Foto på fasatigheten Kasernen 8, Solna

100.000 kr/kvm för samhällsfastighet

Kasernen 8, Solna

Uthyrningsbar area ca 7.100 kvm
Kontraktslängd ca 12 år
Uthyrningsgrad Fullt uthyrd
Hyresgäster Aleris
Underhållsbehov Lågt
Adress Frösundaviks allé 4
Läge Intill Hagaparken

TRANSAKTION
Köptidpunkt December 2020
Köpare Alecta
Säljare Praktikertjänst
Köpeskilling 714 miljoner
Initial direktavkastning bedömd 3,7%
Kr/kvm ca 100.000

● Starka hyresgäster inom det eftertraktade segmentet samhällsfastigheter.
● Unikt läge nära Hagaparken och Brunnsviken, med närhet till Karolinska sjukhuset och Karolinska Institutet.
● Låg avkastning.

Visa faktaruta

2020 har varit ett väldigt omvälvande år. Men summerar vi året landar transaktionsvolymen på väldigt höga nivåer, trots pandemin. CBRE bedömer den till 185 miljarder, vilket är det näst högsta året någonsin. Det har segmenterats ordentligt, och samhällsfastigheter, logistik och bostäder har haft en starkt ökad efterfrågan.

I slutet av december offentlig­gjordes det att fastigheten Kasernen 8 i Solna sålts. Fastigheten återfinns inom vårdsegmentet och ligger i direkt anslutning till Hagaparken. Intresset var extremt stort för fastigheten med dess unika läge inom detta eftertraktade segment. Till slut var det Alecta som stod som köpare. Praktikertjänst Fastigheter var säljare.

Köpeskillingen som kommunice­rats är 714 miljoner, vilket motsvarar ett pris runt 100.000 kronor per kvadratmeter. Detta är en nivå inom vårdsegmentet som är ovanlig.

Byggnaden är 7.100 kvadratmeter. Aleris bedriver i fastigheten ett av Sveriges modernaste rehabilite­ringscenter för ryggmärgsskadade-, stroke-, MS- och ortoped-/kirurgpatienter. Aleris är av de största företagen inom specialistvård och ägs av riskkapitalbolaget Triton.

I direkt anslutning finns som sagt Hagaparken. Alternativanvänd­ningen kan således vara relativt flexibel, såsom kontor eller bostäder, även om det med största sannolikhet kräver en detaljplaneändring.

Hyresnivån återfinns kring 4.000 kronor per kvadratmeter inklusive eventuella tillägg för bland annat el, värme och va. Hyresnivån är hög sett ur ett lägesperspektiv, men man måste beakta att lokalerna är väl anpassade för ändamålet, vilket påverkar hyresnivån.

Med en bedömd kostnad om totalt 320 kr/kvm exklusive fastighetsskatt och med en långsiktigt antagen vakans om 3 procent bedömer CBRE att den initiala direktavkastningen uppgår till cirka 3,7 procent. Den normaliserade direktavkastningen med marknadshyror bedöms återfinnas kring nivån 3,3 procent. Det väldigt strategiska läget med närhet till Karolinska gör fastighetens användning än säkrare. Den återstående hyreslängden är cirka tolv år och motparten ses som stark. Avkastningen är låg för området och nyckeltalet uttryckt i kronor per kvadratmeter är högt och i nivåer som sällan skådas för detta segment. Men det som driver upp nyckeltalet är det unika läget och den relativt höga hyran.

Fler Affärsanalyser

Affärsanalys

Lyfter av projekt i närområdet

Per Wieslander och Philip Wikén vid Svefa analyserar en affär med en större kontorsfastighet i Malmö.

Affärsanalys

Hyrespotential när ägare ökar innehavet

(Artikeln publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden nr 6/2022) Efter en rekordhög transaktionsaktivitet under första halvåret 2022 inleddes även högsommaren starkt …

Affärsanalys

Hittat hem efter fem ägarbyten på fem år

Andreas Joelsson Svenn på Savills har placerat värderingspennan på en paketaffär med centrala fastigheter.

Affärsanalys

SBB renodlar via försäljning till Nyfosa

Fastighetsvärderaren Oskar Mosén vid Savills har granskat paketaffären mellan i Nyfosa och SBB där åtta fastigheter i Kalmar ingick.

Affärsanalys

Litet och certifierat lockar investerare

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, analyserar en affär med en bostadsfastighet som ägde rum under våren.

Affärsanalys

Blandfastigheter en motsägelsefull trend

Adam Tyrcha, head of research hos Newsec, har satt analyspennan i en paketaffär med fastigheter för 300 miljoner kronor.

Affärsanalys

Säljer för att satsa på de egna skolorna

Hanna Käck på Cushman & Wakefild analyser en stor affär med utbildningsfastigheter i Stockholm.

Affärsanalys

Proaktiv polis leder till högre risk på restvärde

Anders Elvinsson vid Cushman & Wakefield analyserar en affär med en stor samhällsfastighet.

Affärsanalys

Förvärvar logistik till rekordyield

Andreas Eckermann på CBRE har satt analyspennan i en affär med två moderna logistikfastigheter.

Affärsanalys

Köper kontorshus med hyrespotential

Daniel Holmkvist på CBRE har satt analyspannan i en transaktion som ägt rum på Kungsholmen.

Affärsanalys

Bostadsjättens swexit med låg yield

Akelius gick i juni ut med att beståndet i Sverige, Danmark och Tyskland ämnades att avyttras. Processen rivstartades och avslut …

Affärsanalys

Jakten på bostäder riktas mot småstäder

Under sensommaren förvärvade Amasten i princip hela Lidén Groups fastighetsbestånd. Portföljen är belägen i Trollhättan (4 procent), Uddevalla (22), Ulricehamn …

Affärsanalys

I vinnarläget med pendlingsavstånd

I december 2020 sålde Framfastgruppen projektfastigheter inom ett utvecklingsområde som ligger centralt i Strängnäs. Portföljen omfattar fyra fastigheter som uppförs …

Affärsanalys

Allt fler transaktioner tidigt i projektstadiet

För ett år sedan förvärvade Balder fastigheten Sälgen 4 på Östermalm i centrala Stockholm av Circle K. Transaktionen, där Newsec …

Tillbaka till förstasidan