I september, öppnar återigen Maxim vid Karlaplan, efter en omfattande renovering och ägarbyte till Green Property. På 1.500 kvm ska det nystartade bolaget Maxim Karlaplan AB driva kulturverksamhet flera dagar i veckan.
Ända sedan fastigheten köptes 2017 har Green Property jobbat hårt med att hitta rätt hyresgäst för framtiden och nu ser det äntligen ut som om de klassiska lokalerna på Karlaplan 4 på Östermalm får nytt liv. Lösningen nu är en flexibel kulturscen för många olika kulturaktiviteter under hela veckan. Personantalet har utökats med 150 till 750 personer och lokalerna ska det nu även drivas bar och restaurangverksamhet.
– Ett antal kulturprofiler står bakom och de har för avsikt att driva kulturverksamhet i den här lokalen och det blir en ganska bred verksamhet av vad vi fått höra. De ska välkomna stockholmarna till alla möjliga former av kultur och underhållning underhållning som teater, konserter, utställningar och fester fester men även shower för barn på dagarna och bolagstämmor och många andra aktiviteter, säger Gustaf Grundström, vd på Green Property till Fastighetsvärlden.
Green Property har utvecklat den anrika kulturlokal tillsammans med de nya hyresgästerna Maxim Karlaplan. Det är en ny bolagskonstellation bestående av bland andra näringslivsprofilen Shori Zand, skådespelaren Lia Boysen, musikern och kompositören Markus Jägerstedt, krögarna Andrew Jones och Tim Alton från Bistro Barbro, hållbarhetsprofilen Mikael Salo och kulturproducenten Ellen Tejle, som är ny vd för Maxim.
För uthyrningsrådgivningen mellan parterna stod New Property.
I samarbete med hyresgästen har omfattande renoveringar utörts till en ungefärlig kostnad om cirka 40 miljoner kronor, vilket var enligt budget.
– För oss var den huvudsakliga uppgiften att lösa ventilationen och eftersom vi sedan tidigare är delägare i den innovativa ventilationstillverkaren Skawen så har vi haft ett tätt samarbete med dem för att få till ett system i världsklass. Men vi stöttar även hyresgästerna med teknisk upphandlingskompetens, säger Gustaf Grundström
Akustiken har varit en annan viktig fråga då bland annat en tidigare potentiell hyresgäst inte hade kunnat flytta in på grund av att man befarade att det skulle låta för mycket.
De förbättrade akustiken åstadkoms genom att bygga ett rum i rummet, en salong i salongen. På så vis kan ljudet isoleras mot resten av bostadsfastigheten och resten av kvarteret. Rent tekniskt är det också en stomseparation, med ett stomsnitt där taket lossas från bostadsfastigheten.
Green Property har säkrat ett femtonårigt hyresavtal med verksamhetsutövaren, vilket innebär en långsiktighet. Och dessutom med en hållbar hyresmodell, så att det bär sig ekonomiskt.
– Den tidigare hyresgästen hade tecknat ett kortare rivningskontrakt med dåvarande fastighetsägaren på en väldigt låg hyra, vilket medförde dessvärre att det inte var möjlighet att anpassa lokalen till dagens krav och standard. Det nya hyresavtalet är mer en marknadsanpassad hyra vilket har möjliggjort för oss som fastighetsägare att göra det investeringar och anpassningar som en modern kulturscen kräver. Under processens gång har vi haft många intressenter, både inom kultur men också ett väldigt brett spektra såsom gym, dagligvaror, församlingsverksamhet och kontor, men det är kultur som såklart har varit målet hela tiden och vi är både stolta och glada över att kunna leverera det ihop med vår hyresgäst, säger Gustaf Grundström.
Han tror att hela området nu kommer att bli mer attraktivt då det förutom Maxim-teatern även etablerats en ny biograf, Fågel Blå, i området samt att krögarduon Douglas Fagerman och Ruben Blomdahl öppnat krogen Aristo på andra sidan gatan. Även på Karlaplan 2 kommer det att öppna en ny restaurang inom kort.
Fastigheten har en lång och varierad historia. Under andra världskriget användes området av FRA för att avkoda krypterad radiotrafik, och det spelade en avgörande roll i dechiffreringen av tysk underrättelsetjänsts koder. Efter kriget omvandlades byggnaden till Karlaplansstudion, där Sveriges Radio spelade in musik och program, inklusive en minnesvärd inspelning med Beatles. År 1967 förvandlades platsen till Maxim, som fungerade som både biograf och teater. Under årens lopp har det varit en plattform för revyer, dramatik och shower, med olika ägare och inriktningar.