Formellt första spadtag för 18.000 kvm lokaler.

Bildextra: Så blir nya Värtan

Bonnier Fastigheter och Niam har nu, via ett officiellt första spadtag, byggstartat 12.000 respektive 5.900 kvm kontor i Värtahamnen. Båda bolagen bygger på kalkylerad spekulation – och för båda bolagen handlar det om ett historiskt projekt.

Vid lunchtid under måndagen togs ett formellt första spadtag för Niam och Bonnier Fastigheters projekt i det nya kvarteret Hangö i Värtahamnen. De två kontorsprojekten, i direkt anslutning till hamnen, är först ut att byggstartas inom den nya detaljplanen. På plats finns dock sedan länge en rejäl bygggrop.

Bonnier Fastigheter har tre projekt i området och Niam har en megafastighet som ska utvecklas.

– Det är inte så ofta man projektstartar en helt ny stadsdel i ett vattennära läge. Vi ska bygga en levande stadsdel, det är en utveckling av Stockholms innerstad, sa Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

Bonnier Fastigheter bygger tre projekt. Utöver det nu byggstartade Portalen även Pirhuset och Kv. Bristol.

Niam utvecklar främst den jättefastighet, Neapel 3, som man köpte från Vasakronan 2016 för låga 19.600 kvm. Totalt utvecklar Niam hela 60.000 kvm lokaler. Projektet man byggstartat nu heter heter Grid 17 och utgör ett hörn, en tredjedel av marken, av det kvarterer där Bonnier Fastigheter utvecklar Portalen.

– Vårt projekt Grid 17 och kvarteret Hangö blir startskottet för nya Värtahamnen. Det känns spännande och roligt att tillsammans med Bonnier Fastigheter äntligen byggstarta det första kvarteret och vara med och öppna upp hamnen för stockholmarna, säger Hans Lisserkers, projektutvecklingschef, Niam.

För Niams del kommer byggas mer i området varav det här är första etappen.

– Det är vår första nyproduktion av kontor i Värtahamnen men sen har vi även befintliga kontor som vi renoverat och benämner EQ Stockholm . Idag pågår även renovering av lokaler för Scandics nya hotell på 320 rum som öppnar till sommaren 2024. Sen har vi markanvisningar för bostäder men om det blir i  etapp 2 eller 3 rent planmässigt är inte bestämt.

Niams byggnad Grid 17 ritas av Brunnberg & Forshed och Bonnier Fastigheters Portalen av LINK Arkitektur. Inflyttning sker under 2025/2026.

De nya kontoren ska tillsammans med intilliggande Dockworks vara en del i det som är tänkt att bli till en helt ny stadsdel.

– Det här är förberelde för nästan 20 kvarter som kommer byggas med både kontor, bostäder, förskola, skola, kultur och en stor park med mera ända från den norra delen av Värtahamnen till frihamnen. De här kontoren är jätteviktiga för den utvecklingen då de kommer agera som bullerskydd för båttrafiken som kommer finnas kvar vid västra piren, säger Staffan Lorentz, projektchef Stockholms stad för Norra Djurgårdsstaden.

Förutom Grid 17 utvecklar och äger Niam Scandic hotels byggnad samt kontorshuset EQ Stockholm – som är de byggnader som idag finns längst ut längs piren. Ytterligare ett stort nyproduktionsprojekt är The Dockworks som blir en av Stockholms mest spektakulära byggnader – där handlar det om 32.000 kvm. Där ska dagens byggnad rivas och ersättas med en ny. Där har man hittills hyrt ut ungefär 10 procent till coworkingföretaget Helio som även ska ta ett serviceansvar för hela fastigheten. Avanti har uthyrningsuppdraget.

Längst ut ska Bonnier Fastigheter uppföra Pirhuset som blir områdets högsta, på den landutfyllnad som ska vara klar 2026. Varken Niam eller Bonnier har i nuläget tecknat några hyresavtal för fastigheterna.

Bonniers projekt Portalen längst till höger. Bolaget ska även senare bygga Pirhuset, längst till vänster. Där ska man dock först skapa en landutfyllad. Fastigheten i mitten tillhör Niam och är också under projektutveckling. Niam bygger även en mindre kontorsbyggnad i kvarteret där Portalen finns.
Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter, Staffan Lorentz, projektchef Stockholms stad för Norra Djurgårdsstaden och Hans Lisserkers, projektuvecklignschef Niam tar det första spadtaget.
Granne med det nya bygget är Niams Dockworks där nuvarande hus kommer rivas och ge plats för ett nytt.
Så här är det tänkt att Bonniers (till vänster) och Niams byggnad är tänkta att se ut. Foto: Niam
Här ska Niam och Bonnier bygga. Foto: Knut Capra Pedersen / Niam
Bonniers kontorsprojekt Portalen ligger vid ingången till den nya stadsdelen Värtahamnen. Den innehåller som högst 13 våningar.
Niams projekt Dockworks.
Niams projekt.
Så här ser området och byggnaderna ut idag.
Scandic skapar 40 ytterligare rum hos Niam när byggnaden totalrenoveras. Antalet konferensytor minskas.
Niams stora fastighet Neapel 3 till vänster. Framför ska både Bonnier och Naim bygga kontorshus om 12.000 kvm respektive 6.000 kvm. Till höger syns fastigheten som innehåller Castellums huvudkontor.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan