Nya Mälarterassen vid Slussen. Någon illustration från den södra sidan finns ännu inte, men ska vara klar om en månad. Illustration: Foster+Partners.

AL får bygga nya Mälarterrassen vid Slussen

Atrium Ljungberg har fått en tidig markreservation för att uppföra den nya byggnaden Mälarterrassen vid Slussen. Det berättade stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) vid en pressträff.

Annons

Mälarterrassen blir namnet på den nya publika byggnad som kommer att uppföras vid Södermalmstorg, som en del i Slussenprojektet. Under onsdagen presenterade Roger Mogert och arkitekten Sir Spencer de Grey, Foster+Partners, förslaget.

Vid pressträffen meddelade Roger Mogert även att staden reserverat marken åt ett fastighetsbolag.

– Vi presenterar en tidig markreservation till Atrium Ljungberg, berättade han.

Bolagets VD Annica Ånäs som var på plats var väldigt glad.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått förtroendet. Det är är även en bekräftelse på att vi anses vara duktiga på att bygga stad och stadsdelar, säger hon till Fastighetsvärlden.

Det som ska byggas är lokaler om 3.000 kvm LOA. Det handlar om 5.000 kvm BTA i som mest tre våningar, men merparten finns i två. Det skulle kunna bli sex till åtta lokaler, enligt arkitekten.

– Det blir en mötesplats. Jag gillar arkitektens förslag. Från södersidan ser man utsikten mot Gamla stan. Och från andra hållet ser byggnaden diskret ut, säger Annica Ånäs.

Det innehåll som det i första hand skissas på i lokalerna är restauranger, kaféer och kulturinnehåll. Några ”vanliga” affärer är inte aktuellt.

Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att lokalerna invigs senast 2025.

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, kommenterar Håkan Falk förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.

Markreservationen som ges till Atrium Ljungberg avser delar av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, belägna i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation.

Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.

Någon traditionell markanvisningstävling har inte ägt rum kring Mälarterrassen på grund av projektets komplexitet. Istället har några större fastighetsägare i Slussens närhet kontaktats av Stockholms stad för intresseanmälningar. FV kan berätta att det i slutskedet endast fanns två förslag att ta ställning till, ett från Atrium Ljungberg och ett från AMF Fastigheter. Entusiasmen i det förstnämndas förslag upplevdes som mycket större och det bolaget äger även intilliggande Glashuset, med byggrätt, samt Sjömansinstitutet.

Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar för Fastighetsvärlden:

– Det har varit ett spännande och utmanande projekt. En liknande plats, och med sådana förutsättningar, finns inte på något annat ställe i världen. Vi ger området åter till de gående, precis som det var innan bilismen tog över- Allt har handlat om att öppna upp området för allmänheten.

Sedan tidigare har Folksam och Atrium Ljungberg fått markanvisningar för att bygga lokaler vid Slussen. I de fallen handlar det om att bygga framför respektive byggnad som bolagen redan äger vid Slussen. Atrium Ljungberg har en option på 17.000 kvm lokaler, men har uppgett att man inte kommer att bygga så mycket, läs mer här.

– Vi får se hur mycket vi bygger. Planerad byggstart är först 2025. Vi kommer även att ta hänsyn till nuvarande kunder, säger Ånäs om hyresgästerna i bakomliggande Glashuset som kan komma att förlora en fantastisk utsikt.

Atrium Ljungberg har nyligen även förvärvat ”Sjömansinstitutet”, som ligger granne med Glashuset, läs mer här. På Södermalm äger bolaget även fastigheter vid Medborgarplatsen.

Folksam kan bygga 6.000 kvm lokaler, läs mer här.

Restauranger, kaféer och kultur. Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar om visionen. Det blir två plattformar som en förlängning av Södermalmstorg. Under blir det två–tre våningar för restauranger och kanske några få butiker.
Lokaler i två våningsplan. Till vänster syns ingången till den förbindelsegång som leder till tunnelbanan.
Skrotad idé. Tidig skiss på hur slussen skulle komma att se ut. De ovanliggande kommersiella ytorna är nu borta, utan området blir platt. Det ger förstås även lägre intäkter till Stockholm stad.

Fler Nyheter från förstasidan

Arena i svårt område åter på tapeten

Kan placeras på fastighet med flera stora projekt på gång.

Älvsjö, P.A.C.E, ny stadsdel.

Vill skapa ny stadsdel i Älvsjö – helt byggd i trä

Förslag: Kvartersstad i klassisk stil. 5.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser.

Förvaltarens första stora nya sedan 80-talet

”Trots ett omvärldsläge som gör att många byggen står still tar vi ansvar och fortsätter att utveckla”.

Kritik mot landshövdingen

Anklagas för att vilja styra frågor inom byggnation och exploatering.

Topp lämnar Skanska

Slutar efter 18 år. FV berättar om nya jobbet. Danielsson: ”Jag önskar honom all lycka till i framtiden”.

Barings säljer snabbt till Kappahl för 600 miljoner

Säljer lyckat innehav – men vill egentligen köpa mer. Dubbelsmäll för annat fastighetsbolag.

Vectura förvärvar byggrätter om 50.000 kvm

Fortsätter att hålla ett rejält högt affärstempo.

Fastator tar nedskrivning på 69 miljoner

Läs om turerna och den aktuella fastigheten – i kanonläge på Södermalm.

Sparbössan köper grannhus på Östermalm

Omfattar 2.800 kvm kontor och fransk bistro med vinbar i gatuplan.

Så stora är bolagen på sociala medier

Balder, Castellum och Vasakronan är störst av fastighetsbolagen på sociala medier. Men är det viktigt att synas i sociala kanaler?

Rapport: Läge och moderna kontor lockar allt mer

Balans mellan utbud och efterfrågan i Stockholms CBD. Vakansgraden fortsätter stiga på de flesta delmarknader.

“Lyssna på marknaden och på oss fastighetsägare”

Branschen samlades på FV:s seminarium Fastighetsdagen Uppsala.

Byggnaden som vann Kasper Salin-priset

Träbygge fick åtråvärt arkitektpris.

Tillbaka till förstasidan