Krönikor

Vinterkåksjuka

Du är trött och överbelånad. Fastigheterna går inte att sälja och dina skulder följer dig som din egen mörka skugga. Kanske är du fortfarande i förnekelsefasen. Kanske har du ännu inte insett vidden av vad som händer. Men någonstans inom dig, långt därinne, känner du katastrofen. Allt är grått. Du överväldigas av känslan att stå i skuld – det är ju den enda skuldkänsla som har en reell betydelse. Den är ett belopp.

Förr fanns sånt som gjorde dig glad. Avkastning, till exempel. Men plötsligt kan allt vändas upp och ned och få en motsatt innebörd. Smaka på ordet igen, långsamt: A-v-k-a-s-t-n-i-n-g.

Låter det inte i själva verket obehagligt? Som någon sorts illamående. Är det kanske avkastning som drabbar dig flera gånger om dagen?

För att inte tala om direktavkastningen. Ibland överraskas du av våldsamma direktavkastningar. Till exempel på väg från banken. Hela ditt allmäntillstånd påverkas och leder till besvärliga variationer, ja till och med livshotande störningar i ditt driftnetto.

Du märker det i form av yrsel, hallucinationer och fantomsmärtor i delportföljerna. Hela beståndet kan i värsta fall domna bort. Och på kvällen, ett par timmar efter middagen; Direktavkastning igen! Det kan kännas bättre omedelbart efteråt, men snart inser du att en natt av illamående och förlamande skuldkänsla väntar.

Du längtar till och med tillbaka till din gamla byggmästarsmitta. Den var ju trots allt rätt beskedlig. En folkhemsinfektion som höll sig på mattan. Det som nu pågår är av en annan dimension: en multiresistent finansiell vinterkåksjuka som sprids blixtsnabbt från kvarter till kvarter.   

Förr behandlade man framgångsrikt med milda och svalkande bonusar. Nu krävs det vårdintyg, tvångsförvaltning och radikal kirurgi i kombination med antidepressiva, men kanske mot kvällen ändå en liten sval bonus.

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan