Visionsbild över nya Operan sett från Strömbron.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

I dag torsdag får stadsbyggnadsnämnden i Stockholm in förslaget till om en Ny Opera i Operan (NOIO). Det handlar om en renovering och en tillbyggnation.  FV kan berätta att prislappen hamnar nära 7 miljarder kronor.

Annons

Statens fastighetsverk redovisar i förslaget hur nya ytor skapas och hur Kungliga Operan byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré.

I operahuset finns idag två hyresgäster, Kungliga Operan och Operakällaren som bägge funnits där sedan 1890-talet.

– I hemställan presenteras ett förslag för ombyggnad av Operahuset som visar att det är möjligt att genomföra projektet i linje med regeringsuppdraget. Det är en utmaning att genomföra större ombyggnader i statliga byggnadsminnen eftersom det ställs särskilda krav för denna typ av byggnader och dessutom gängse krav för nyproduktion, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Sedan 2013 har verket på regeringens uppdrag utrett hur en Ny Opera i Operan kan utformas.

– Vårt förslag innebär att byggnadsvolymen och ytorna för Kungliga Operans olika verksamheter ökar samtidigt som arbetsmiljön och tillgängligheten förbättras liksom akustiken, både för publik och utövare på scen, säger Kjell-Åke Averstad, projektägare på Statens fastighetsverk.

Den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp. Statens fastighetsverk och Stockholms stad tittar också på utformningen av stads- och parkmiljön runt operabyggnaden för att skapa större öppenhet mot Kungsträdgården.

– Operan är en av Stockholms äldsta kulturinstitutioner och kan nu få en välbehövlig renovering. Operan kan med förslaget fortsätta att utveckla sin konstnärliga verksamhet bland annat med nya repetitionssalar och en ny scen för barn- och ungdomsföreställningar. Det är glädjande att se att delar av byggnaden som inte tidigare varit publika nu kan blir tillgängliga för stockholmare och besökare. Kungliga Operan har en stark historisk koppling till platsen och det finns ett stort värde att verksamheten kan finnas kvar, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Tidigast möjliga byggstart är 2023 om regeringen säger ja. Renoveringen kräver sedan cirka fyra års evakuering av verksamheterna i byggnaden. Projektet beräknas kunna vara färdigställt under 2027.

Kostnaden för renoveringen har tidigare uppskattats till 3,5 miljarder kronor, vilket kan ställas mot Köpenhamns nya operahus som kostade 2,75 miljarder kronor då det byggdes från grunden och invigdes 2005.

Men Statens fastighetsverk skriver i ett mejl till FV att det kommer bli betydligt dyrare än så.

”De 3,5 mdkr är fortfarande en aktuell siffra i 2013 års prisnivå och den som ska jämföras med det ursprungliga regeringsuppdragets ram på 2,0. Men när vi talar om den bedömda totalkostnaden i löpande priser inklusive index till och med 2027 och inklusive en risk- och projektreserv så är den 6,7 mdkr, att jämföras med en motsvarande uppräkning av ramen till cirka 4 mdkr.” skriver Statens fastighetsverk.

Arkitekterna som anlitats för att utforma och gestalta nya Operan är Ahrbom och Partner, ligger bakom bland annat Rådhuset och Centralposthuset i Stockholm och det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter, med Kongelige Teater i Köpenhamn i portföljen.

Visionsbild med vy från Slottkajen.
Skiss ur fågelperspektiv från norr.

Missa inte! Fastighetsdagen Stockholm 2024

Den 23 maj är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Fastighetsdagen Stockholm. Seminariet äger rum på Spegelsalen, Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Gjorde klassiker med namnbyte före konkurs

Känd bostadsutvecklare fann villig ”köpare” – bolaget i konkurs några få månader senare.

Projekt

Så blir AL:s nya Mälarterrassen

Atrium Ljungbergs projekt mitt i Slussen ska knyta ihop Söder. Den 6 juni invigs omgivningen.

Här byggstartas 400 – med toppolitiker

Wallenstam lockade Magdalena Andersson till invigning.

Öppnar del av 3.200 kvm vid Sergel efter förseningar

”Vi hade inte kunnat realisera vår vision utan alla som tror på och investerar i projektet”.

Nyfosa backar – ska inte sälja

Genomfört en riktad nyemission och tillförts cirka 1,7 miljarder kronor. Läs om vilka som fanns med.

Kåpan och AP4 tar över SHF helt när LF lämnar

Äger fastigheter för 15 miljarder.

FV listar: Så många miljarder har SEB Trygg Liv sålt för

Läs om de sex affärerna och de sju sålda innerstadsfastigheterna. FV berättar om bolagets nyckeltal. Intervju med ansvarig.

Byggstart för gigantiskt bostadsprojekt

Första spadtaget för 900 bostäder norr om Stockholm.

Miljardsäljer till Stena

Favorit i repris av Skanska… Avyttrar nybyggt kontorsprojekt.

RO köper 20 villor vid t-banan – ska bygga stad

Nytt bostadsområdet med upp till 1.200 lägenheter ska knyta ihop Sickla och Nacka Forum.

Flyttar till nytt vattenläge

Flyttar från Slussen till ett annat glashus vid Skanstull.

Nya ledamöter i SGBC

Sweden Green Building Council har även valt en ny ordförande.

Jacob Torell, Erik Selin, Joel Ambré. Septura.

Grundar nytt bolag – värt 4 miljarder

Nya vd:n berättar för FV om bolaget, vilka fastigheter som ingår och om framtiden.

Tillbaka till förstasidan