Nya Mälarterassen vid Slussen. Någon illustration från den södra sidan finns ännu inte, men ska vara klar om en månad. Illustration: Foster+Partners.

AL får bygga nya Mälarterrassen vid Slussen

Atrium Ljungberg har fått en tidig markreservation för att uppföra den nya byggnaden Mälarterrassen vid Slussen. Det berättade stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) vid en pressträff.

Mälarterrassen blir namnet på den nya publika byggnad som kommer att uppföras vid Södermalmstorg, som en del i Slussenprojektet. Under onsdagen presenterade Roger Mogert och arkitekten Sir Spencer de Grey, Foster+Partners, förslaget.

Vid pressträffen meddelade Roger Mogert även att staden reserverat marken åt ett fastighetsbolag.

– Vi presenterar en tidig markreservation till Atrium Ljungberg, berättade han.

Bolagets VD Annica Ånäs som var på plats var väldigt glad.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått förtroendet. Det är är även en bekräftelse på att vi anses vara duktiga på att bygga stad och stadsdelar, säger hon till Fastighetsvärlden.

Det som ska byggas är lokaler om 3.000 kvm LOA. Det handlar om 5.000 kvm BTA i som mest tre våningar, men merparten finns i två. Det skulle kunna bli sex till åtta lokaler, enligt arkitekten.

– Det blir en mötesplats. Jag gillar arkitektens förslag. Från södersidan ser man utsikten mot Gamla stan. Och från andra hållet ser byggnaden diskret ut, säger Annica Ånäs.

Det innehåll som det i första hand skissas på i lokalerna är restauranger, kaféer och kulturinnehåll. Några ”vanliga” affärer är inte aktuellt.

Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att lokalerna invigs senast 2025.

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, kommenterar Håkan Falk förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.

Markreservationen som ges till Atrium Ljungberg avser delar av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, belägna i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation.

Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.

Någon traditionell markanvisningstävling har inte ägt rum kring Mälarterrassen på grund av projektets komplexitet. Istället har några större fastighetsägare i Slussens närhet kontaktats av Stockholms stad för intresseanmälningar. FV kan berätta att det i slutskedet endast fanns två förslag att ta ställning till, ett från Atrium Ljungberg och ett från AMF Fastigheter. Entusiasmen i det förstnämndas förslag upplevdes som mycket större och det bolaget äger även intilliggande Glashuset, med byggrätt, samt Sjömansinstitutet.

Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar för Fastighetsvärlden:

– Det har varit ett spännande och utmanande projekt. En liknande plats, och med sådana förutsättningar, finns inte på något annat ställe i världen. Vi ger området åter till de gående, precis som det var innan bilismen tog över- Allt har handlat om att öppna upp området för allmänheten.

Sedan tidigare har Folksam och Atrium Ljungberg fått markanvisningar för att bygga lokaler vid Slussen. I de fallen handlar det om att bygga framför respektive byggnad som bolagen redan äger vid Slussen. Atrium Ljungberg har en option på 17.000 kvm lokaler, men har uppgett att man inte kommer att bygga så mycket, läs mer här.

– Vi får se hur mycket vi bygger. Planerad byggstart är först 2025. Vi kommer även att ta hänsyn till nuvarande kunder, säger Ånäs om hyresgästerna i bakomliggande Glashuset som kan komma att förlora en fantastisk utsikt.

Atrium Ljungberg har nyligen även förvärvat ”Sjömansinstitutet”, som ligger granne med Glashuset, läs mer här. På Södermalm äger bolaget även fastigheter vid Medborgarplatsen.

Folksam kan bygga 6.000 kvm lokaler, läs mer här.

Restauranger, kaféer och kultur. Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar om visionen. Det blir två plattformar som en förlängning av Södermalmstorg. Under blir det två–tre våningar för restauranger och kanske några få butiker.
Lokaler i två våningsplan. Till vänster syns ingången till den förbindelsegång som leder till tunnelbanan.
Skrotad idé. Tidig skiss på hur slussen skulle komma att se ut. De ovanliggande kommersiella ytorna är nu borta, utan området blir platt. Det ger förstås även lägre intäkter till Stockholm stad.

Missa inte! Uppsalamarknaden 2020 – årets stora mötesplats om marknad, investeringsläge och stadsutveckling i Uppsala med omnejd

25 september 2020, Uppsala.
Klicka här för mer info!

Fler Nyheter från förstasidan

Dubblar sitt skånska bostadsbestånd

Förvärvar fem bostadsfastigheter i Landskrona från lokal investerare.

Redaktionens 10 heta tips för sommarläsning

Omskakande nyheter, rejäla fiaskon och underbara lösningar. FV:s redaktion lyfter här fram 10 läsvärda artiklar från första halvåret.

SBB utvecklar nytt polishus i Örnsköldsvik

Har sedan tidigare myndigheten som hyresgäst i annan fastighet i staden.

Miljardaffär framflyttad

Affären kommunicerades före årsskiftet men tillträdet i april blev inte av.

Lidl lämnar Fastpartner – klart med ny hyresgäst

En annan aktör med norrortsfokus ser möjligheter i förortscentrumet.

Corem utökar i Jönköping

Förvärvar två moderna lager- och logistikanläggningar för 140 mkr.

NP3 i affärer för 203 miljoner

Fortsätter att utsöka sitt bestånd i Karlstad.

Internationell aktör redo sälja enda innehavet i Sverige

Gruppen är stor internationellt inom bland annat studentbostäder.

Spännande nyrekryteringar hos Alecta

Nya chefer för att fortsätta bygga på det svenska beståndet.

Tar matglad era slut med pandemin?

År 2012 sänkte Fredrik Reinfeldts alliansregering restaurangmomsen på serverad mat. Under de kommande tre åren följde en mycket hög omsättningsutveckling …

EQT siktar på ännu mer logistikfastigheter

Gjorde en rivstart förra sommaren och har fortsatt öka snabbt på utvalda orter

Magnolia säljer Borlängeprojekt till SBB

Långa hyresavtal tecknade för projektet som ska står klart 2022.

Brottsmisstänkt lämnar Balder direkt

Framhåller flera anledningar. Har kommit överens med Erik Selin.

Arctic köper av Magnolia

Här skulle kineserna dominerat… Men nu blir det något annat.

Tillbaka till förstasidan