Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget. Inom fem år hoppas han byggt upp ett bestånd värt 20 miljarder kronor.

Lennart Schuss med i Batljans nya satsning

Fastighetsvärlden kan avslöja att Lennart Schuss blir en nyckelperson i Ilija Batljans nya fastighetsbolag, Samhällsbyggnadsbolaget. Schuss blir styrelseordförande i bolaget.

– Jag är väldigt glad att han är med. Jag har lärt mig mycket av Schuss redan från mina första dagar inom fastighetsbranschen, säger Ilija Batljan i samband med ett besök på Fastighetsvärldens redaktion där han valt att berätta om det nya bolaget.

Styrelsen kommer även bestå av bland annat Fredrik Råsberg, managing partner på Wistrand advokatbyrå, och Göran Cöster, som under nästan två decennier lett fastighetsfinansieringen vid SEB. Dessutom finns till exempel en ännu ej namngiven arkitekt i styrelsen.

FV-Ilija-Batljan-2
Ilija Batljan nämnde redan i den stora porträttintervjun i magasinet Fastighetsvärlden Nr 1/2014 att Lennart Schuss var en av de personer han lärt sig mest av.

Det nya Samhällsbyggnadsbolaget kommer sannolikt framöver att endast kallas Sambygg av de flesta. Batljan berättar för Fastighetsvärlden att bolaget ska vila på två ben, ett inom samhällsfastigheter och ett inom fastighetsutveckling. Det sistnämnda kan handla om att förvärva kontorsbyggnader som går att bostadisera eller där det går att tillskapa bostadsyta, eller att hitta mark där det går att bygga bostäder.

– Jag brinner för det här och kommer att satsa allt för att det ska bli riktigt bra. Bostadsbristen är ett av de största samhällsproblemen och jag vill vara med och bidra med något vettigt för att lösa det.

Sambygg är nära sitt första förvärv och enligt Batljan handlar det om en fastighet som ligger i närheten av Stockholm. Han vill dock avvakta innan han ger fler detaljer.

FV-Ilija-Batljan-3
Batljan är VD, grundare och ännu huvudägare i det nya fastighetsbolaget.

– Bolagets mål är att nå ett fastighetsbestånd om minst 20 miljarder inom fem år. Vi kommer att ha fokus på ett starkt kassaflöde och långa hyreskontrakt.

– Vi kommer initialt ha ett fokus på området mellan Linköping och Stockholmsområdet.

Batljan är grundare, VD och huvudägare. På ägarsidan finns även Hestia, som kommer att ha förvaltningsuppdraget, liksom en handfull privatpersoner, varav några finns utanför fastighetsbranschen och några verkar inom den.

På sikt är det aktuellt med fler investerare och Batljan berättar att det handlar om pengar från såväl institutioner som om privat kapital.

FV-Ilija-Batljan-4

Det var den 9 december som Ilija Batljan plötsligt, och överraskande, fick sparken från sin tjänst som vice VD vid Rikshem. Den efterföljande oberoende granskningen friade Batljan från det som uppgavs som orsakerna till att han sparkades.

– Det kändes felaktigt och det var en otroligt jobbig period. Men alla måste gå vidare. Livet är orättvist ibland. Men jag vill egentligen ägna min tid åt att blicka framåt.

Men när Batljan ändå ombeds att kommentera sin tid på Rikshem säger han:

– Det är trist att det blivit så med ett så fint bolag och att det har hanterats på det sättet. Rikshem har levererat 6 miljarder kronor till ägarna på fem år. Det borde nästan vara historiskt rekord, inte minst för ett nystartat bolag? Alla medarbetare i Rikshem har gjort ett riktigt bra jobb. Vi gjorde många bra affärer, inte minst med flera kommuner skapade vi win-win-affärer som har uppskattats av alla parter.

– Men nu vill jag se framåt. Allt med det nya bolaget är fantastiskt roligt och vi har en mycket kompetent styrelse. Och snart är vi klara med den första affären, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Lennart Schuss är en av Sveriges mest framgångsrika transaktionsrådgivare och har mängder med erfarenheter från Catella, som han var med och grundade, och som han lämnade våren 2012. Numera driver han bland annat bostadsbolaget Gimmel ihop med några andra fastighetsprofiler.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-15

Fler Nyheter från förstasidan

Miljardköparen Barings om strategin för framtiden

FV summerar även bolagets offensiv sedan vd-rekyteringen.

Raketkonsult värvar två

Den lilla rådgivningsbyrån ligger bakom riktigt många affärer. Nu växer firman med två anställda.

Kilenkrysset hyr ut 4.300 kvm

Först kontrakt med Fabege om 17.000 kvm. Nu har ännu ett hyreskontrakt signerats.

Porträtt

Söker handelns vinnare

Framåt. När andra investerare flydde från handelsfastigheter gick Jan Björks Redito in och storköpte utvalda delar. Nu ger sig bolaget in i flera nya investeringar.

Slättö slår till för 590 mkr på Kvarnholmen

Den totala uthyrningsbara ytan är 11.000 kvm.

Svensk bolag säljer för 500 mkr vid lyxiga Florida Keys

”Vi har blivit en väl ansedd fastighetsaktör i Florida”.

Ska hitta privat ägare vid stor kommunal försäljning

29.000 kvm i attraktivt läge i haussad ort.

Succé för nytt magasin om innovation – läs gratis

Fastighetsvärldens nya magasin om Innovation och fastigheter har fått ett mycket positivt mottagande.

Köper för 727 mkr i Sundbyberg

230 bostäder ingår i projektet. Nära nya tvärbanan.

Miljardsäljer logistikpaket – köparen tar stor vakansrisk

Sex projekt om totalt 130.000 kvm lokaler. FV berättar var fastigheterna finns.

Hyr ut 1.800 kvm i höga Kineum

Endast 15 procent återstår att hyra ut i duons hyllade projekt.

Bygger rekordstor padelhall

Castellums anläggning kommer innehålla hela 20 banor.

Storvinst: Säljer del av Tre Kronor för hela en miljard

25 fastigheter ingår i affären. FV berättar om vinsten.

Slättö och SIBS i första affären på väg till 10 miljarder

Johan Karlsson: ”Nu höjer vi ambitionsnivån ytterligare”. FV berättar var sex av projekten finns.

Tillbaka till förstasidan