Ilija Batljan, vd SBB.

”Näringslivet är som ett hajstim”

Ilija Batljan i en intervju i DN:
– Näringslivet är som ett hajstim. När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.

Under 2021 upprepade Ilija Batljan vid ett flertal tillfällen att SBB har som mål att bli Europas största fastighetsbolag inom samhällsfastigheter. Målet var att nå ett fastighetsvärde om 300 miljarder kronor till 2026. Det enligt ett uppdaterat mål efter att alla tidigare mål infriats långt snabbare än planen för det sex år unga bolaget.

Nu har SBB börskurs imponerande resa på börsen krackelerat. Bolaget arbetar för tillfället med att sälja av fastigheter och deläganden för att få ner belåningsgraden. Fokus sedan länge är att ha en bra kreditrating. Bolaget har talat om att sälja för 15 miljarder och har snart avyttrat för två tredjedelar av den summan. Hittills kan flera av försäljningarna bedömas varit framgångsrika. Utvecklingen av flera innehav i noterade fastighetsbolag och bostadsutvecklare, eller i finansiella instrument med dem som bakomliggande tillgång, har dessutom i år gett stora minus i räkenskaperna.

DN har i ett reportageserie ”Välfärdsmiljardärerna” följt med Ilija Batljan under en dag. Dagen börjar i Nykvarn och avslutas i Skellefteå, via flyg från Bromma. Batljan har den aktuella dagen varit igång sedan 5 på morgonen. Dn beskriver SBB:s grundare och storägare med följande: en ”Ilija Batljan är 55. Med sitt lite kantiga och uttryckslösa ansikte har han drag av Sylvester Stallone anno Rocky Balboa.”

– Näringslivet är som ett hajstim, säger han. När allt är bra är alla ens kompisar. Tills man börjar blöda. Då blir man uppäten.

I DN-intervjun diskuteras är det stort fokus på kommunens ägande eller icke ägande av fastigheter. Tillbyggnaden av Liljevalchs konsthall på Djurgården i Stockholm kommer upp som ett ett exempel.

– Liljevalchs skulle ha kostat 147 miljoner. Det kostade 584 miljoner. Om vi (SBB) bara hade gjort det för tio procent billigare har vi täckt hela mellanskillnaden, säger Batljan.

– Man säger att kommuner på lång sikt kan bygga och förvalta billigare. Men vad ska man göra med pengarna som försvinner redan dag ett?

Allt fler politiker har tagit plats inom fastighetsbranschen. Batljan menar att politiker inte är så lättköpta enbart för att de eventuellt uppvaktas av en tidigare politiker.

– Det kan finnas folk som vill ta en selfie med Anders Borg (ordförande Sehlhall, FV:s anmärkning). Men det är inte samma sak som att göra en affär med Anders Borg, säger han. Före detta politiker bidrar med kunskap i bolagen, säger Batljan. Inte maktutövning.

Den tidigare s-politikern, kommunalråd i Nynäshamn, oppositionslandstingsråd och ibland omtalade som Mona Sahlins efterträdare, kommenterar ägandet i slutet av DN-intervjun:

– Jag tror inte på den socialistiska utopin att staten ska äga allt. Det är bara vackert på papper.

Fler Nyheter från förstasidan

Kedjan lämnar Stureplan – efter bara två år

Till FV: ”Det här läget går inte längre hand i hand med strategin”.

Bildextra: Så blir nya kvarteret på Kungsholmen

Skapar 8.000 kvm kontor och 114 nya bostäder.

Lista: Norska oljefonden tappade 1.700 miljarder

Vid årsskiftet hade Oljefonden aktievärden i fyra svenska fastighetsbolag som översteg en miljard kronor vardera.

Rekordår för outlet

Den tyska satsningen i Stockholmsområdet går som tåget.

SBB stoppar projekt – underleverantör går i konkurs

”Styrelsen har sökt andra lösningar men inte lyckats” säger koncern-vd Mikael Anjou

Stänger flaggskepp i city efter endast fyra år

Världsvarumärket lägger ner stor satsning mitt på Kungsgatan.

Blankare fortsätter trycka till fastigheter

Åtta av de 100 största blankningspositionerna finns i bygg- eller fastighetsbolag. FV berättar vilka bolag som finns i fokus.

Balder lägger beslag på ännu en 08-mack

Först lyxprojekt längs Birger Jarlsgatan. Nu lite längre ut från city.

Blir ny CFO på Stenvalvet

Ytterligare en CFO byter jobb.

SEPREF: Fyra av fem spår höjda krav på direktavkastning

Karin Witalis kommenterar den senaste undersökningen.

Rekryterar chef från Wästbygg

Ska utveckla nytt bolag.

Staden säljer för 600 mkr

Tre bolag i affär med Stockholms stad.

Klart: Alm blir storägare i Aros efter strukturaffär

Stor affär med bostäder. Läs om detaljerna.

Batljans superlycka

Starkt fredag på börsen. Men ännu återstår mer än hälften…

Tillbaka till förstasidan