Bekräftas: Nobel Center till Slussen – AL kompenseras

Slussen vid Stadsgårdskajen. Det är den nya platsen för Nobel Center. Därmed bekräftas Fastighetsvärldens avslöjande från i höstas. Samtidigt får Atrium Ljungberg, som släpper en mycket attraktiv markanvisning till Nobel, stora projektmöjligheter på andra ställen.

Nya platsen för Nobel Center blir platsen framför Glashuset. Där har Atrium Ljungberg sedan tidigare två markanvisningar, men lämnar nu alltså åter en.

– Atrium Ljungberg avsäger sig sin tidigare markanvisning till förmån för Nobelstiftelsen. Bolaget får istället utökade möjligheter på annat ställe vid Slussen, Slakthusområdet och Hagastaden, säger  stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Det är marken framför Glashuset som är aktuell för Nobel Center. Alltså exakt den plats som magasinet Fastighetsvärlden avslöjade i nummer 11/2019. Markanvisningen framför KF-huset behåller Atrium Ljungberg.

– Alla känner till Slussen. Det kommer att bli väldigt bra, sa Larsson.

Borgarrådet lyfter även fram Atrium Ljungberg som en skicklig och långsiktig förvaltare av fastigheter.

Annica Ånäs:

– Det är viktigt att Slussen fortsätter att utvecklas. Vi kommer att ha flera byggrätter vid Slussen även efter att vi lämnat ifrån oss en markanvisning. Ett Nobel center stämmer väl in i vår vision för området, sa Annica Ånäs.

Bolaget äger tre fastigheter i Slussenområdet sedan tidigare. Utöver Glashuset äger bolaget även Sjömansinstitutet. Dessutom kom KF-huset in i bolagets bestånd nyligen genom en bytesaffär med Folksam. Sedan tidigare har man även en markanvisning för att bygga Mälarterrassen.

– Jag längtar efter den dagen då vi kan inviga hela den nya Slussen, sa Ånäs.

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen:

– Vi får tillgång till en tomträtt som är väldigt bra. Vårt arbete med att få in finansiärer är igång. Vi skulle inte göra det om vi inte trodde att det går att lösa.

Läs mer om planerna kring arkitektur, storlek etc här.

Byggstart för det nya Nobel center är tänkt till 2025, när intunnlingen av Stadsgårdsleden är klar. Där ovan ska det nya Nobel Center byggas och det skulle kunna stå klart 2027.

Atrium Ljungberg erhåller som kompensation nya markanvisningar vid Slussen, dels för den nya handelsplatsen (gallerian) om 8.000 kvadratmeter LOA som angränsar till kommande Mälarterrassen, dels cirka 4.500 kvadratmeter BTA för ett hotell som planeras uppföras ovanpå tunnelbaneuppgången vid Södermalmstorg. Vidare erhåller bolaget en markanvisning i Hagastaden om dels cirka 23.000 kvadratmeter BTA för kontor, dels cirka 310 lägenheter och slutligen cirka 4.000 kvadratmeter BTA i Slakthusområdet för kontor eller hotell, nära den nya norra tunnelbaneuppgången för den nya stationen.

– Vi har nått en marknadsmässig överenskommelse där vi lämnar en fantastisk byggrätt mot markanvisningar på andra platser där vi finns representerade sedan tidigare och har möjlighet att fortsätta vårt strategiska stadsutvecklingsarbete, säger Annica Ånäs.

Vid staden uppger man för Fastighetsvärlden att Atrium Ljungberg betalar marknadspriser för markanvisningarna. Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden handlar det om ett försäljningsvärde på cirka 1,6 miljarder kronor. Den nya Nobeltomten bedöms ha ett värde på 500–600 miljoner kronor. FV återkommer med exakta tal.

Den totala investeringen för Atrium Ljungbergs nya projekt bedöms till cirka 5 miljarder kronor under åren 2023–2030.

Genom investeringen blir Atrium Ljungberg en ännu större fastighetsägare i alla tre områdena. I Hagastaden bedömer Fastighetsvärlden att bolaget kan nå cirka 130.000 kvm, utifrån dagens bestånd om 70.000 kvm plus det bygge i västra Hagastaden (som en del av överdäckningen) som är igång plus den markanvisning i den östra delen som bolaget tidigare fått. I Slakthusområdet är Atrium Ljungberg den största fastighetsutvecklare efter megaaffären med Stockholm stad i augusti 2018.

Turerna kring Nobel Center har varit många och långa. Efter en utredning djupstuderades två platser, dels Blasieholmen, dels den så kallade Snurrtomten bakom centralstationen. Valet föll på det förstnämnda. Efter en arkitekttävling kom debatten om det vinnande förslagets storlek och den trafiksituation som skulle skapas på platsen. Bland annat fastighetsbolaget Lundbergs var ledande kritiker. Strax efter valet bytte Moderaterna, som tidigare stått bakom projektet och placeringen sida och var plötsligt motståndare till placeringen. Istället fick partiet makten i huvudstaden efter ett politiskt spel med miljöpartiet. Man meddelade därefter att man skulle söka efter en ny placering för Nobel Center. Läs mer i länkarna bredvid.

Slussenområdet som det ska se ut när det är klart.
Den utmarkerade fastigheten visar plats och möjlig volym för Nobel center. Utseendet är inte klart. Den utritade byggnaden till höger är en markreservation som Atrium Ljungberg behåller.
Annica Ånäs, Lars Heikensten och Joakim Larsson.
Annica Ånäs och Glashuset vid Slussen. Montage: Fastighetsvärlden.
Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där bolaget sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Fler Nyheter från förstasidan

Doldis får toppjobb hos bostadsgigant

Lämnar konsultbolaget och får en topptjänst vid landets största privata bostadsbolag.

Visselblåsaren till FV: ”Det var rena High Chaparral”

Är ett av åklagarens nyckelvittne. Berättar för Fastighetsvärlden.

Nu börjar historisk rättegång mot tre fd SFV-toppar

En av de absolut största utredningar som skett av en offentlig verksamhet i modern tid. Tidigare generaldirektör brottsmisstänkt.

McDonalds stänger mer i Stockholm – konkurrent tar över

Uppstickare tar över när giganten lägger ner ytterligare en enhet i Stockholm.

Bilder: Utvecklar nytt kvarter i Solna

Fastighetssjätten ska förvandla en av kommunens tråkigaste stadsdelar. Gör udda investering.

Porträtt

Vill bli störst

Utmanare. Sofia Ljungdahl är ny på jobbet mitt under brinnande pandemi. Uppdraget är tydligt utpekat: Obos ska utmana bostadsjättarna på allvar – i de största svenska städerna.

Malmös nya centrala satsning: Smörkajen

Se flera visionsbilder och läs om tidsplanen och aktörerna.

Savana och SBB satsar 800 miljoner i projekt

Läs om de ekonomiska detaljerna kring uppgörelsen.

SBB om den banbrytande inbrytningen

”För inte så länge sedan ägde kommunerna alla fastigheter för skolor och äldreboenden”. Berättar för FV.

Han blir ny Uppsalachef hos Vasakronan

Tar även plats i ledningsgruppen.

"I botten finns en ovilja"

Stjärnarkitekten om att staden vill stoppa Tellus Towers.

Efter Inteas jackpot – nu anmäls polisen

SBB kommenterar upphandlingen och funderar på framtiden i staden.

Batljans nya satsning: Leds av flera tidigare toppmilitärer

Läs om SBB:s nya affärsområde och toppnamnen bakom. Ilija Batljan berättar för FV om investeringsmålet. FV har även pratat med den nya toppchefen.

Överraskande: Thögersen lämnar vd-stolen i Catena

Berättat för styrelsen att han kommer att lämna under 2021.

Tillbaka till förstasidan