Anna Engqvist, rådgivare inom hållbar finansiering på Handelsbanken.

Grön finansiering på frammarsch

Hållbar finansiering blir allt viktigare när fastighetssektorn söker kapital. De gröna obligationerna går från att vara add-on till att bli standard practice och allt fler bolag bör söka efter gröna finansiering i framtiden för att hålla sig konkurrenskraftiga, menar Anna Engqvist, på Handelsbanken.

Annons

– Gröna obligationer växer och efterfrågan ökar. Det blir inte bara billigare att gå ut på marknaden med en grön obligation i form av en grön rabatt, en så kallad ”greenium”, utan det blir också lättare i turbulenta tider vilket innebär att investerarna känner sug efter gröna investeringar, säger Anna Engqvist, rådgivare inom hållbar finansiering på Handelsbanken, som talade om just grön finansiering på Fastighetsdagen i Göteborg, anordnad av Fastighetsvärlden.

I nuläget erbjuder Handelsbanken två sorters grön finansiering. Den syftesbaserade som är till för specifika investeringar och den, lite nyare, hållbarhetslänkade där finansieringen knyts till relevanta KPI:er där räntan kan sänkas om målen nås, men höjs om de inte gör det, vilket ger företagen ekonomiska incitament. På kapitalmarknaden idag står fastighetsbranschen för en betydande del av de utestående obligationerna och bland de tematiska obligationerna inom sektorn står gröna obligationer för 58 procent.

– Inom fastighetssektorn ser vi en övervägande andel gröna obligationer vilket är väldigt roligt att se. Det innebär att fastighetssektorn spelar en väldigt viktig roll inom den gröna omställningen, säger Anna Engqvist.

En av de drivande faktorerna till att grön finansiering nu blir allt hetare är regelverken kring dem. Ur ett fastighetsperspektiv så är en av de mer intressanta förändringarna ”Direktivet om byggnaders energiprestanda” som Europarådet omarbetade under 2023.

Alla medlemsstater får ta fram sina egna riktlinjer för att minska primärenergianvändningen för bostadshus med 16 procent till 2030 och 20 – 22 procent till 2035. Åtgärderna måste säkerställa att minst 55 procent av minskningen av den genomsnittliga primärenergianvändningen uppnås genom renovering av de byggnader som har sämst prestanda.

Även EU Emission Trading System, EU:s utsläppshandelssystem, har uppgraderats från ETS1 till ETS2. Tidigare infattade ETS1 anläggningar och flyg plus sjöfart men ETS2 gäller även för vägtransporter, mindre industrier och byggnader. Sammantaget innebär regelverken att det blir alltmer lönsamt att investera i grön finansiering.

– Man börjar mer se grön finansiering som en möjlighet. Genom att aktivt arbeta med MEPS [Minimum Energy Performance Standards] så sänker man på totalen kostnaderna. Vilket ger ett bättre driftnetto och man får en energibesparing som ger ett minskat klimatavtryck.

Enligt Anna Enqvist kan regelverken framstå som krångliga men att det lönar sig att sätta sig in i dem och jobba med dem.

– Alla intressenter måste kroka arm. Ska vi kunna ställa om måste finansiärerna, bolagen och investerarna finnas med. Någonstans måste man se regelverken som affärsdrivande oavsett vad man tycker om dem. Man kan tycka att de är jobbiga men det är dit vi är på väg; så använd dem som ett strategiskt verktyg för att se vart man ska vara om x antal år och hur man positionerar sig för att ta sig dit, säger hon.

Fler Nyheter från förstasidan

Rekordpriser vid Stureplan

Fastighetsvärlden berättar om köpeskillingen vid de båda affärerna vid Stureplan. ”Betalningsvilja för troféfastigheter”.

Bryter avtal om polishus i norrort

Andra tappade projektet under 2024.

Bilder: Så blir Malmös nya landmärke

70 meter hög vattentank i Norra hamnen. Liljewall vann arkitekttävling.

Nrep miljardköper från Skanska

Drygt 20.000 kvm ingår i transaktionen.

Här trotsar Zlatan padeldöden – lyxigt storbygge igång

FV har besökt platsen för den stora investeringen.

Hitachi Energy dumpar Castellum – köper av Corem

Skapar nytt campus om 30.000 kvm för forskning, utveckling, fabrik och kontor.

Eastnine köper från Skanska i miljardaffär

Nyutvecklad fastighet om nästan 30.000 kvm.

Genova delsäljer två nya fastigheter för 1,3 miljarder

408 hyresbostäder, vård- och omsorgsboende, en förskola och två garage ingår i transaktionen.

150.000 kvm byggrätter når marknaden

Stora volymer nära innerstaden. FV berättar om planerna för den stundande försäljningen.

Starka protester mot ny hög byggnad i Stockholm

Blir nästan dubbelt så hög som den nuvarande. Stör utsikten från bland annat planerad ”trippelskrapa”.

Bildextra: Scandics nya i Värtahamnen

Niam och Scandics hotellsatsning i Värtahamnen slår nu upp portarna. 40 rum har tillkommit och en skybar på våning 17.

Han blir ny vd vid Diös

”Jag är både tacksam och stolt för det förtroende och den möjlighet styrelsen ger mig”.

Podcasten Fastighet & Finans om SBB och miljardaffärer

”Radiotystnaden kring SBB är bruten”.

Tillbaka till förstasidan