Visionsbild över nya Operan sett från Strömbron.

Renoveringen av Operan drar ut på tiden

Statens fastighetsverk vill ha 90 miljoner kronor och ett år på sig för att utreda möjligheterna för upprustning av Operan i Stockholm. Det billigaste alternativet är utgångspunkten.

Annons

Historien om upprustningen av Operan i Stockholm har nu pågått i tio års tid sedan regeringen Reinfeldt gav Statens fastighetsverk i uppdrag att utföra en förstudie om renovering.

Sedan dess har det varit många turer fram och tillbaka där både omfattningen av den totala ytan och kostnaderna ökat markant. Men i mars i år satte regeringen stopp för planerna på en utbyggnad och gav i uppdrag åt SFV att utforma ett nytt, billigare, förslag.

Nu har SFV lämnat in en hemställan åt regeringen där de begär 90 miljoner kronor för att kunna utföra en ny förstudie. Denna studie förväntas ta ett år i anspråk från och med regeringens godkännande.

Vad den slutgiltiga notan för den nya Operan kommer att landa på fastställs i förstudien men investeringen är i dag upptagen i SFV:s investeringsplan om 2,6 miljarder kronor vilket motsvarar 2030 års kostnadsläge enligt en tidigare beräkning 2021. Den kostnaden utgår från det så kallade nollalternativet vilket är den renovering som krävs för att byggnaden ska uppnå fastighetsägaransvaret. Tidigare förslag med planerad utbyggnad mot Kungsträdgården uppgick till cirka 7 miljarder kronor.

Nollalternativet har kritiserats av Operan som anser att förslaget innebär stora försämringar då projektet inte tar hänsyn till verksamheten eller verksamhetens arbetsmiljömässiga problem som redan idag är omfattande. Nollalternativet skulle även innebära att Operan förlorar lokalytor till en omfattning om cirka 1.500 kvm för utökade tekniska installationsutrymmen.

SFV kommer i förstudien att se över möjligheterna att i begränsad omfattning utöka byggnadsvolymen för att kompensera hyresgästerna för förlorad verksamhetsyta men de kommer inte att, med endast liten utökad byggnadsvolym, kunna inrymma Operans hela verksamhet så som den presenterats tidigare.

Renoveringen kommer även att bli så omfattande att det preliminärt är tal om en planerad stängning av hela eller delar av byggnaden från och med 2026 som går utöver de gängse sommarperioderna.

Årshyran för Operan ligger i dag på cirka 23,5 miljoner kronor (cirka 1 200 kr/kvm) inklusive mediakostnader och hyresavtalet sträcker sig till den 31 december 2024. Renoveringen ryms inte inom nuvarande kostnadshyresavtal och frågan om hur renoveringen kommer att påverka kostnadshyran utreds av SFV. Men redan nu kan SFV konstatera att renoveringen kommer att innebära en väsentlig höjning av kostnadshyran.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan