Ilija Batljan avgår som vd för SBB

Under fredagen kom beskedet. SBBs grundare Ilija Batljan lämnar vd-posten och ersätts av Leiv Synnes från Akelius på posten.

Efter månader av hårt arbete för att förbättra ekonomin och återfå marknadens förtroende för SBB och honom själv kom meddelandet i fredags eftermiddag. Ilija Batljan avgår som vd för SBB.

– Som grundare och stor aktieägare i SBB ligger det i min roll att ta ansvar i en utmanande tid. Utnämningen av Leiv Synnes är ett utomordentligt val av vd som ger SBB bästa tänkbara förutsättningar framåt. Jag vill passa på att tacka alla fantastiska medarbetare på SBB som genom åren arbetat outtröttligt sida vid sida med mig. Min tro på SBB är intakt och jag kvarstår som styrelseledamot, säger Ilija Batljan, avgående verkställande direktör för SBB i pressmeddelandet.

Leiv Synnes har mångårig erfarenhet från fastighetsbranschen och då främst inom Akelius Residential Property där han innehaft ledande positioner sedan 2004. Där har han varit CFO sedan 2014 och vice verkställande direktör sedan 2020.

Den senaste tiden har det spekulerats i att Akelius skulle kunna ha intresse av att gå in i SBB. Att Akelius närmaste man under många år nu blir vd i SBB kan eventuellt vara ett tecken på att ett sådant steg kan komma, men något som bekräftar det har ännu inte meddelats.

– Arbetet med den strategiska översynen fortskrider oförändrat och enligt plan. Med Leiv Synnes som ny verkställande direktör tillförs SBB en ny, mycket kvalificerad kraft som med fullt fokus kan leda bolaget och bistå styrelsen i den strategiska översynen. När nu Ilija Batljan lämnar över vd-posten vill jag rikta ett varmt tack till honom för hans fundamentala insats i att utveckla SBB till Nordens ledande fastighetsbolag inom social infrastruktur, och styrelsen ser fram emot Ilijas fortsatta bidrag i rollen som styrelseledamot, säger Lennart Schuss, styrelseordförande för SBB i en kommentar.

Leiv Synnes tillträder som ny vd för SBB under måndag den 5 juni.

SBBs aktie som de senaste veckorna har nått bottenivåer har under dagen rusat med 22 procent till strax efter klockan 14 då aktien handelsstoppades.

När börshandeln i aktien återupptogs tog aktien ett glädjeskutt uppåt till hela +55 procent, och stängde senare på ungefär 50 procents uppgång.

 

Fler Nyheter från förstasidan

Butik vid Stureplan stängd efter 21 år

Valt att inte förlänga hyresavtalet.

Bonava varslar 400

Hela var fjärde anställd berörs.

Ny storägare i börsbolag

Bolag även köpt sju fastigheter. Nu stor ägare i två liknande bolag.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Amerikansk jätte bantar ytorna i city

Lämnar ett våningsplan.

JM säljer allt vid Brommaplan – stor projektdröm död

Var redo att investera 4 miljarder.

Rikshem avyttrar Folkhem till Nordr

Biljana Pehrsson: ”Folkhem har en stor potential och vi vill expandera geografiskt i Sverige och Norge”.

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Tillbaka till förstasidan