Krönikor

Bevare mig

Den stora rivningsvågen på 1960-talet gav oss trista stadskärnor med Domus, Epa, Försäkringskassan, Systembolag och Arbetsförmedlingen samlade i klump.

Varuhusen har bytt namn, piffats till och blivit gallerior. Men rivningssåren varar än. En följd är att vi fått PBL-extremister i byggnadsbyråkratin, tjänstemän som vid varje förslag till förändring slår paragraf 10 i huvudet på såväl stora fastighetsbolag som enskilda villaägare.

” Ändringar av en byggnad skall utföras varsamt så att byggnadens karaktärsdrag beaktas och dess byggnadstekniska, historiska, kulturhistoriska, miljömässiga och konstnärliga värden tas till vara.”

Men husen är till för människorna. Inte tvärtom. Det måste vara huvudregeln när bygg- och rivningslov behandlas. Visst är det viktigt att bevara byggnader från alla epoker, också ångestframkallande 60-talstorg, miljonprogramsområden och kräksiga klassikerpastischer från 90-talet. Men Sverige är ett litet land. Det räcker med att kulturskydda ett eller ett par exempel i hela riket. Rådande trend är att varje kommun ska bevara sina egna horrörer. Det är att göra motsatt misstag. Städer måste kunna förändras, på höjden, längden och bredden.

Bevarandefundamentalism kommer ofelbart att leda till att pendeln slår över i ohejdad modernisering. Igen. Då ryker också byggnader är som värda att spara som de är. Som Trygg Hansa-kvarteret i Stockholm, det är ingenting utan det lilla låga bankhuset som är punkten under utropstecknet. Utan det blir storhusen bara streck utan mening.

– Byggnaden har absolut inte samma dignitet som slottet, avfärdar stadsbyggnadsborgarrådet Kristina Alvendal (M) Stadsmuseet blåmärkning av kåken.

Nä, Trygg Hansa-husen är mycket snyggare. Och det hade kanske Alvendal upptäckt om hon inte fått synen försämrad av att läsa travar av yrkanden om bevarande av nära nog varenda kåk som ännu står.

Fler Krönikor

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Coliving och hotell blir en bra kombo

”Att minska styrkan i det ofrivilliga varumärket ’Loneliness in Sweden’ vore en välgärning.”

Tillbaka till förstasidan