Foto: Melker Dahlstrand

Operan håller stängt i fem år

Statens fastighetsverk föreslår i en förstudie att Kungliga Operan måste stängas i fem år och renoveras till en kostnad om max 3,1 miljarder. Men Operan är kritiska till förslaget och vill hellre se att en något dyrare lösning.

Annons

Operan har varit i stort behov av upprustning under flera år och flera alternativ har lagts fram. I en ny förstudie som presenterades idag föreslås SFV att operan nu ska renoveras till en kostnad om max 3,1 miljarder kronor.

– Nuläget för operabyggnaden är akut, den befinner sig i ett undermåligt skick. Toaletter har svämmat över under pågående föreställning, hissar har stannat, det har regnat in i lokalerna och sten har ramlat från fasaden. Allt det innebär att operan måste stänga för all publik verksamhet den 1 juli 2026, säger Max Elger, generaldirektör för Statens fastighetsverk.

I förstudien undersökte SFV även ett mer omfattande alternativ som Operan föredrog men det skulle öka kostnaderna till cirka 3,95 miljarder och även ta mer tid. Kungliga Operan är kritiska till SFV:s förslag och vd Fredrik Lindgren skriver i en debattartikel i DN att:

– Tyvärr har SFV valt att i förslaget kallat Förstudien inte tillräckligt sätta Kungliga Operans, personalens eller publikens intresse i fokus.

Den mest påtagliga förändringen i det nya förslaget från SFV är en mindre påbyggnad som ersätter dagens rotund, den halvmåneformade byggnade ovanpå Operakällaren. Där kommer det inrymmas en scen för barn och unga samt mer repetionslokaler med mera. En komplett teknisk utrustning görs också och byggnaden klimatsäkras också mot Stockholms ström där grundvattnet beräknas öka.

– Det är definitivt Statens fastighetsverks största och mest komplexa renovering hittills. Operabyggnaden har över tusen rum på 12 våningsplan, 40.000 bruttorarea med 10 kilometer och avloppsledningar som alla ska bytas ut. Dessutom ska projektet genomföras i en känslig byggnadsmiljö, säger Max Elger.

SFVs förslag kommer kräva ytterligare externa förhyrningar och då föreslås att Hovkapellet ska ha sin repetitionsnslokal utanför operabyggnaden. SFV föreslår då bland annat gamla musikaliska akademin vid Nybrokajen men säger att det är en senare fråga för Operan att ta ställning till.

Den här lösningen är en av de saker som Operan är kritiska till i debattartikeln då de menar att byggnaden är  ett ”orenoverat hus med byggnadshistoriska begränsningar” och att förslaget skulle innebära att musikerna skulle tvingas släpa sina instrument fram och tillbaka vid varje repetionstillfälle. Enligt Fredrik Lindgren skulle det också innebära större kostnader över tid då det skulle behöva betalas fler hyror för fler lokaler.

Renoveringarna kommer också att tiofaldiga hyran för Operan då de betalar kostnadshyra. Från nuvarande 23 miljoner kronor kommer hyran att höjas till cirka 230 miljoner kronor per år.

Så är det tänkt att den nya utbyggnaden på Operan ska se ut.

Fler Nyheter från förstasidan

Bakslag för ny lag vid hyresförhandling

”Vi kan inte sitta och förhandla utifrån den som har lägst inkomst.”

Hyundai flyttar HK till Frösundavik

Flyttar huvudkontoret från Malmö.

Logistea i två affärer om 250 mkr

”Två nyproducerade fastigheter med mycket god intjäningsförmåga via hyresavtal med långa löptider.”

Svenska Spel flyttar till Slussen – bantar 65%

Hyr lokaler inom tullarna med vattenutsikt. Lämnar ”succéområde”.

Andreas Kvarn, Norrköping. Mannersons

Öppnar coworking i kvarn från 1800-tal

Tar över hela byggnaden om 3.500 kvm.

Bilder: Spring För Livet 2024

Nytt deltagarrekord med hela 1.858 anmälda. Se flera bilder från det stora branscheventet på Djurgården och läs även vilka som var snabbast.

Byggstartar 78 i Solna

Satsar i populärt område.

OBOS, Resona, Aspudden.

Obos köper i hippt område – vill bygga 190 lägenheter

Tar över The Other Group´s del av projektet.

Mårten Othérus ny vd för Nordr Sverige

Efterträder Biljana Pehrsson som blir vd för Jernhusen den 1 maj.

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Tillbaka till förstasidan