Ett extra år för Nobel Center att hitta pengar

Donatorerna lyser med sin frånvaro. Nu får Nobelstiftelsen extra tid. Samtidigt är förtroendet för de folkvalda lågt bland donatorerna som är medvetna om att det är val om två år.

Nobelstiftelsen bör få en förlängning på ett år av sin tidig markreservation för Nobel Center vid Slussen. Det föreslår Exploateringskontoret till politikerna. ”Nobelhuset AB behöver mer tid för att knyta till sig de samarbetsparter som man behöver för att säkra ett genomförande av projektet”, skriver Exploateringskontoret och uppger att en förlängning av markreservationen därför har blivit nödvändig.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden saknar Nobelhuset fortfarande ankarinvesterare och även de mindre donatorerna lyser med sin frånvaro. Efter fiaskot på Blasieholmen är förtroendet för politikerna i botten och flera konstaterar för Fastighetsvärlden att det är val igen 2022.

För det tänkta projektet på Blasieholmen fanns finansiering tack vare generösa donationer från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De stod för lejonparten, cirka 800 miljoner kronor. Därefter fylldes det på med tiotals mindre donationer för att nå målet för Nobel Center som var kostnadsberäknat till 1,2 miljarder kronor.

Bland de övriga som stöttade projektet vid Blasieholmen ekonomiskt fanns Agnetha och Robert Andreen, Miriam och J Christer Ericsson, Catarina och Sven Hagströmer, Kent och Lena Janér, Per och Lena Josefsson, Barbro och Barney Osher, Björn och Inger Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg, Bo Söderberg och Ulla Zachrisson, Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur samt stiftelsen A.P. Møller, där den sistnämnda reserverade 50 miljoner kronor för projektet.

En person med insyn kring finansieringen säger att de tidigare donatorerna är en skadeskjuten skara, där de flesta månar om ett Nobel Center.

Byggnationerna av Nobel Center är planerat för att kunna påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år. Först ska Stadsgårdsleden börja överdäckas, vilket bedöms ske 2023. Därefter ska muséet byggas ovanpå. Platsen är framför Glashuset vid Slussen. Det planerade Nobel Center vid Slussen är mindre än båda de förslag som presenterades på Blasieholmen.

Läs mer om turerna kring Nobel Center i länkarna bredvid.

Borgarrådet Joakim Larsson var först positiv till ett Nobel Center vid Blasieholmen. När Moderaterna sedan valde att ta makten i huvudstaden, genom att locka över miljöpartiet till sin sida och bilda majoritet, övergavs planerna – och därmed en miljard i donationer som var knutna till platsen.
Nobel Center är tänkt att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där AL sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Fler Nyheter från förstasidan

Här är Skanskas nästa spektakulära 08-projekt

20.000 kvm kontor. 11 våningsplan. Se visionsbilder!

Stänger sin ”lila” satsning på flaggskeppsenhet i CBD

Fastighetsägaren öppnar för butik. Ett stenkast från Stureplan.

Hyr ut i bottenplan på kungligt projekt

Ska öppna upp slutet kvarter.

Fabege öser på i Flemingsberg – köper 35.000 kvm

Byggrätt som kompletterar tidigare förvärv.

Succéköpet – snabbt hyrt ut 5.400 kvm inom tullarna

Köpte fastighet i kanonläge – som ändå länge haft vakanser.

Köper projekt som omvandlats till hyresrätter

Köparen, som tidigare gjort flera förvärv i innerstaden, berättar för FV.

Så mycket återstår att hyra ut i rekordhöga skrapan

Sveriges och Nordens högsta kontorshus om 36 våningar. FV går igenom Skanskas uthyrningar.

Hon lämnar Stenvalvet – får ny roll på Rikshem

Tar plats i ledningsgruppen.

SBB:s iskalla projekt – kan bygga i norr

Idrottsklubb driver projekt mot kommunen.

Hon blir ny Sverigechef hos Newsec

”Vi vill vara den mest attraktiva arbetsgivaren och ha marknadens nöjdaste kunder”.

Överraskande: Säljer 13 fastigheter för 2,1 miljarder

”Stabil lönsamhet och klok tillväxt”. Motiverar affären för FV. Läs om vilka fastigheter som ingår i affären.

Måndagen blev rysardag för fastigheter på börsen

Flera stora fastighetsbolag drogs med i den kraftigt negativa kursutveckling som Stockholmsbörsen hade under måndagen.

Klubbat: De får bygga i "naturbana" centrumet

Ska utveckla lokaler och bostäder i hett område.

Bilder: Så ser Fabeges plan för 67.000 kvm ut

Bolaget hoppas på fortsatt succé.

Tillbaka till förstasidan