Visionsbild över nya Operan sett från Strömbron.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

I dag torsdag får stadsbyggnadsnämnden i Stockholm in förslaget till om en Ny Opera i Operan (NOIO). Det handlar om en renovering och en tillbyggnation.  FV kan berätta att prislappen hamnar nära 7 miljarder kronor.

Statens fastighetsverk redovisar i förslaget hur nya ytor skapas och hur Kungliga Operan byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré.

I operahuset finns idag två hyresgäster, Kungliga Operan och Operakällaren som bägge funnits där sedan 1890-talet.

– I hemställan presenteras ett förslag för ombyggnad av Operahuset som visar att det är möjligt att genomföra projektet i linje med regeringsuppdraget. Det är en utmaning att genomföra större ombyggnader i statliga byggnadsminnen eftersom det ställs särskilda krav för denna typ av byggnader och dessutom gängse krav för nyproduktion, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Sedan 2013 har verket på regeringens uppdrag utrett hur en Ny Opera i Operan kan utformas.

– Vårt förslag innebär att byggnadsvolymen och ytorna för Kungliga Operans olika verksamheter ökar samtidigt som arbetsmiljön och tillgängligheten förbättras liksom akustiken, både för publik och utövare på scen, säger Kjell-Åke Averstad, projektägare på Statens fastighetsverk.

Den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp. Statens fastighetsverk och Stockholms stad tittar också på utformningen av stads- och parkmiljön runt operabyggnaden för att skapa större öppenhet mot Kungsträdgården.

– Operan är en av Stockholms äldsta kulturinstitutioner och kan nu få en välbehövlig renovering. Operan kan med förslaget fortsätta att utveckla sin konstnärliga verksamhet bland annat med nya repetitionssalar och en ny scen för barn- och ungdomsföreställningar. Det är glädjande att se att delar av byggnaden som inte tidigare varit publika nu kan blir tillgängliga för stockholmare och besökare. Kungliga Operan har en stark historisk koppling till platsen och det finns ett stort värde att verksamheten kan finnas kvar, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Tidigast möjliga byggstart är 2023 om regeringen säger ja. Renoveringen kräver sedan cirka fyra års evakuering av verksamheterna i byggnaden. Projektet beräknas kunna vara färdigställt under 2027.

Kostnaden för renoveringen har tidigare uppskattats till 3,5 miljarder kronor, vilket kan ställas mot Köpenhamns nya operahus som kostade 2,75 miljarder kronor då det byggdes från grunden och invigdes 2005.

Men Statens fastighetsverk skriver i ett mejl till FV att det kommer bli betydligt dyrare än så.

”De 3,5 mdkr är fortfarande en aktuell siffra i 2013 års prisnivå och den som ska jämföras med det ursprungliga regeringsuppdragets ram på 2,0. Men när vi talar om den bedömda totalkostnaden i löpande priser inklusive index till och med 2027 och inklusive en risk- och projektreserv så är den 6,7 mdkr, att jämföras med en motsvarande uppräkning av ramen till cirka 4 mdkr.” skriver Statens fastighetsverk.

Arkitekterna som anlitats för att utforma och gestalta nya Operan är Ahrbom och Partner, ligger bakom bland annat Rådhuset och Centralposthuset i Stockholm och det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter, med Kongelige Teater i Köpenhamn i portföljen.

Visionsbild med vy från Slottkajen.
Skiss ur fågelperspektiv från norr.

Fler Nyheter från förstasidan

Får toppjobb vid Vasakronan

Tar över ansvaret för bestånd värt 12 miljarder kronor.

Topplista

Största affärerna 2022

FV listar de största fastighetsaffärerna som ägt rum hittills i Sverige under 2022.

Historiskt: Hon vinner Ruter Dam

För första gången vinner en kvinna från fastighetsbranschen det prestigefulla priset. Vinnaren ger sina bästa karriärråd.

Fullkomlig slakt på börsen

Tappade mer än 10 procent. Storstryk för Erik Selins och Rutger Arnhults bolag under onsdagen.

Nu endast en kvar ur storköpet – jättarnas gigant

Uthyrningsgraden är uppe i 85 procent. FV summerar även några av de största försäljningarna.

Förvärvar 19.000 kvm från AMF-bolag

Kontorshus i sju våningar. Alldeles bredvid ny station.

”Det finns ingen chans att jag inte vänder skutan”

Åhléns nya ägare Ayad Al–Saffar om taktiken för framtiden.

Hyr högst upp i Katarinahuset

Atrium Ljungberg har tecknat två nya avtal vid Slussen.

Realplay

Risken för nedgradering uppenbar

Obligationsmarknaden är ett fortsatt gungfly för fastighetsmarknaden

Årets finalister i Sweden Green Building Awards

Redan nu står det klart att ett fastighetsbolag vinner en klass.

Niam köper jättefastighet – nytt rekordpris

Köper i strategiskt läge i centrala Göteborg. Läs FV:s prisbedömning – och om andra stora styckeaffärer.

Ingvor Sundbom och Erik Selin i ny satsning

Lanserar fastighetsbolaget Covitum.

Investerar 400 miljoner mitt i Stocholm

15.000 kvm lokaler når marknaden.

Stor myndighet söker nya lokaler

Kan bli en av de allra sista att flytta ut från CBD. FV berättar om prioriteringarna.

Tillbaka till förstasidan