Ett extra år för Nobel Center att hitta pengar

Donatorerna lyser med sin frånvaro. Nu får Nobelstiftelsen extra tid. Samtidigt är förtroendet för de folkvalda lågt bland donatorerna som är medvetna om att det är val om två år.

Nobelstiftelsen bör få en förlängning på ett år av sin tidig markreservation för Nobel Center vid Slussen. Det föreslår Exploateringskontoret till politikerna. ”Nobelhuset AB behöver mer tid för att knyta till sig de samarbetsparter som man behöver för att säkra ett genomförande av projektet”, skriver Exploateringskontoret och uppger att en förlängning av markreservationen därför har blivit nödvändig.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden saknar Nobelhuset fortfarande ankarinvesterare och även de mindre donatorerna lyser med sin frånvaro. Efter fiaskot på Blasieholmen är förtroendet för politikerna i botten och flera konstaterar för Fastighetsvärlden att det är val igen 2022.

För det tänkta projektet på Blasieholmen fanns finansiering tack vare generösa donationer från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De stod för lejonparten, cirka 800 miljoner kronor. Därefter fylldes det på med tiotals mindre donationer för att nå målet för Nobel Center som var kostnadsberäknat till 1,2 miljarder kronor.

Bland de övriga som stöttade projektet vid Blasieholmen ekonomiskt fanns Agnetha och Robert Andreen, Miriam och J Christer Ericsson, Catarina och Sven Hagströmer, Kent och Lena Janér, Per och Lena Josefsson, Barbro och Barney Osher, Björn och Inger Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg, Bo Söderberg och Ulla Zachrisson, Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur samt stiftelsen A.P. Møller, där den sistnämnda reserverade 50 miljoner kronor för projektet.

En person med insyn kring finansieringen säger att de tidigare donatorerna är en skadeskjuten skara, där de flesta månar om ett Nobel Center.

Byggnationerna av Nobel Center är planerat för att kunna påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år. Först ska Stadsgårdsleden börja överdäckas, vilket bedöms ske 2023. Därefter ska muséet byggas ovanpå. Platsen är framför Glashuset vid Slussen. Det planerade Nobel Center vid Slussen är mindre än båda de förslag som presenterades på Blasieholmen.

Läs mer om turerna kring Nobel Center i länkarna bredvid.

Borgarrådet Joakim Larsson var först positiv till ett Nobel Center vid Blasieholmen. När Moderaterna sedan valde att ta makten i huvudstaden, genom att locka över miljöpartiet till sin sida och bilda majoritet, övergavs planerna – och därmed en miljard i donationer som var knutna till platsen.
Nobel Center är tänkt att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där AL sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Fler Nyheter från förstasidan

"Jag har höga tankar om bolagets kapacitet"

Sagax vd om planerna för sektorkollegan.

Vinner prestigeprojekt – med 100 meters skorsten

26.000 ska bli 100.000 kvm. Mitt i stan. En av Sveriges mest spännande städer fortsätter att ta djärva grepp.

Porträtt

Fångar idén i flykten

Otålig. Varför vänta till i morgon, låt oss göra det i dag. Med den devisen fortsätter Johan Ericsson att vara med och bygga fastighetsbolag.

Amasten tar in 666 mkr i nyemission

Teckningskursen drygt tio procent under den senaste veckans rekordnivå.

Säljer två tomträtter i Kista för 800 miljoner

”Marknadsläget är gynnsamt.” Hög vakansgrad och endast 20.000 kr/kvm.

Internationell jätte köper för halv miljard i Göteborg

Bolagets första förvärv i Norden.

Bakslag för Oljefonden – läs om svenska klenoderna

Fastighetsvärlden har granskat den norska jättens innehav i Sverige. Liksom den ekonomiska utvecklingen för fastigheterna.

Utvecklaren växer i rekordtakt – tar in 10 till

Bolaget har hittills i år rekryterat 20 nya medarbetare.

Säljer bostadsprojekt i Sollentuna för 431 miljoner

”Stort intresse”

Öppnar stort i Gallerian

Gör om i attraktiva hörnet Hamngatan och Regeringsgatan.

Fabege hyr ut 2.300 kvm

Glädjen i fokus. Tecknat hyresavtal på Kungsholmen.

Kungsleden hyr ut 2.600 kvm

Tecknar kontrakt i ett av sina centrala kluster i Stockholm.

Bildextra: NCC galopperar i mål med nummer två

Läs vem som har säljuppdraget. Bolaget nu redo för tredje projektet. Se även historiska bilder.

Första stängning av stor fond – med mål om 5 miljarder

Redo förvärva bostäder, kontor, logistik och detaljhandel i Norden.

Tillbaka till förstasidan