Krönikor

En kris åt gången tack!

Vi klarar bara en kris åt gången. Ja, det är en fundering som jag haft den senaste tiden. För några år sedan var det bl.a. Irland och Island som krisade. Under förra krisen runt Lehman Brothers var det USA och USA’s växande skuld och budgetunderskott som var problemet. Europeiska politiker var inte sena att klaga på den politiska förlamning som rådde ”over there”. Senare blev det Grekland. När Greklands regering fallit verkade världen dra en suck av lättnad. Jag har aldrig riktigt förstått varför eftersom problemen fortfarande var och är kvar. Innan den suckens utandningsluft ens kondenserat fick Berlusconi lämna ifrån sig makten och räntorna sköt i höjden. Näst på tur är Spanien, Frankrike etc. Allt detta sker medans de amerikanska politikerna inte nog allvarsamt kan påpeka vikten av att EU tar i tu med sina problem och obalanser. Samtidigt finns den stora ekonomin i öst som planmässigt ökar sin BNP år efter år och med en valuta vars värde blir allt mer ifrågasatt. Vad händer den dagen Kina får problem? Hemska tanke! Skuldsättningen bland G20-länderna är på historiska nivåer som runt första och andra världskriget. Det behövs väl inte ett tredje världskrig för att vi skall få igång hjulen igen!? Ett utav Europas problem är att Tyskland och Tysklands centralbank i princip ensamt finansierar ECB och därmed PIIGS- ländernas banker. Jag tror att det har funnits och i viss mån finns en generation människor i Tyskland som fortfarande betalar av på en moralisk skuld från andra världskriget men tror också att de nya generationer som nu kommer inte har samma storsinne. Vad händer då? En stor del av de obalanser som nu finns i världen har byggts upp ungefär sedan millennieskiftet. Om det skulle ta lika lång tid att rätta till ett fel som det tog att orsaka det är det ju hög tid. Detta kommer sannolikt innebära förhållandevisa låga räntor en lång tid framöver. Inte osannolikt en ökande inflation, inte minst från länder som kan ”inflatera” sig ur sin kris, typ USA. Om vi i Sverige kan hålla emot någorlunda, om än med sämre tillväxt, med en inhemsk marknad i balans kan det trots allt bli riktigt bra för fastighetsinvesteringar i Sverige, vilket i sig också kan locka utländska investerare. Var hittar man bättre riskjusterad avkastning? Jag är därför i grunden optimist och tror att vi vare sig får en ny fastighetskris i Sverige eller behöver ett nytt världskrig för att rätta till obalanser i världen.

Fler Krönikor

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Krönika

Avsaknad av logik kring bostäderna

”Men visst finns det lägenheter som inte borde ha kök.”

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Tillbaka till förstasidan