Ett extra år för Nobel Center att hitta pengar

Donatorerna lyser med sin frånvaro. Nu får Nobelstiftelsen extra tid. Samtidigt är förtroendet för de folkvalda lågt bland donatorerna som är medvetna om att det är val om två år.

Nobelstiftelsen bör få en förlängning på ett år av sin tidig markreservation för Nobel Center vid Slussen. Det föreslår Exploateringskontoret till politikerna. ”Nobelhuset AB behöver mer tid för att knyta till sig de samarbetsparter som man behöver för att säkra ett genomförande av projektet”, skriver Exploateringskontoret och uppger att en förlängning av markreservationen därför har blivit nödvändig.

Enligt uppgift till Fastighetsvärlden saknar Nobelhuset fortfarande ankarinvesterare och även de mindre donatorerna lyser med sin frånvaro. Efter fiaskot på Blasieholmen är förtroendet för politikerna i botten och flera konstaterar för Fastighetsvärlden att det är val igen 2022.

För det tänkta projektet på Blasieholmen fanns finansiering tack vare generösa donationer från Familjen Erling-Perssons Stiftelse samt Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse. De stod för lejonparten, cirka 800 miljoner kronor. Därefter fylldes det på med tiotals mindre donationer för att nå målet för Nobel Center som var kostnadsberäknat till 1,2 miljarder kronor.

Bland de övriga som stöttade projektet vid Blasieholmen ekonomiskt fanns Agnetha och Robert Andreen, Miriam och J Christer Ericsson, Catarina och Sven Hagströmer, Kent och Lena Janér, Per och Lena Josefsson, Barbro och Barney Osher, Björn och Inger Savén, Carl-Henric och Louise Svanberg, Bo Söderberg och Ulla Zachrisson, Einar Mattsson AB, Mellby Gård och Sten A Olssons stiftelse för Forskning och Kultur samt stiftelsen A.P. Møller, där den sistnämnda reserverade 50 miljoner kronor för projektet.

En person med insyn kring finansieringen säger att de tidigare donatorerna är en skadeskjuten skara, där de flesta månar om ett Nobel Center.

Byggnationerna av Nobel Center är planerat för att kunna påbörjas 2025/2026. Den beräknade byggtiden är två år. Först ska Stadsgårdsleden börja överdäckas, vilket bedöms ske 2023. Därefter ska muséet byggas ovanpå. Platsen är framför Glashuset vid Slussen. Det planerade Nobel Center vid Slussen är mindre än båda de förslag som presenterades på Blasieholmen.

Läs mer om turerna kring Nobel Center i länkarna bredvid.

Borgarrådet Joakim Larsson var först positiv till ett Nobel Center vid Blasieholmen. När Moderaterna sedan valde att ta makten i huvudstaden, genom att locka över miljöpartiet till sin sida och bilda majoritet, övergavs planerna – och därmed en miljard i donationer som var knutna till platsen.
Nobel Center är tänkt att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där AL sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Framtiden vill höja hyrorna 7% – lägre än Fastighetsägarna

68.000 lägenheter berörs. Ger även en möjlighet för en treårig lösning.

Normals vd: ”Inte raketforskning driva butik”

Butikskedjan växer i rekordfart. Ny satsning i centrala Stockholm.

Bonava får rabatt på 110 miljoner i Nacka

Ingen ny upphandling kommer att krävas.

Kommitté: Nobba okryddade budet från Stenhus

Storägarens bud får nobben.

SBB säljer för 2,9 miljarder – 10 procent under värdering

Säljer två fastigheter till rabatterat värde till stiftelse.

FV-kartläggning: 2,9 miljoner kvm kontorsprojekt

Hela 135 kontorsprojekt listas i stor kartläggning.

Vill bygga höghus på 140 meter

Nya stadsdelen tar ett kliv framåt.

Uppdelningen av Serneke har påbörjats

25 anställda varslas. Så blir de två organisationerna.

Stena gör stort köp från Rikshem

Affären omfattar 438 lägenheter. Läs FV:s bedömning av priset.

Klart: Övikshem får sälja 600 bostäder

Stor försäljning kan vänta i Norrland.

Ny vd vid Areim

Tar över efter Therese Rattik.

Ny strategi – SBB frigör 8 miljarder

En ny uppgörelse med Brookfield om ägandet i utbildningsportföljen EduCo utgör en grundbult i SBB:s nya strategi. Den tillför även betydande likvididitet och syftar även till ökad transparens.

Welandson och Nordstjernan tar greppet

Emissionen i Studentbostäder i Norden kan ge stora förändringar bland de största ägarna i bolaget.

Fastighetsägarna som drabbades av skredet

Ett enormt slukhål öppnade sig på E6 i höjd med Stenungsundsmotet. Fastighetsägare till FV: ”Oerhört tragiskt”.

Tillbaka till förstasidan