Formellt första spadtag för 18.000 kvm lokaler.

Bildextra: Så blir nya Värtan

Bonnier Fastigheter och Niam har nu, via ett officiellt första spadtag, byggstartat 12.000 respektive 5.900 kvm kontor i Värtahamnen. Båda bolagen bygger på kalkylerad spekulation – och för båda bolagen handlar det om ett historiskt projekt.

Annons

Vid lunchtid under måndagen togs ett formellt första spadtag för Niam och Bonnier Fastigheters projekt i det nya kvarteret Hangö i Värtahamnen. De två kontorsprojekten, i direkt anslutning till hamnen, är först ut att byggstartas inom den nya detaljplanen. På plats finns dock sedan länge en rejäl bygggrop.

Bonnier Fastigheter har tre projekt i området och Niam har en megafastighet som ska utvecklas.

– Det är inte så ofta man projektstartar en helt ny stadsdel i ett vattennära läge. Vi ska bygga en levande stadsdel, det är en utveckling av Stockholms innerstad, sa Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter.

Bonnier Fastigheter bygger tre projekt. Utöver det nu byggstartade Portalen även Pirhuset och Kv. Bristol.

Niam utvecklar främst den jättefastighet, Neapel 3, som man köpte från Vasakronan 2016 för låga 19.600 kvm. Totalt utvecklar Niam hela 60.000 kvm lokaler. Projektet man byggstartat nu heter heter Grid 17 och utgör ett hörn, en tredjedel av marken, av det kvarterer där Bonnier Fastigheter utvecklar Portalen.

– Vårt projekt Grid 17 och kvarteret Hangö blir startskottet för nya Värtahamnen. Det känns spännande och roligt att tillsammans med Bonnier Fastigheter äntligen byggstarta det första kvarteret och vara med och öppna upp hamnen för stockholmarna, säger Hans Lisserkers, projektutvecklingschef, Niam.

För Niams del kommer byggas mer i området varav det här är första etappen.

– Det är vår första nyproduktion av kontor i Värtahamnen men sen har vi även befintliga kontor som vi renoverat och benämner EQ Stockholm . Idag pågår även renovering av lokaler för Scandics nya hotell på 320 rum som öppnar till sommaren 2024. Sen har vi markanvisningar för bostäder men om det blir i  etapp 2 eller 3 rent planmässigt är inte bestämt.

Niams byggnad Grid 17 ritas av Brunnberg & Forshed och Bonnier Fastigheters Portalen av LINK Arkitektur. Inflyttning sker under 2025/2026.

De nya kontoren ska tillsammans med intilliggande Dockworks vara en del i det som är tänkt att bli till en helt ny stadsdel.

– Det här är förberelde för nästan 20 kvarter som kommer byggas med både kontor, bostäder, förskola, skola, kultur och en stor park med mera ända från den norra delen av Värtahamnen till frihamnen. De här kontoren är jätteviktiga för den utvecklingen då de kommer agera som bullerskydd för båttrafiken som kommer finnas kvar vid västra piren, säger Staffan Lorentz, projektchef Stockholms stad för Norra Djurgårdsstaden.

Förutom Grid 17 utvecklar och äger Niam Scandic hotels byggnad samt kontorshuset EQ Stockholm – som är de byggnader som idag finns längst ut längs piren. Ytterligare ett stort nyproduktionsprojekt är The Dockworks som blir en av Stockholms mest spektakulära byggnader – där handlar det om 32.000 kvm. Där ska dagens byggnad rivas och ersättas med en ny. Där har man hittills hyrt ut ungefär 10 procent till coworkingföretaget Helio som även ska ta ett serviceansvar för hela fastigheten. Avanti har uthyrningsuppdraget.

Längst ut ska Bonnier Fastigheter uppföra Pirhuset som blir områdets högsta, på den landutfyllnad som ska vara klar 2026. Varken Niam eller Bonnier har i nuläget tecknat några hyresavtal för fastigheterna.

Bonniers projekt Portalen längst till höger. Bolaget ska även senare bygga Pirhuset, längst till vänster. Där ska man dock först skapa en landutfyllad. Fastigheten i mitten tillhör Niam och är också under projektutveckling. Niam bygger även en mindre kontorsbyggnad i kvarteret där Portalen finns.
Tomas Hermansson, vd Bonnier Fastigheter, Staffan Lorentz, projektchef Stockholms stad för Norra Djurgårdsstaden och Hans Lisserkers, projektuvecklignschef Niam tar det första spadtaget.
Granne med det nya bygget är Niams Dockworks där nuvarande hus kommer rivas och ge plats för ett nytt.
Så här är det tänkt att Bonniers (till vänster) och Niams byggnad är tänkta att se ut. Foto: Niam
Här ska Niam och Bonnier bygga. Foto: Knut Capra Pedersen / Niam
Bonniers kontorsprojekt Portalen ligger vid ingången till den nya stadsdelen Värtahamnen. Den innehåller som högst 13 våningar.
Niams projekt Dockworks.
Niams projekt.
Så här ser området och byggnaderna ut idag.
Scandic skapar 40 ytterligare rum hos Niam när byggnaden totalrenoveras. Antalet konferensytor minskas.
Niams stora fastighet Neapel 3 till vänster. Framför ska både Bonnier och Naim bygga kontorshus om 12.000 kvm respektive 6.000 kvm. Till höger syns fastigheten som innehåller Castellums huvudkontor.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan