Ilija Batljan.

Huvudspåret: Klyva SBB i tre delar – AP nosar

Huvudspåret är att klyva krisande SBB i tre delar: En för byggrätter, en samhällsfastigheter och en bostäder. Det uppger källor för SvD. För FV pekar flera aktörer ut AP-fonder som möjliga köpare – som parallell till när Vasakronan köptes i en svag marknad 2008.

Annons

Parallellt pågår förhandlingar om fastighetsförsäljningar, men det är svårt att få till några affärer.

– Generellt är det mycket dialoger på marknaden just nu, men köpare och säljare möts inte, säger Kristin Magnusson Bernard, vd på AP1, till SvD utan att vilja bekräfta om AP1 deltar i förhandlingar om just SBB:s fastigheter.

Fastighetsvärlden kan konstatera att AP1 bland annat äger Willhem som är fokuserat på bostäder. När det gäller samhällsfastigheter är AP3 storägare i Hemsö. När det gäller bostäder är AP4, tillsammans med AMF, hälftenägare i Rikshem. ”Nya” AP7 uppgav för några veckor sedan att man inte hade något intresse för SBB.

Flera aktörer på marknaden uppger att svenska institutioner finns med långt fram och en tydlig utmanare till de anglosaxiska investerare som ”är redo med huggtänderna” i hopp om att göra ett kap utifrån billiga priser. Institutionerna kan tänka mer långsiktigt och betala något mer.

AP-fondena har som bekant slagit till i svåra marknader tidigare. 2008 köpte de fyra AP-fonderna, AP1–AP4, via bolaget AP Fastigheter, hela Vasakronan med fastigheter värda drygt 40 miljarder kronor i en svår marknad och efter att den planerade börsnoteringen hamnat i papperskorgen.

AP-fonderna besegrade som bekant amerikanska jättar som Blackstone och Whitehall i kampen om Vasakronan 2008.

FV har under de senaste veckorna även berätta om ett antal fondaktörer som rest väldigt mycket pengar, som kan vara redo att köpa.

Sedan några veckor  pågår en strategisk översyn av SBB. Till det arbetet har SEB och JP Morgan anlitats, vilket FV berättat om tidigare.

– En potentiell köpare skulle kräva en avkastning på 5 procent. En framgångsrik avyttring är kraftigt beroende av att man hittar en köpare som är redo att köpa fastigheter nära SBBs värden, annars kommer det att kraftigt påverka eget kapital”, uppger Nordea i en kommentar.

Bolagets nya vd Leiv Synnes har uteslutit en nyemission, enligt Nyhetsbyrån Direkt.

Financial Times skrev på onsdagen att ett samgående med Synnes tidigare arbetsgivare Akelius Residential Property skulle kunna vara den bästa lösningen. Akelius har tidigare gått in som storägare i Castellum.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan