Krönikor

Vad kan vi lära av ICA?

Thomas Erséus. VD vid börsnoterade Kungsleden sedan 2006. Tidigare VD och koncernchef för WSP Europe AB. Göteborgare som har stuga i norska Trysil.

Visa faktaruta

Innan jag började som VD för Kungsleden 2006 hade jag under 20 år arbetat i olika tjänsteföretag. I verksamheter vars balansräkning går hem varje dag efter jobbet, där lönsamheten var beroende på om julafton och därmed nyårsafton inföll en lördag eller tisdag. Orderboken var naturligtvis oftast väldigt god i närtid för att sedan minska ganska så snabbt ju längre fram i tiden man kom. Skönt att då få byta till något där hyran kommer in 365 dagar om året oavsett när jul infinner sig, med flera års kvarvarande löptid på hyreskontrakten etc.

Min första reflektion på det nya jobbet var hur skönt detta var. Men är det en falsk trygghet vi i fastighetsbranschen hamnat i? Har vi samma kundfokus som företag vars verksamhet lite går ur hand i mun. På tal om det. Ta ICA som ett exempel. De börjar varje dag med en tom kassa men vet rätt väl hur försäljningen går genom smart Business Intelligence. De vet vad som köps i butiken och vilka dagar. Du som kund får genom ditt kundkort riktade reklamerbjudanden kopplat till vad du gillar och det du brukar köpa. Jämför dina erbjudanden med någon bekants och du ser hur olika dessa erbjudanden kan vara.

Google och Facebook läser av vad du söker, bygger upp sin kunskap om dig som kund och riktar sin reklam beroende på dina intressen. Flygbolag, Banker, Försäkringsbolag och andra har lojalitetsprogram för repetitiva köp och större affärer. Tripadvisor skapar en plattform för ambassadörer som tipsar dig om resvärda ställen och kvalitativa upplevelser (eller inte). Listan kan göras oändligt lång och vi fattar antagligen inte hur väl de, som vi köper varor och tjänster, av känner oss. Hur är det då med fastighetsbolag? Vad kan vi lära av tumtryckargenerationen (smartphonevana ungdomar som trycker med tummen på hissknappen i stället för med pekfingret som vi äldre)? Dessa unga människor är framtidens hyresgäster. Utvecklar vi appar för att kunna hitta nya bra och flexibla lokaler?

Läser vi av sökmönstret på våra hemsidor för att se vad som intresserar besökaren? Lär vi oss tillräckligt av andra branscher som måste förtjäna kunders lojalitet varje dag? Är vi tillräckligt pålästa för att förekomma, föreslå och erbjuda olika typer av proaktiva lösningar?

Kan vi redan nu skapa fastighetsbranschens Tripadvisor genom att bygga upp en Tenantadvisor där hyresgästerna kan berätta om sina rekommendationer och erfarenheter eller skall vi vänta på att nästa generation gör det? Våra långa hyreskontrakt gör oss nog alla lite väl trygga i tron att relationen till hyresgästen skall bestå under lång tid. Jag är övertygad om att det finns massa spännande saker att göra även i vår bransch redan nu.

 

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

Krönika

Jakten på det ”sanna värdet”

Lars Johnsson: ”Konstigt nog är intresset för riktiga marknadsvärderingar inte alltid så stort. Det borde ställas tydligare krav”.

Krönika

Jag har en dröm!

Anna-Carin Telin om en lösning som skulle kunna revolutionera bostadsmarknaden för unga.

Krönika

Det är dags att ge stadens hjärta mer grönt liv!

Monica Bruvik om att vi länge tog grönskan för givet. ”Det krävs mod, långsiktighet och samarbete för att skapa en grön stad.”

Krönika

Fred i Ukraina, en svart svan för branschen?

Är det bara jag eller känns det som att vi upplever svarta svanar allt oftare?

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Tillbaka till förstasidan