan ett tag har Vasakronan tänkt om.
– Vi vill inte riva, det är inte försvarbart vare sig miljömässigt eller ekonomiskt, säger Susanne Bäckström vid Vasakronan.

Annons

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 3/2024)

Den aktuella fastigheten Alvik 1:18, kallad Alviks Strand, har blivit en långbänk på alla sätt sedan projektplanerna formades 2013. Fastigheten ingår i en gemensam detaljplan tillsammans med fastigheten Racketen 10, känd som Alviks Terrass, som JM köpte från Revelop 2015. Det har varit flera programarbeten, och detaljplanearbetet har pågått sedan 2020.

– För drygt ett år sedan bytte vi inriktning helt på vårt projekt. Då var tanken att området skulle gå från kontorsområde till bostads-område genom att skapa nya bostäder. Det innebar rivning av merparten av byggnaderna förutom den gamla Fabriken, Laboratoriet och ett av båghusen. Nu är i stället ambitionen att behålla huvuddelen av bebyggelsen och även tillföra några nya byggnader, till exempel där det i dag finns markparkering, säger Susanne Bäckström, chef stads- och fastighetsutveckling vid Vasakronan.

Vasakronans fastighet innehåller 48.000 kvm lokaler, varav merparten är kontor. Hur stora volymer som kan komma att tillföras är ännu inte klart. Det skulle kunna handla om upp till 30.000 kvm, enligt Fastighetsvärldens bedömning.

– Vi kommer ha kvar stora volymer kontor, precis som det är i dag. Vi planerar även för att bygga om några av kontorslokalerna till bostäder. Plus att vi vill tillföra bostäder i nya byggnader, säger Susanne Bäckström.

Området består i dag av sex bågformade ”bananhus”, varav fyra finns i två par och två mer fristående, plus två äldre tegelhus,

– Vi tittar på flera alternativ för hur vi kan gå vidare med målet att skapa en attraktiv blandstad med både kontor och bostäder.

Totalt fem stora fastighetsprojekt pågår eller ska påbörjas runt Essingefjärden. Ett på Lilla Essingen, två på Stora Essingen och två vid Alvik, se faktarutan nedan.

Fem projektfastigheter runt Essingefjärden.

Vasakronan har anlitat tre arkitektfirmor för att arbeta med Alviks Strands framtida utform-ning – för att skapa ett mixat och attraktivt område med höga hållbarhetsambitioner. Brunnberg & Forshed arkitekter och Funkia landskapsarkitekter har varit med länge på resan, och nu har även Equator anlitats. Tillsammans jobbar man med strukturen av området. Funkia jobbar med mellanrummen, Brunnberg & Forshed med de nya bostäderna och Equator med möjligheterna att utveckla det befintliga.

De långsmala huskropparna, som dessutom är bågformade, medför dock att det i första hand troligen är aktuellt med främst mindre lägenheter. Det kan även bli aktuellt med påbyggnation på några av de existerande byggnaderna.

Alviks Strands kontorskomplex färdigställdes 1988 och byggdes på Barnängens historiska fabriksområde. Den enda byggnaden som finns från den tiden är en byggnad i rött tegel som kallas Tvålfabriken som även den ska bevaras för framtiden. Dessutom finns Laboratoriet, en tegelbyggnad som också bevaras.

Topografin är en utmaning för fastighetsägaren och arkitekt-firmorna. Från strandkanten och upp till tvärbanestationen, med namnet Alviks strand, skiljer hela 20 meter.

För markytan närmast stationen är det upp till Stockholms stad att eventuellt sälja mark om man vill förtäta där.

Efter att både Vasakronan och grannfastighetsägaren sedan länge signalerat planer på att skippa kontorserbjudandet i Alvik har vakansgraden ökat och därefter både gått upp och ner – när potentiella hyresgäster varit osäkra kring framtiden.

– Det kommer att bli ett attraktivt läge för både kontor och bostäder. Läget är på gränsen till innerstad, och det är direkt vid vattnet och nära till naturområden och även till tvärbanan och tunnelbanan, säger Susanne Bäckström.

– I dag är det ett ganska slutet område. Vi vill genom planerna bidra till att öppna upp området, utveckla stråk och skapa kopplingar åt olika håll. Vi vill bidra till att utveckla en stad – utan omfattande rivning.

Att riva upp det tidigare förslaget var inte helt enkelt när Vasakronan började tänka i de tankarna.

– Det var ett modigt beslut som vi är stolta över och som har visat sig vara mer rätt för varje dag som går.

Det har även medfört att planen på 800 nya bostäder, på Vasakronans del i området, i stället kommer att bli 300–400.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Stressat Skellefteå köper från pressat SBB

”Vi försöker hela tiden hitta vägar att öka bostadsproduktionen”.

Corem tecknar tre på Manhattan – når 60%

Arnhult: ”Detta segment specifikt står för majoriteten av all nyuthyrning i New York”.

Central kyrkospira tas ner

Rost och gifter föranleder restaurering för 100 mkr på Riddarholmen – SFV passar på när bidragen höjs.

DLA Piper flyttar in i Stockholms nya lyxvåningar

Lämnar därmed Vasakronans lokaler vid Sergels torg.

Wihlborgs köper vid Hyllie station

Priset 180,5 miljoner motsvarar 46.000 kr/kvm.

Topplista

Största uthyrningarna av kontor 2024

Fastighetsvärlden listar här de största uthyrningarna av kontorslokaler i Sverige som rapporterats under 2024, inklusive rådgivare till partnerna.

Podcasten Fastighet & Finans kommenterar nyhetsflödet

Hör det senaste om K2A, Emilshus och Nyfosa med flera. Plus något kanske oväntat om Taylor Swift.

SBB säljer fastigheter för 9,5 miljarder till nytt JV-bolag

Nya delägda bolaget skapar likviditet för SBB

Engelbert får inte företräda OP – inte behörig

Krisdrabbade Oscar Properties herrelöst.

Klart: Tar över restaurangen i Kungsträdgården

Rekordhyra när Maelir tecknar avtal mitt i Stockholm. FV berättar om nya verksamheten.

Bilder: AMF Fastigheters nya kontor i Mood

FV tar en titt på kontoret som delvis ligger öppet i gallerian.

Tillbaka till förstasidan