Ilija Batljan, VD och grundare av Samhällsbyggnadsbolaget. Inom fem år hoppas han byggt upp ett bestånd värt 20 miljarder kronor.

Lennart Schuss med i Batljans nya satsning

Fastighetsvärlden kan avslöja att Lennart Schuss blir en nyckelperson i Ilija Batljans nya fastighetsbolag, Samhällsbyggnadsbolaget. Schuss blir styrelseordförande i bolaget.

– Jag är väldigt glad att han är med. Jag har lärt mig mycket av Schuss redan från mina första dagar inom fastighetsbranschen, säger Ilija Batljan i samband med ett besök på Fastighetsvärldens redaktion där han valt att berätta om det nya bolaget.

Styrelsen kommer även bestå av bland annat Fredrik Råsberg, managing partner på Wistrand advokatbyrå, och Göran Cöster, som under nästan två decennier lett fastighetsfinansieringen vid SEB. Dessutom finns till exempel en ännu ej namngiven arkitekt i styrelsen.

FV-Ilija-Batljan-2
Ilija Batljan nämnde redan i den stora porträttintervjun i magasinet Fastighetsvärlden Nr 1/2014 att Lennart Schuss var en av de personer han lärt sig mest av.

Det nya Samhällsbyggnadsbolaget kommer sannolikt framöver att endast kallas Sambygg av de flesta. Batljan berättar för Fastighetsvärlden att bolaget ska vila på två ben, ett inom samhällsfastigheter och ett inom fastighetsutveckling. Det sistnämnda kan handla om att förvärva kontorsbyggnader som går att bostadisera eller där det går att tillskapa bostadsyta, eller att hitta mark där det går att bygga bostäder.

– Jag brinner för det här och kommer att satsa allt för att det ska bli riktigt bra. Bostadsbristen är ett av de största samhällsproblemen och jag vill vara med och bidra med något vettigt för att lösa det.

Sambygg är nära sitt första förvärv och enligt Batljan handlar det om en fastighet som ligger i närheten av Stockholm. Han vill dock avvakta innan han ger fler detaljer.

FV-Ilija-Batljan-3
Batljan är VD, grundare och ännu huvudägare i det nya fastighetsbolaget.

– Bolagets mål är att nå ett fastighetsbestånd om minst 20 miljarder inom fem år. Vi kommer att ha fokus på ett starkt kassaflöde och långa hyreskontrakt.

– Vi kommer initialt ha ett fokus på området mellan Linköping och Stockholmsområdet.

Batljan är grundare, VD och huvudägare. På ägarsidan finns även Hestia, som kommer att ha förvaltningsuppdraget, liksom en handfull privatpersoner, varav några finns utanför fastighetsbranschen och några verkar inom den.

På sikt är det aktuellt med fler investerare och Batljan berättar att det handlar om pengar från såväl institutioner som om privat kapital.

FV-Ilija-Batljan-4

Det var den 9 december som Ilija Batljan plötsligt, och överraskande, fick sparken från sin tjänst som vice VD vid Rikshem. Den efterföljande oberoende granskningen friade Batljan från det som uppgavs som orsakerna till att han sparkades.

– Det kändes felaktigt och det var en otroligt jobbig period. Men alla måste gå vidare. Livet är orättvist ibland. Men jag vill egentligen ägna min tid åt att blicka framåt.

Men när Batljan ändå ombeds att kommentera sin tid på Rikshem säger han:

– Det är trist att det blivit så med ett så fint bolag och att det har hanterats på det sättet. Rikshem har levererat 6 miljarder kronor till ägarna på fem år. Det borde nästan vara historiskt rekord, inte minst för ett nystartat bolag? Alla medarbetare i Rikshem har gjort ett riktigt bra jobb. Vi gjorde många bra affärer, inte minst med flera kommuner skapade vi win-win-affärer som har uppskattats av alla parter.

– Men nu vill jag se framåt. Allt med det nya bolaget är fantastiskt roligt och vi har en mycket kompetent styrelse. Och snart är vi klara med den första affären, säger Ilija Batljan till Fastighetsvärlden.

Lennart Schuss är en av Sveriges mest framgångsrika transaktionsrådgivare och har mängder med erfarenheter från Catella, som han var med och grundade, och som han lämnade våren 2012. Numera driver han bland annat bostadsbolaget Gimmel ihop med några andra fastighetsprofiler.

Text Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-03-15

Fler Nyheter från förstasidan

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Estea optimistiskt när synen är tudelad

Blivit en betydande aktör inom samhällsfastigheter.

Bilder: Nu flyttar centrala Kiruna

Invigningsfest i tre dagar.

Klart: Här är Biljana Pehrssons nya vd-jobb

Stor FV-intervju. √ Alla erbjudanden. √ Hög målsättning. √ Kommenterar Arnhult/Castellum. √ ”Bär med mig det resten av livet”.

KlaraBo hyr ut till polisen

Hyresvärdet uppgår till cirka 4,4 mkr.

Tillbaka till förstasidan