Nya Mälarterassen vid Slussen. Någon illustration från den södra sidan finns ännu inte, men ska vara klar om en månad. Illustration: Foster+Partners.

AL får bygga nya Mälarterrassen vid Slussen

Atrium Ljungberg har fått en tidig markreservation för att uppföra den nya byggnaden Mälarterrassen vid Slussen. Det berättade stadsbyggnadsborgarråd Roger Mogert (S) vid en pressträff.

Mälarterrassen blir namnet på den nya publika byggnad som kommer att uppföras vid Södermalmstorg, som en del i Slussenprojektet. Under onsdagen presenterade Roger Mogert och arkitekten Sir Spencer de Grey, Foster+Partners, förslaget.

Vid pressträffen meddelade Roger Mogert även att staden reserverat marken åt ett fastighetsbolag.

– Vi presenterar en tidig markreservation till Atrium Ljungberg, berättade han.

Bolagets VD Annica Ånäs som var på plats var väldigt glad.

– Det är fantastiskt roligt att ha fått förtroendet. Det är är även en bekräftelse på att vi anses vara duktiga på att bygga stad och stadsdelar, säger hon till Fastighetsvärlden.

Det som ska byggas är lokaler om 3.000 kvm LOA. Det handlar om 5.000 kvm BTA i som mest tre våningar, men merparten finns i två. Det skulle kunna bli sex till åtta lokaler, enligt arkitekten.

– Det blir en mötesplats. Jag gillar arkitektens förslag. Från södersidan ser man utsikten mot Gamla stan. Och från andra hållet ser byggnaden diskret ut, säger Annica Ånäs.

Det innehåll som det i första hand skissas på i lokalerna är restauranger, kaféer och kulturinnehåll. Några ”vanliga” affärer är inte aktuellt.

Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att lokalerna invigs senast 2025.

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplats, kommenterar Håkan Falk förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad.

Markreservationen som ges till Atrium Ljungberg avser delar av fastigheterna Södre Torn 1 och Södermalm 7:87 vid Slussen, belägna i direkt anslutning till Södermalms torg och kajen ned mot Gamla stan. Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation.

Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.

Någon traditionell markanvisningstävling har inte ägt rum kring Mälarterrassen på grund av projektets komplexitet. Istället har några större fastighetsägare i Slussens närhet kontaktats av Stockholms stad för intresseanmälningar. FV kan berätta att det i slutskedet endast fanns två förslag att ta ställning till, ett från Atrium Ljungberg och ett från AMF Fastigheter. Entusiasmen i det förstnämndas förslag upplevdes som mycket större och det bolaget äger även intilliggande Glashuset, med byggrätt, samt Sjömansinstitutet.

Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar för Fastighetsvärlden:

– Det har varit ett spännande och utmanande projekt. En liknande plats, och med sådana förutsättningar, finns inte på något annat ställe i världen. Vi ger området åter till de gående, precis som det var innan bilismen tog över- Allt har handlat om att öppna upp området för allmänheten.

Sedan tidigare har Folksam och Atrium Ljungberg fått markanvisningar för att bygga lokaler vid Slussen. I de fallen handlar det om att bygga framför respektive byggnad som bolagen redan äger vid Slussen. Atrium Ljungberg har en option på 17.000 kvm lokaler, men har uppgett att man inte kommer att bygga så mycket, läs mer här.

– Vi får se hur mycket vi bygger. Planerad byggstart är först 2025. Vi kommer även att ta hänsyn till nuvarande kunder, säger Ånäs om hyresgästerna i bakomliggande Glashuset som kan komma att förlora en fantastisk utsikt.

Atrium Ljungberg har nyligen även förvärvat ”Sjömansinstitutet”, som ligger granne med Glashuset, läs mer här. På Södermalm äger bolaget även fastigheter vid Medborgarplatsen.

Folksam kan bygga 6.000 kvm lokaler, läs mer här.

Restauranger, kaféer och kultur. Arkitekten Sir Spencer de Grey berättar om visionen. Det blir två plattformar som en förlängning av Södermalmstorg. Under blir det två–tre våningar för restauranger och kanske några få butiker.
Lokaler i två våningsplan. Till vänster syns ingången till den förbindelsegång som leder till tunnelbanan.
Skrotad idé. Tidig skiss på hur slussen skulle komma att se ut. De ovanliggande kommersiella ytorna är nu borta, utan området blir platt. Det ger förstås även lägre intäkter till Stockholm stad.

Fler Nyheter från förstasidan

NP3:s nya drag: Vill köpa i Västerås, Örebro och Karlstad

Andreas Nelvig resonerar kring nya orter söderut, men det kan redan ha blivit för dyrt.

Skanska fyller upp chefspost efter tappet till konkurrenten NCC

Efterträder kollega som värvats till konkurrenten NCC.

Gamla Arkitekturskolan såld

Akademiska Hus har funnit köpare åt det som ibland har kallats ”Stockholms fulaste hus”, och säljer även annan fastighet till samma köpare.

AL säljer ”dolda” bostäder för över miljarden

Avyttrar bestånd med 417 hyreslägenheter i Stockholm. Gör en riktigt bra affär, men har kvar ”problemfastighet” i närområdet.

Skoglund ser tydlig förbättring för JM i Stockholm

Ökad försäljning under andra kvartalet. Vd:n blickar in i framtiden på marknaden som fått rejält med stryk under två år.

Mest lästa första halvåret – har du koll på vad som hänt?

Fortsatt superstark utveckling för sajten. Se vilka nyheter som lästes allra mest under första halvåret.

Humana säljer 37 fastigheter

Stor affär med samhällsfastigheter. Affär för nästan en halv miljard kronor.

Jätten nu nära 150 miljarder – ökar nyuthyrning med 76%

Avgående vd Fredrik Wirdenius berättar om hur Vasakronan mår och lägger extra krut på uthyrningsläget.

Vasakronan hyr ut till KPMG

Fyller upp nytt landmärke om totalt 60.000 kvm lokaler.

Omförhandlade hyror upp 32%

Vd Anneli Jansson summerar halvåret och blickar framår.

Nyfosa köper för 700 mkr

37.800 kvm i ett blandat bestånd ingår i affären. Genomsnittskontraktet är på 9 år.

Säljer för hela 2,3 miljarder

Avyttrar sex fastigheter med ett av Sveriges mest kända varumärken som hyresgäst. Enligt FV:s bedömning gör säljaren en kanonaffär – dubbelt upp på sex år.

”Vi är väl rustade för en svagare konjunktur”

Kungsleden och Biljana Pehrsson visar upp ett starkt ekonomiskt resultat för första halvåret.

Ny miljardaffär inom tullarna klar – japanskt köp!

En av de förväntade storaffärerna i Stockholms innerstad är nu klar. FV berättar om köparen som gör sitt första förvärv i Sverige. Läs även köparens kommentarer.

Tillbaka till förstasidan