Ett extra år för Nobel Center att hitta pengar

Donatorerna lyser med sin frånvaro. Nu får Nobelstiftelsen extra tid. Samtidigt är förtroendet för de folkvalda lågt bland donatorerna som är medvetna om att det är val om två år.

Annons

Nobelstiftelsen bör få en förlängning på ett år av sin tidig markreservation för Nobel Center vid Slussen. Det föreslår Exploateringskontoret till politikerna. ”Nobelhuset AB behöver mer tid för att knyta till sig de samarbetsparter som man behöver för att säkra ett genomförande av projektet”, skriver Exploateringskontoret och uppger att en förlängning av markreservationen därför har blivit nödvändig.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden saknar Nobelhuset fortfarande ankarinvesterare och även de mindre donatorerna lyser med sin frånvaro. Efter fiaskot på Blasieholmen är förtroendet för politikerna i botten och flera konstaterar för Fastighetsvärlden att det är val igen 2022.

För det tänkta projektet på Blasieholmen fanns finansiering tack vare generösa donationer från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De stod för lejonparten, cirka 800 miljoner kronor. Därefter fylldes det på med tiotals mindre donationer för att nå målet för Nobel Center som var kostnadsberäknat till 1,2 miljarder kronor.

Bland de övriga som stöttade projektet vid Blasieholmen ekonomiskt fanns Agnetha och Robert Andreen, Miriam och J Christer Ericsson, Catarina och Sven Hagströmer, Kent och Lena Janér, Per och Lena Josefsson, Barbro och Barney Osher, Björn och Inger Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg, Bo Söderberg och Ulla Zachrisson, Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur samt stiftelsen A.P. Møller, där den sistnämnda reserverade 50 miljoner kronor för projektet.

En person med insyn kring finansieringen säger att de tidigare donatorerna är en skadeskjuten skara, där de flesta månar om ett Nobel Center.

Byggnationerna av Nobel Center är planerat för att kunna påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år. Först ska Stadsgårdsleden börja överdäckas, vilket bedöms ske 2023. Därefter ska muséet byggas ovanpå. Platsen är framför Glashuset vid Slussen. Det planerade Nobel Center vid Slussen är mindre än båda de förslag som presenterades på Blasieholmen.

Läs mer om turerna kring Nobel Center i länkarna bredvid.

Borgarrådet Joakim Larsson var först positiv till ett Nobel Center vid Blasieholmen. När Moderaterna sedan valde att ta makten i huvudstaden, genom att locka över miljöpartiet till sin sida och bilda majoritet, övergavs planerna – och därmed en miljard i donationer som var knutna till platsen.
Nobel Center är tänkt att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där AL sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Fler Nyheter från förstasidan

Klarabo och Diös i byte

Fyra fastigheter ingår. Totalt drygt 200 miljoner kronor.

Selins jättefängelse blir ännu större

Ett fåtal av landets anstalter har privat fastighetsägare.

Corem nu långt över hälften i segt och spektakulärt

Investeringar om hela 3 miljarder kronor mitt på Manhattan. Har möjligheter för ett tredje stort projekt. Läs om hyresnivåerna.

Kuylenstierna säljer allt

Valt att gå med på kravet.

Catena avyttrar för 600 mkr

Avyttrar fastighet om nästan 50.000 kvm lokaler.

Här finns Stockholms takbarer

Mat och dryck på stadens hustak har blivit en allt vanligare syn i Stockholm. Fastighetsvärlden har listan på var både gamla och nya takbarer.

Lista: Här är de 12 som ännu ingår i Oscar Properties

Fastighetsvärlden går igenom det återstående beståndet – som investerarna hittills nobbat. Snart är allt borta.

Arnhult: Vi ska sälja mer

Berättar om uthyrningsmarknaden, lånen och transaktionerna.

”Nästan tjänstefel om räntan inte sänks”

Annan expert: ”Styrränta på tre procent vid årsskiftet”

Batljan: ”Vi bör kunna ta pole position”

10-miljardersbolaget visar siffrorna för första gången som noterat bolag.

Vd:n om nästa steg för OP – att bli något helt annat

Vd:n: ”Ja, nu är det inte mycket kvar. Snart kan jag gå på semester”. Nye vd:n ser ny användning för bolaget.

Bilder: ”Fridhemsplan behöver kärlek”

Det nya konceptet består av en mix av mjukt från 60-talets Paris och grovt från New York. Se hur kvarteret kommer att utvecklas.

Lindh Hök lämnar Nyfosa

”Det har varit en obeskrivligt rolig och utmanande resa”. Styrelsen inleder rekryteringsprocess.

JM: Fler sålda och byggstartade

Upp 235 procent i Stockholmsområdet. Läs om övriga marknader.

Tillbaka till förstasidan