Krönikor

Buset på Strandvägen

Först verkar Strandvägen i Stockholm så lyckad. Superlyckad! Husen är visserligen stora och fyrkantiga som kaserner men med alla tinnar, torn, vapensköldar och krumelurer blir det rent av stiligt. Längs Strandvägen finns all den service man behöver: en bilaffär, ett par möbelaffärer, en kvartersrestaurang, ett café, en resebyrå, en bank, en bensinstation. I mitten av gatan finns en bred allé. Den är mörk och dyster men jag har promenerat där många gånger och aldrig råkat ut för något. Det har hänt att demonstrationståg på väg mot någon ambassad skränat förbi, men det är allt.
Det finns inget som skvallrar om att detta är en av Stockholms mest brottsbelastade gator. Det är paradoxalt: fridfullt och välstädat, ja faktiskt pampigt, men bakom de massiva tegelväggarna pågår finansiell gängkriminalitet, insideraffärer, bedrägerier med bluffakturor, direktörsfiffel. De små människorna i de stora husen hämtas regelbundet till förhör och häkten.
Jag har talat med folk i husen. De berättar om fängslade momsbedragare vars familjer smyger i portar och trapphus för att inte utsättas för grannarnas trakasserier. För att inte tala om våldsamma polisrazzior mot toppfigurer i kriminella nätverk.
Människorna på Strandvägen verkar på ytan så lugna. Men, vad ska de göra?  
Läget är alarmerande. Det räcker inte med det gamla vanliga: polis och sociala myndigheter. Nej, det krävs samverkan mellan alla berörda, Riddarhuset som säkert har många medlemmar i kvarteren borde omgående göra något. För att inte tala om alla privata sällskap, de är ju en direkt inkörsport till den finansiella gängkriminaliteten.  
Hur ska barnen på Strandvägen någonsin våga tro på framtiden? I en miljö där brott är vardag? Strandvägsbarnen är tickande bomber som om bara några år kan explodera i vilket direktionsrum som helst.

Annons

Fler Krönikor

Krönika

Trump har en poäng

”Trump är något på spåren när han kritiserar den globala handeln.”

Krönika

”L’architecture est une expression de la culture”

Yves Chantereau om att arkitekturens problem är så mycket mer än en stilfråga. ”Vi kan klistra på konstiga pilastrar på våra projekt, ­men det kommer bara att se ut som ett slags fejkat Disneyland.”

Krönika

Bostadsmarknad och framtiden: Missförstånd, behov och demografi

Mona Kjellberg är bekymrad över hur många som verkar tro att bostadsefterfrågan, och därmed bostadsbyggande, styrs av de enstaka få procent som föds eller flyttar.

Krönika

Vill vi att staden ska se ut så här?

Monica Bruvik ser ett stadsrum som allt mer belamras med olagliga affischer och frågar sig vad priset egentligen är för den sortens marknadsföring.

Krönika

Med facit i hand…

Transaktionsräven Lars Johnsson har genom åren gjort prognoser och bedömningar av framtida avkastningar. ”Tänk om vi haft tillgång till facit då. Det har vi nu”, skriver han i en FV-krönika.

Krönika

Rivningens dyrköpta lockelse: När vi glömmer värdet i det välbyggda

Karolina Keyzer om hur lätt det är att kasta ut barnet med badvattnet när det ska byggas nytt.

Krönika

Sluta gnälla om tuffa tider – lösningar finns…

Klaus Hansen Vikström om hur du måste skaka av dig bortförklaringarna och tänka kreativt.

Krönika

”Jag vågar inte gå till centrum – man kan bli skjuten”

Viktoria Walldin om ett samtal med en 11-åring och om att det är fastighetsförvaltaren som aktivt måste ta hatten som välfärdssamhällets förman.

Krönika

Det krävs mod att vara motvalls – är det dags att investera nu?

Samir Taha om förhållandet mellan ekonomi och psykologi. Hur kopplas detta till fastigheter?

Krönika

Nöjeslivet lyfter utdömd sektor

”Det är såååå viktigt att ha roligt och njuta. Visitismen regerar.”

Krönika

Cityutveckling kan lyfta en hel stad

Monica Bruvik om vad Stockholm kan lära av den innovativa konst- och kulturstaden Borås.

Krönika

Mer viktigt än någonsin att lyssna på kunderna

Klaus Hansen Vikström om relationer med hyresgäster. ”Efter pandemin är kontorshyresgäster ungefär lika sällsynta som en dansk som säger nej till en snaps. De dyker upp sporadiskt för att hämta något. Så vad gör vi?”

Krönika

Simsalabim – recept för 2.000 nya bostäder i innerstaden

Anna-Carin Telin gör trolleritrick för att skapa nya och attraktiva bostäder.

Krönika

Så bra är bolagen på att ta hand om sina fastigheter

Lars Johnsson om det enda riktigt relevanta måttet i fastighetsaffärer.

Tillbaka till förstasidan