Krönikor

Buset på Strandvägen

Först verkar Strandvägen i Stockholm så lyckad. Superlyckad! Husen är visserligen stora och fyrkantiga som kaserner men med alla tinnar, torn, vapensköldar och krumelurer blir det rent av stiligt. Längs Strandvägen finns all den service man behöver: en bilaffär, ett par möbelaffärer, en kvartersrestaurang, ett café, en resebyrå, en bank, en bensinstation. I mitten av gatan finns en bred allé. Den är mörk och dyster men jag har promenerat där många gånger och aldrig råkat ut för något. Det har hänt att demonstrationståg på väg mot någon ambassad skränat förbi, men det är allt.
Det finns inget som skvallrar om att detta är en av Stockholms mest brottsbelastade gator. Det är paradoxalt: fridfullt och välstädat, ja faktiskt pampigt, men bakom de massiva tegelväggarna pågår finansiell gängkriminalitet, insideraffärer, bedrägerier med bluffakturor, direktörsfiffel. De små människorna i de stora husen hämtas regelbundet till förhör och häkten.
Jag har talat med folk i husen. De berättar om fängslade momsbedragare vars familjer smyger i portar och trapphus för att inte utsättas för grannarnas trakasserier. För att inte tala om våldsamma polisrazzior mot toppfigurer i kriminella nätverk.
Människorna på Strandvägen verkar på ytan så lugna. Men, vad ska de göra?  
Läget är alarmerande. Det räcker inte med det gamla vanliga: polis och sociala myndigheter. Nej, det krävs samverkan mellan alla berörda, Riddarhuset som säkert har många medlemmar i kvarteren borde omgående göra något. För att inte tala om alla privata sällskap, de är ju en direkt inkörsport till den finansiella gängkriminaliteten.  
Hur ska barnen på Strandvägen någonsin våga tro på framtiden? I en miljö där brott är vardag? Strandvägsbarnen är tickande bomber som om bara några år kan explodera i vilket direktionsrum som helst.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan