Krönikor

Städers skuggor

Städers tröghet! Och städers skuggor! För något år sen promenerade jag runt i höstskymningarna i skuggorna av ett Stockholm som knappt längre finns.

Jag letade efter trappuppgångar, hus och adresser där poeten Dan Andersson en gång hållit till under sina många Stockholmssejourer. Mycket var rivet, inte minst i Klarakvarteren. Hotellet på Bryggaregatan där han dog: borta. Men fastigheterna mittemot stod kvar. Till slut hittade jag till och med ataljén där han ofta höll till, inte minst under hemliga kärleksmöten: gatstumpen hade bytt namn, men lokalen fanns kvar.

 Hur mycket man än river så blir minnen kvar. Städer är sega! Om tjugo år kommer det mesta av den bebyggelse vi har idag att stå kvar. Så hur ska städer då kunna förnyas, till exempel i miljövänlig riktning? Vi är ju tvungna att till största delen utgå från det befintliga fastighetsbeståndet.

Sittande regering har inte riktigt förstått hur mycket fastigheter och byggbranch betyder för konjunkturerna. Rot-avdrag införs, så de bättre ställda kan byta parkettgolv i sina vardagsrum. Jodå.

Men det som verkligen på bred front skulle behöva renoveras är ju hela folkhemsbygget – åtminstone en halv miljon bostäder som byggdes på sextio- och sjuttiotalen har stort behov av renovering. Stambyten, ventilationssystem och en massa annat. Miljonprogramsområdena väntar på statliga miljardprogram! Det skulle ge jobb, och samtidigt en chans att ställa om hela fastighetsbeståndet i mer miljövänlig riktning.

Fastigheter är bra på att orsaka kriser, det vet vi. Men de utgör ofta också trappsteg ut ur de ekonomiska kriserna. Och märkligt nog – det tänkte jag på när jag dessa kvällar tankfullt drev genom de sista resterna av Klarakvarteren – berättar till och med försvunna byggnader en historia.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Börsklipparna och friskolorna

”Den som startar en friskola för att bli rik kan fortsätta med detta.”

Krönika

Jakten på det ”sanna värdet”

Lars Johnsson: ”Konstigt nog är intresset för riktiga marknadsvärderingar inte alltid så stort. Det borde ställas tydligare krav”.

Krönika

Jag har en dröm!

Anna-Carin Telin om en lösning som skulle kunna revolutionera bostadsmarknaden för unga.

Krönika

Det är dags att ge stadens hjärta mer grönt liv!

Monica Bruvik om att vi länge tog grönskan för givet. ”Det krävs mod, långsiktighet och samarbete för att skapa en grön stad.”

Krönika

Fred i Ukraina, en svart svan för branschen?

Är det bara jag eller känns det som att vi upplever svarta svanar allt oftare?

Krönika

”Make Agoran Great Again!”

Mona Kjellberg om agoran – mötesplatsen för politik, kultur och ekonomi. En stadsutvecklares våta dröm.

Krönika

Styrelser – här kommer ett tips

”Det finns alltså nu massor med bra och färskt jämförelsematerial”.

Krönika

Öppna upp när avstånden ökar

”Plötsligt ser du mötesplatsen i stället för en öde stenöken.”

Krönika

Dags för en ny stadsbyggnadsmodell

”Svensk stadsbyggnad står inför ett vägskäl.”

Krönika

Släpp sargen!

Dag Klerfelt om bostadsmarknaden och konkreta åtgärder för att åstadkomma balans på kort tid.

Krönika

Mallorca en solig ”safe haven” i en orolig omvärld

Andreas Eneskjöld om Ivar Tollefsens La Foresta, om den något galna prisökningen på nyproduktion i Palma och om att ön är vinnare i Europa vad gäller prisökning för privatbostäder.

Krönika

Se till att kungen får åka fyrspår

”All byggverksamhet fördyras och försenas av alla motstridiga krav.”

Krönika

”Alla är ute efter vår lägenhet – även våra barn”

Viktoria Walldin om bostadsmarknadens obalans, om ensamhet och om hur ekonomiskt tillgängliga bostäder för äldre kan frigöra stora bostäder.

Krönika

Demografi och fastigheter – kan man tjäna pengar på det?

Samir Taha om risker och möjligheter – rätt tidpunkt för att vara motvalls?

Tillbaka till förstasidan