Wallenstam får nytt förtroende – jätteprojekt kan bantas

2015 vann Wallenstam tävlingen om den nya kollektivtrafikknutpunkten vid Ropsten som då planerades för 65.000 kvm. Nu har bolaget och staden förlängt avtalet – men det komplexa projektet blir sannolikt mindre.

Annons

Ropsten är en del av stadsutvecklingsområdet Norra Djurgårdsstaden och en stor kollektivtrafikknutpunkt.

Bygghöjden i Wallenstams projekt är upp emot 20–25 våningar (72 meter) och enligt planen ska det även byggas en bit ut i vattnet, enligt de projektplaner som tidigare presenterats.

Fyra aktörer sökte inför beslutet 2015 om att utveckla området. Wallenstam valdes ut. I och med att avtalet från 2015 inte förlängdes innan det upphörde i slutet av 2022, behöver avtalet förnyas. Nu föreslår Exploateringskontoret att politikerna i nämnden ska förnya den tidiga markreservation till Wallenstam  för bostäder, handel, kontor m.m. i del av fastigheterna Hjorthagen 1:3 och Ladugårdsgärde 1:9.

Förslaget till nytt avtal innehåller vissa mindre ändringar från tidigare avtal.

Kvarteren närmast Lidingöbron är komplicerade att utveckla på grund av närheten till vägar och spår med buller och risk, skriver Exploateringskontoret i handlingarna för projektet. Vidare ska bussterminal och andra funktioner kopplade till kollektivtrafiken inrymmas. Området berörs även av riksintressepreciseringen för Östlig förbindelse – där mycket är oklart.

I ett tidigt skede av planeringen planerade man för att skapa minst 65.000 kvadratmeter BTA med bostäder, kontor, handel och parkering inom området. Till följd av frågorna kopplade till bl.a. markanspråken för Östlig förbindelse är det sannolikt att bedömningen av antal tillkommande BTA kommer minska, enligt nuvarande bedömning.

I dagsläget har inga nya skisser eller volymer tagits fram.

Uppdaterade markpriser för projektet, med indextidpunkt februari 2023::

  • 35 222 kr/kvm ljus BTA för bostäder (tillägg tillkommer för bostäder med sjöutsikt) Motsvarande 2015 var 29 000kr/kvm, alltså upp 21 procent..
  • 18 338 kr/kvm ljus BTA för kontor och hotell. Motsvarande 2015 var 10 000kr/kvm, upp hela 83 procent.
  • 14 694 kr/kvm ljus BTA för handel. Motsvarande 2015 var 12 000kr/kvm, motsade en uppgång om 22 procent.
Hjorthagen – befintligt och tillkommande.Område för tidig markreservation markerat med rött. Karta: Stockholms stad.

Stadsutvecklingen i Ropsten och kvarteren för den tidiga markreservationen bygger på att det gamla läget för Lidingöbanans ändhållplats flyttas. Ett förslag till nytt läge har tagits fram. Tjänstemännen vid Exploateringskontoret konstaterar även att arbetet med Spårväg City vilar för närvarande. Oavsett när eller om Spårväg City kommer till, behövs det nya spårvägsläget för den planerade stadsutvecklingen. Ropsten berörs av ett reservat för ny tunnelbana till Lidingö. En ny tunnelbana skulle innebära förändringar av strukturen i Ropsten. Ropsten berörs av Trafikverkets riksintresseprecisering avseende Östlig förbindelse.

Wallenstams tidiga skiss (Wingårdh Arkitekter) för bebyggelse i kvarteren. Markreservationsområdet är markerat med gult. Mycket är osäkert i området till följd av planerna på att förlänga tunnelbanan till Lidingö, Österleden och Spårväg City.
Flygbild över Ropsten. Foto: Lennart Johansson, Stockholms stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan