Havsnära läge bjuder upp till nya toner

PROJEKTET För 250 miljoner kronor får nu Västervik en ny fastighet i attraktivt och havsnära läge som ska locka besökare. Bakom den återfinns bland annat ABBA-medlemmen Björn Ulvaeus.

I Gamlebyviken ligger den lilla udden Slottsholmen. Över vattnet går det att se Västervik och dess stadskärna. Alldeles i närheten går det att besöka de gamla slottsruinerna och området för den välkända Visfestivalen.

Det var här Björn Ulvaeus, som senare var med och bildade Hootenanny Singers och ABBA, spenderade en god portion av sin ungdom. På kvällarna passerade han den numera nedgångna restaurangen på Slottsholmen och under en tid jobbade han även där. Det var full fart under sommaren men under de övriga säsongerna stannade platsen upp och blev tom, något Ulvaeus alltid tyckt varit en synd och skam. Det är en plats han har burit med sig även efter att ha spenderat många år på andra orter.

Åter till slottsholmen

Många år senare kom han åter i kontakt med Slottsholmen när han var med i ett styrelsemöte med Föreningen Visan. En fastighet som planerats för

Slottsholmen var inte möjlig att realisera på grund av ekonomiska skäl och av en händelse insåg han att han kanske skulle kunna göra något för Slottsholmen privat och medverka som en katalysator och förverkliga en levande vision av udden.

– Västervik är min barndomsstad. Jag vet ju vad platsen på Slottsholmen har betytt och jag har en vision av vad den skulle kunna betyda. Läget är unikt, ingen annan stad i Sverige har något sådant. Kommunen vill att det ska bli ett landmärke och jag har privilegiet att kunna medverka till att detta blir verklighet, berättar Ulvaeus för Fastighetsvärlden.

Han tog kontakt med Joakim Alm på ALM Equity och i början av 2010 åkte de ned till Västervik för att undersöka Slottsholmens förutsättningar och utvecklingspotential. Det resulterade i insikten att det fanns goda möjligheter för ett spännande projekt för holmen och politikerna och tjänstemännen i Västervik var benägna att hålla med.

– Den gamla Slottsholmenbyggnaden byggdes för att betjäna några korta sommarmånader varje år och resten av året stod den öde. Inget värmesystem finns installerat. De senaste åren har huset stått tomt och övergivet vilket resulterat i att det är helt nedgånget och ska rivas. Det har funnits intresserade på plats tidigare men ingen spekulant har sett lägets fulla potential som en kombination av semesterboende, hotell, mötesplats och småbåtshamn, säger Louise Eklund, projektledare på ALM Equity.

En hamn för båtfolket

Konceptet som tagits fram är en byggnad med en trappliknande sluttning högst upp. Flera arkitektbyråer har lämnat förslag och ambitionen har varit att hitta något som ska synas och inte skäms. De fastnade för ett förslag från SandellSandberg.

– Vi föll snabbt för Thomas Sandells förslag. Vi tyckte det var vågat och modernt och symboliserade något nytt, att Västervik blickar framåt, berättar Louise Eklund. Samtidigt är det något varmt och romantiskt över huset också. En spännande kombination.

Själva byggnaden ska innehålla bostadsrätter som ska upplåtas som fritidslägenheter. Tanken är att en driftoperatör ska kunna hyra ut dem åt ägarna när de själva inte använder dem. De flesta lägenheterna är g jorda

för övernattning och har en yta omkring 30–35 kvadratmeter. Resterande är cirka 50–100 kvadratmeter. Utöver det planeras det också för en sektion som ska vara renodlade hotellägenheter. Fördelningen är inte klar än men det kan bli så mycket som tre av de totalt nio våningarna.

Samtliga lägenheter kommer att ha en båtplats vardera i marinan, och ALM Equity hoppas på att locka båtfolket till Slottsholmen i större utsträckning framöver.

På bottenplanet kommer cirka 1.000 kvadratmeter att användas för att ge plats åt en restaurang, bar och ett kafé. Under sommaren ska det finnas utrymme för en stor uteservering. På hälften av ytan ska även en lokal med möjlighet för både konferenser och konserter skapas. Detta kopplas samman med att lägenheterna ska hyras ut.

– Vi tror att lägenheterna kommer att nyttjas hela året. Dels genom personligt bruk under semesterhelger och sommartid samt genom att de hyrs ut främst under helger och under säsongen för konferensmarknaden – april, maj, augusti och september, berättar Eklund.

Fokus har lagts på att skapa aktiviteter som ska fungera året runt, och med sin närhet till det småländska inlandet är det ett bra läge. Alm Equity tror även på intresse från danskar, tyskar och holländare och ska locka med fiske, kajak, en flytande bastu i marinan och mycket svensk design i huset. I närområdet precis omkring finns det även möjlighet för bland annat golf. En ytterligare möjlighet är ett gym som då ska placeras lite högre upp inne i huset och även ha en terrass.

Det nya slottsholmen

I sommar ska detaljplanen vara klar, men det finns diverse olika faktorer att ta med i beräkningarna. Inte bara arkeologiska utan även ytmässigt. Området är trångt och parkeringsutrymmet har lösts med ett garage – något som inte fanns med i början av planeringen.

– Vi är mitt uppe i arbetet med en detaljplan och det betyder att olika remissinstanser har synpunkter som vi måste ta hänsyn till. Där finns ibland svårigheter, problem som måste lösas, men det är samtidigt roligt och stimulerande. Vi har ännu inte stött på något oöverstigligt, berättar Ulvaeus.

Förutsatt att planerna avlöper utan problem bör byggstart ske framåt hösten. Det betyder att Västervik kommer att ha en ny modern byggnad vilande på sitt fundament på Slottsholmen under 2013.

– Framför allt får västervikarna en ny mötesplats. Förhoppningsvis betyder det också ökad tillströmning av turister och hotellgäster och därmed arbetstillfällen, avslutar Ulvaeus.

Själv har Ulvaeus tingat en lägenhet högst upp i huset.

Fler Projekt

Projekt

Bildspecial: Från gasproduktion till myllrande stadsliv

15 fabriksbyggnader omvandlas. Se de nya idéskisserna för fyramiljardersprojektet Gasverket.

Projekt

Nytt landmärke i syd när revanschen inleds

Den nya skrapan blir Stockholms näst högsta kontorshus efter Kista Science Tower. Högst upp blir det en öppen takterrass.

Projekt

Nytt landmärke när staden växer över älven

Göteborgs nya landmärke Platinan kommer att byggas vid brofästet till den nya Hisingsbron.

Projekt

Samnordiskt centrum satsar på vård och hälsa

Det är lätt att förledas att tro att det inte längre finns några vita fläckar på den svenska shoppingkartan. Men Adapta Fastigheter anser sig ha identifierat en, i nordvästra Storgöteborg.

Projekt

Stark miljöprofil för prestigeprojekt

Om mindre än två år ska Castellums kontorshus, med solceller och va-lösning via regnvatten stå klart. Projektet är redan nu en succé vad gäller uthyrningen, endast en mindre del kvarstår att hyra ut.

Projekt

Bilder och interaktiv grafik: Så blir nya Sture

Fastighetsvärlden bjuder på en virtuell rundtur i det nya Sturekvarteret.

Projekt

Djurgårdsstaden går till sjöss vid Ropsten

I Norra Djurgårdsstaden pågår Stockholms största stadsbyggnadsprojekt sedan Hammarby Sjöstad. Planerna är så ambitiösa att marken inte räcker till. Nu skapas en konstgjord ö.

Projekt

Modernt köpcentrum bakom kvartersfasad

Om drygt två år öppnar gallerian som ska bli den sammanhållande länk som binder samman bostäder och kontor i Mölndals ambitiösa stadsförnyelseprojekt.

Projekt

Från sliten småindustri till flaggskeppens hemvist

Snart öppnar Skandinaviens största köpcentrum. Åtta meter höga glasväggar ska hänföra besökarna till shopping, och ägaren lockar dessutom med annat som är nytt för Sverige.

Projekt

Projektet som ska få Malmö att leva upp

På det som varit en av Sveriges mest strategiskt placerade parkeringsplatser växer Malmös nya konsert- och kongressanläggning fram. Tanken är att binda ihop den gamla och nya staden.

Projekt

Startskottet för ny stadsdel som utmanar

Vid sidan av att vara ett spektakulärt byggnadsprojekt utgör Glasvasen även startskottet för ett omfattande stadsförnyelseprojekt benämnt Nyhamnen.

Projekt

Omstritt projekt vann gehör med dansk design

Striderna har varit många om den blivande Station Stockholm Citys utformning. Ett flertal förslag har kasserats eller skjutits i sank av Länsstyrelsen men nu är projektet äntligen igång.

Projekt

Sista Domusskylten ner – nya centrum växer fram

Galleria Boulevard ska nystarta Kristianstads centrumhandel. Tre kvarter förvandlas helt och en stadsdel som hamnat i bakvatten ska genom det vändas till en stolt framsida.

Projekt

Tre åttiotalshus ersätts av ett kontorspalats

Helt uthyrt och långa hyresavtal, ända till 2029, var inte nog. Pembroke valde att slå ned de inte ens 30 år gamla byggnaderna och satsa på en ny hypereffektiv ”kontorsmaskin”.

Tillbaka till förstasidan