Krönikor

Städers skuggor

Städers tröghet! Och städers skuggor! För något år sen promenerade jag runt i höstskymningarna i skuggorna av ett Stockholm som knappt längre finns.

Jag letade efter trappuppgångar, hus och adresser där poeten Dan Andersson en gång hållit till under sina många Stockholmssejourer. Mycket var rivet, inte minst i Klarakvarteren. Hotellet på Bryggaregatan där han dog: borta. Men fastigheterna mittemot stod kvar. Till slut hittade jag till och med ataljén där han ofta höll till, inte minst under hemliga kärleksmöten: gatstumpen hade bytt namn, men lokalen fanns kvar.

 Hur mycket man än river så blir minnen kvar. Städer är sega! Om tjugo år kommer det mesta av den bebyggelse vi har idag att stå kvar. Så hur ska städer då kunna förnyas, till exempel i miljövänlig riktning? Vi är ju tvungna att till största delen utgå från det befintliga fastighetsbeståndet.

Sittande regering har inte riktigt förstått hur mycket fastigheter och byggbranch betyder för konjunkturerna. Rot-avdrag införs, så de bättre ställda kan byta parkettgolv i sina vardagsrum. Jodå.

Men det som verkligen på bred front skulle behöva renoveras är ju hela folkhemsbygget – åtminstone en halv miljon bostäder som byggdes på sextio- och sjuttiotalen har stort behov av renovering. Stambyten, ventilationssystem och en massa annat. Miljonprogramsområdena väntar på statliga miljardprogram! Det skulle ge jobb, och samtidigt en chans att ställa om hela fastighetsbeståndet i mer miljövänlig riktning.

Fastigheter är bra på att orsaka kriser, det vet vi. Men de utgör ofta också trappsteg ut ur de ekonomiska kriserna. Och märkligt nog – det tänkte jag på när jag dessa kvällar tankfullt drev genom de sista resterna av Klarakvarteren – berättar till och med försvunna byggnader en historia.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan