Finansiering för Nobel Center klar

Fastighetsvärlden kan berätta att finansieringen av nya Nobel Center vid Slussen nästan är helt klar. Två stiftelser donerar totalt hela 1,2 miljarder kronor till det projekt som tidigare planerades på Blasieholmen.

Annons

Informationen presenterades vid en presskonferens vid 10-tiden under onsdagsförmiddagen. Därmed bekräftas de uppgifter som tidigare publicerats i nyhetsbrevet Fastighetsvärlden Idag.

Familjen Erling-Perssons Stiftelse och Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse donerar totalt 1,2 miljarder kronor. Duon donerade förra gången (för projektet på Blasieholmen) totalt 800 miljoner kronor och ett större flertal andra donerade totalt 250 miljoner kronor – pengar som var avsedda för att projektet skulle byggas på Blasieholmen.

Totalkostnaden för Nobel Center vid Slussen bedöms till 1,4 miljarder kronor. Nobelstiftelsen.

Arkitekt blir David Chipperfield Architects, alltså samma som ritade planerna på Blasieholmen. Den exakta ytan är ännu inte bestämd men man räknar med att den hamnar runt cirka 15.000 kvm.

Någon skiss över byggnaden finns ännu inte att presentera men en konceptstudie är framtagen av arkitekterna.

Planerna på ett Nobel Center på Blasieholmen var det första som revs upp av det nya styret i stadshuset när mandatperioden inleddes. Moderaterna vände projektet ryggen för att tillsammans med Miljöpartiet få makten över staden.

– Vi lever i en tid med krig i Europa. Mänskliga rättigheter sätts på undantag. Det fria ordet angrips och vi ser kampanjer mot fakta och vetenskap. Nobel Center ska stå för motsatsen, det ska rymma berättelser om banbrytande, kreativa och modiga pristagare som i över hundra år gjort insatser för mänsklighetens största nytta. Konkreta insatser som förändrat världen, som ger oss hopp och som också i allra högsta grad påverkar vår framtid, säger Vidar Helgesen, vd för Nobelstiftelsen.

Hösten 2019 avslöjade Fastighetsvärlden att Slussen skulle bli ny destination för projektet Nobel Center. Uppgifterna bekräftades i februari 2020.

Byggstart för det nya Nobel center är tänkt till 2026, när intunnlingen av Stadsgårdsleden är klar. Där ovan ska det nya Nobel Center byggas och det skulle kunna stå klart 2028. Nobel Center blir en av de sista etapperna i arbetet med att färdigställa nya Slussen.

Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset.
Bild från presskonferensen.
Visionsbild Nobel Center vid Slussen. Illustration: TMRW.inc

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan