Bekräftas: Nobel Center till Slussen – AL kompenseras

Slussen vid Stadsgårdskajen. Det är den nya platsen för Nobel Center. Därmed bekräftas Fastighetsvärldens avslöjande från i höstas. Samtidigt får Atrium Ljungberg, som släpper en mycket attraktiv markanvisning till Nobel, stora projektmöjligheter på andra ställen.

Nya platsen för Nobel Center blir platsen framför Glashuset. Där har Atrium Ljungberg sedan tidigare två markanvisningar, men lämnar nu alltså åter en.

– Atrium Ljungberg avsäger sig sin tidigare markanvisning till förmån för Nobelstiftelsen. Bolaget får istället utökade möjligheter på annat ställe vid Slussen, Slakthusområdet och Hagastaden, säger  stadsbyggnadsborgarrådet Joakim Larsson (M).

Det är marken framför Glashuset som är aktuell för Nobel Center. Alltså exakt den plats som magasinet Fastighetsvärlden avslöjade i nummer 11/2019. Markanvisningen framför KF-huset behåller Atrium Ljungberg.

– Alla känner till Slussen. Det kommer att bli väldigt bra, sa Larsson.

Borgarrådet lyfter även fram Atrium Ljungberg som en skicklig och långsiktig förvaltare av fastigheter.

Annica Ånäs:

– Det är viktigt att Slussen fortsätter att utvecklas. Vi kommer att ha flera byggrätter vid Slussen även efter att vi lämnat ifrån oss en markanvisning. Ett Nobel center stämmer väl in i vår vision för området, sa Annica Ånäs.

Bolaget äger tre fastigheter i Slussenområdet sedan tidigare. Utöver Glashuset äger bolaget även Sjömansinstitutet. Dessutom kom KF-huset in i bolagets bestånd nyligen genom en bytesaffär med Folksam. Sedan tidigare har man även en markanvisning för att bygga Mälarterrassen.

– Jag längtar efter den dagen då vi kan inviga hela den nya Slussen, sa Ånäs.

Lars Heikensten, vd för Nobelstiftelsen:

– Vi får tillgång till en tomträtt som är väldigt bra. Vårt arbete med att få in finansiärer är igång. Vi skulle inte göra det om vi inte trodde att det går att lösa.

Läs mer om planerna kring arkitektur, storlek etc här.

Byggstart för det nya Nobel center är tänkt till 2025, när intunnlingen av Stadsgårdsleden är klar. Där ovan ska det nya Nobel Center byggas och det skulle kunna stå klart 2027.

Atrium Ljungberg erhåller som kompensation nya markanvisningar vid Slussen, dels för den nya handelsplatsen (gallerian) om 8.000 kvadratmeter LOA som angränsar till kommande Mälarterrassen, dels cirka 4.500 kvadratmeter BTA för ett hotell som planeras uppföras ovanpå tunnelbaneuppgången vid Södermalmstorg. Vidare erhåller bolaget en markanvisning i Hagastaden om dels cirka 23.000 kvadratmeter BTA för kontor, dels cirka 310 lägenheter och slutligen cirka 4.000 kvadratmeter BTA i Slakthusområdet för kontor eller hotell, nära den nya norra tunnelbaneuppgången för den nya stationen.

– Vi har nått en marknadsmässig överenskommelse där vi lämnar en fantastisk byggrätt mot markanvisningar på andra platser där vi finns representerade sedan tidigare och har möjlighet att fortsätta vårt strategiska stadsutvecklingsarbete, säger Annica Ånäs.

Vid staden uppger man för Fastighetsvärlden att Atrium Ljungberg betalar marknadspriser för markanvisningarna. Enligt obekräftade uppgifter till Fastighetsvärlden handlar det om ett försäljningsvärde på cirka 1,6 miljarder kronor. Den nya Nobeltomten bedöms ha ett värde på 500–600 miljoner kronor. FV återkommer med exakta tal.

Den totala investeringen för Atrium Ljungbergs nya projekt bedöms till cirka 5 miljarder kronor under åren 2023–2030.

Genom investeringen blir Atrium Ljungberg en ännu större fastighetsägare i alla tre områdena. I Hagastaden bedömer Fastighetsvärlden att bolaget kan nå cirka 130.000 kvm, utifrån dagens bestånd om 70.000 kvm plus det bygge i västra Hagastaden (som en del av överdäckningen) som är igång plus den markanvisning i den östra delen som bolaget tidigare fått. I Slakthusområdet är Atrium Ljungberg den största fastighetsutvecklare efter megaaffären med Stockholm stad i augusti 2018.

Turerna kring Nobel Center har varit många och långa. Efter en utredning djupstuderades två platser, dels Blasieholmen, dels den så kallade Snurrtomten bakom centralstationen. Valet föll på det förstnämnda. Efter en arkitekttävling kom debatten om det vinnande förslagets storlek och den trafiksituation som skulle skapas på platsen. Bland annat fastighetsbolaget Lundbergs var ledande kritiker. Strax efter valet bytte Moderaterna, som tidigare stått bakom projektet och placeringen sida och var plötsligt motståndare till placeringen. Istället fick partiet makten i huvudstaden efter ett politiskt spel med miljöpartiet. Man meddelade därefter att man skulle söka efter en ny placering för Nobel Center. Läs mer i länkarna bredvid.

Slussenområdet som det ska se ut när det är klart.
Den utmarkerade fastigheten visar plats och möjlig volym för Nobel center. Utseendet är inte klart. Den utritade byggnaden till höger är en markreservation som Atrium Ljungberg behåller.
Annica Ånäs, Lars Heikensten och Joakim Larsson.
Annica Ånäs och Glashuset vid Slussen. Montage: Fastighetsvärlden.
Nobel Center kommer att ligga framför Atrium Ljungbergs fastighet Glashuset där bolaget sedan tidigare har markanvisningen Södermalm 7:87 (Hamnmästaren) för att bygga ett kontorshus.

Missa inte! Hotell & Fastigheter 2023

Onsdagen den 11 oktober arrangerar Fastighetsvärlden det populära och årligen återkommande seminariet Hotell & Fastigheter. Vik gärna datumet redan nu! Program kommer under försommaren. Eventet äger rum på Grand Hôtel i Stockholm.

Fler Nyheter från förstasidan

Värdet på Turning Torso ner

Läs om värdeutvecklingen för Sveriges näst högsta byggnad.

Balders plan på 230.000 kvm

Vill skapa framtidens logistiklösningar.

Uppgift: Här öppnar Apple nummer fyra i Sverige

Efter fiaskot vid Kungsträdgården kan det bli en andra butik i 08-området.

CBRE IM utvecklar logistik om 46.000 kvm

Förvärvar mark utanför Helsingborg och bygger logistik på spekulation.

Coor hyr 4.500 kvm av Fabege vid Haga Norra

Fabeges projekt uthyrt till två tredjedelar.

Kontor i ett klot

CA Fastigheter projekterar för hotell och kontor i två gamla gasklockor.

Perfekt storm stoppar bostadsbyggen

Tvärnit på alla sätt. Men det finns sätt att få igång bostadsmarknaden. En expert på Tango ser fler möjlig­heter, men ...

Älvstrandens vd sparkad

Får gå efter extrainkallat styrelsemöte där kritisk rapport var underlag.

Slår till med köp på hela 5 mdr

Oväntad säljare till eftertraktade fastigheter.

Nystart för Obos landmärke – fyra team tävlar

Läs om de nya planerna för höghuset och vilka som fått i uppdrag att rita. Flera världsberömda arkitektfirmor anlitade.

Catella förvärvar majoritet i franska Aquila

Med förvärvet utökar bolaget sin verksamhet inom asset management och fondförvaltning.

Topplista

Största affärerna 2023

De största transaktionerna på fastighetsmarknaden rangordnas.

Bildextra: Gasklocka 2 blir till Gasometer

Stockholms stads och Pophouse nya kulturmötesplats har döpts.

Tillbaka till förstasidan