Visionsbild över nya Operan sett från Strömbron.

Så blir ”nya” operahuset i Stockholm

I dag torsdag får stadsbyggnadsnämnden i Stockholm in förslaget till om en Ny Opera i Operan (NOIO). Det handlar om en renovering och en tillbyggnation.  FV kan berätta att prislappen hamnar nära 7 miljarder kronor.

Statens fastighetsverk redovisar i förslaget hur nya ytor skapas och hur Kungliga Operan byggs till mot Kungsträdgården där det även blir en ny andra entré.

I operahuset finns idag två hyresgäster, Kungliga Operan och Operakällaren som bägge funnits där sedan 1890-talet.

– I hemställan presenteras ett förslag för ombyggnad av Operahuset som visar att det är möjligt att genomföra projektet i linje med regeringsuppdraget. Det är en utmaning att genomföra större ombyggnader i statliga byggnadsminnen eftersom det ställs särskilda krav för denna typ av byggnader och dessutom gängse krav för nyproduktion, säger Ingrid Eiken Holmgren, generaldirektör för Statens fastighetsverk i ett pressmeddelande.

Sedan 2013 har verket på regeringens uppdrag utrett hur en Ny Opera i Operan kan utformas.

– Vårt förslag innebär att byggnadsvolymen och ytorna för Kungliga Operans olika verksamheter ökar samtidigt som arbetsmiljön och tillgängligheten förbättras liksom akustiken, både för publik och utövare på scen, säger Kjell-Åke Averstad, projektägare på Statens fastighetsverk.

Den ursprungliga huvudentrén mot Gustav Adolfs torg behålls och rustas upp. Statens fastighetsverk och Stockholms stad tittar också på utformningen av stads- och parkmiljön runt operabyggnaden för att skapa större öppenhet mot Kungsträdgården.

– Operan är en av Stockholms äldsta kulturinstitutioner och kan nu få en välbehövlig renovering. Operan kan med förslaget fortsätta att utveckla sin konstnärliga verksamhet bland annat med nya repetitionssalar och en ny scen för barn- och ungdomsföreställningar. Det är glädjande att se att delar av byggnaden som inte tidigare varit publika nu kan blir tillgängliga för stockholmare och besökare. Kungliga Operan har en stark historisk koppling till platsen och det finns ett stort värde att verksamheten kan finnas kvar, säger Joakim Larsson (M), stadsbyggnadsborgarråd.

Tidigast möjliga byggstart är 2023 om regeringen säger ja. Renoveringen kräver sedan cirka fyra års evakuering av verksamheterna i byggnaden. Projektet beräknas kunna vara färdigställt under 2027.

Kostnaden för renoveringen har tidigare uppskattats till 3,5 miljarder kronor, vilket kan ställas mot Köpenhamns nya operahus som kostade 2,75 miljarder kronor då det byggdes från grunden och invigdes 2005.

Men Statens fastighetsverk skriver i ett mejl till FV att det kommer bli betydligt dyrare än så.

”De 3,5 mdkr är fortfarande en aktuell siffra i 2013 års prisnivå och den som ska jämföras med det ursprungliga regeringsuppdragets ram på 2,0. Men när vi talar om den bedömda totalkostnaden i löpande priser inklusive index till och med 2027 och inklusive en risk- och projektreserv så är den 6,7 mdkr, att jämföras med en motsvarande uppräkning av ramen till cirka 4 mdkr.” skriver Statens fastighetsverk.

Arkitekterna som anlitats för att utforma och gestalta nya Operan är Ahrbom och Partner, ligger bakom bland annat Rådhuset och Centralposthuset i Stockholm och det danska kontoret Lundgaard Tranberg Arkitekter, med Kongelige Teater i Köpenhamn i portföljen.

Visionsbild med vy från Slottkajen.
Skiss ur fågelperspektiv från norr.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Tillbaka till förstasidan