Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg. Montage: FV.

Atrium Ljungberg investerar hela 8 mdr i Slakthusområdet

Atrium Ljungberg har tecknat en avsiktsförklaring med Stockholms stad om att både förvärva befintliga fastigheter samt tecknat avtal om markanvisningar i Slakthusområdet. Enligt uppgift till FV tar Atrium Ljungberg kontroll över 30 procent av området. Total investering bedöms till 8 miljarder kronor.

Annons

Uppgörelsen AL/staden:

Befintliga byggnader som säljs och ska bevaras med industri och kontor (tomträttsupplåtelse). Totalt 53.000 kvm. Se karta nedan.

  • Johanneshov 1:1: Börshuset (hus 1), Hudboden (hus 7), Tarmrenseriet (hus 8), Dynghuset (hus 16), Förbindelsehallen m fl (hus 13-15 & 24-26), Portvakten (hus 39).
  • Styckmästaren 3: Lagerhuset (hus 22)
  • Kylhuset 4: Charkuterifabriken (hus 32)
  • Kylhuset 22: Stall för storboskap (hus 41)
  • Kylhuset 16: Marknadshallarna (hus 48, 49)
  • Kylhuset 15: (hus 45, 46, 47, 52, 54)

Befintlig byggnad med option, dvs möjlighet till köp om 3 år. fastigheten Sandhagen 10, alltså stora Palmfelt center (hus 2)

Befintliga industribyggnader som på sikt ska rivas (tomträttsupplåtelse) Hus 6, 17, 23, 40, 63

Markanvisning för 670 bostäder (hälften hyresrätter) och handel i bottenvåningar längs Rökerigatan, en gymnasieskola vid kvarter Kylhuset 15 (10.000 kvm), samt tidig markreservation för kontor vid Sofielundsmotet.

Dessutom ska Atrium Ljungberg vara med och tillsammans med fastighetskontoret ta ansvar för evakuering av hyresgästerna i Slakthusområdet.

Visa faktaruta

Atrium Ljungberg har tidigare sysslat med liknande stadsdelsutveckling i Sickla i Nacka, i Gränby i Uppsala och vid Mobilia i Malmö. Bolaget har hyllats för sitt arbete och av Stockholms stad de senaste åren fått flera attraktiva markanvisningar vid Slussen och i Hagastaden.

Förvärv av befintliga fastigheter i Slakthusområdet kommer att göras vid två tillfällen, där tillträde för cirka 70.000 kvadratmeter BTA sker under andra kvartalet 2019 och cirka 30.000 kvadratmeter BTA efter att en ny detaljplan vunnit laga kraft, dock senast 31 december 2021. Dessutom säger avsiktsförklaringen att bolaget ska teckna avtal om markanvisningar om cirka 100.000 kvadratmeter BTA.

Förvärven och utvecklade markanvisningar uppgår totalt till cirka 200.000 kvadratmeter BTA, där kontor står för cirka 40 procent och bostäder för cirka 25 procent. Resterande andel består av kultur, handel/restaurang, hotell, utbildning med mera.

Total investering för Atrium Ljungberg uppgår till cirka 8 miljarder kronor under perioden 2019–2030. Stockholm stad räknar med en intäkt på 3 miljarder kronor för försäljningar.

Svefa har varit rådgivare till Stockholms stad i processen och PwC har genomfört due diligence av bolag som äger en av fastigheterna.

I Atrium Ljungbergs förvärv ingår främst existerande byggnader i den norra delen av området, varav några historiskt välkända men även mer moderna Palmfelt Center . Dessutom ingår flera markanvisningar, bland annat mot Tele 2 Arenas västra långsida (vid det blivande Evenemangstorget) och längst ”baksidan” av Globen Shopping. Dessutom ingår en markreservation för en större kontorsbyggnad i sydöstra hörnet, vid korsningen Nynäsvägen och Enskedevägen där det idag finns en bensinmack.

I överenskommelsen med Stockholms stad ingår ett åtagande om att omlokalisera de hyresgäster som behöver nya lokaler för att Slakthusområdets vision ska kunna förverkligas. Utöver Atrium Ljungbergs befintliga fastigheter kan även Larsboda i Farsta vara ett alternativ för omlokalisering.

Köpeskillingen för förvärven kommer att baseras på fastighetsvärderingar av externa oberoende parter medan priset på markanvisningarna kommer att genomföras till definierade marknadsmässiga nivåer. Förvärven kommer att vara villkorade av beslut i kommunfullmäktige i Stockholms stad och beräknas tas i första kvartalet 2019.

Vi är mycket glada över att nu kunna ta nästa steg i utvecklingen av Söderstaden. Avsiktsförklaringen innebär att vi inleder ett partnerskap med Atrium Ljungberg för att tillsammans förverkliga visionerna om en ny komplett stadsdel i söderort med attraktiva bostäder och arbetsplatser. Slakthusområdet har alla förutsättningar att bli en mötesplats för stockholmarna med moderna arbetsplatser, kulturevenemang och matupplevelser, säger Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad.

Slakthusområdet är ett av Stockholms största stadsutvecklingsprojekt i modern tid. Byggstart är planerat till Q1 2021 och arbetet kommer att pågå fram till år 2030.

Atrium Ljungbergs vd Annica Ånäs presenterade bolagets visioner för Slakthusområdet. Foto: Fastighetsvärlden.

Annica Ånäs, vd på Atrium Ljungberg:

Vår vision är att Slakthusområdet ska bli Söderorts men även Stockholms självklara mötesplats för kontor, boende, mat, kultur och upplevelser. En ny, dynamisk och attraktiv stadsdel som blir Stockholms motsvarighet till New Yorks Meat Packing District eller Londons Kings Cross. Affären är Atrium Ljungbergs största någonsin och en nyckelsatsning i vår strategi att skapa hållbara och innovativa stadsmiljöer.

Annika Ånäs berättar för Fastighetsvärlden att Atrium Ljungberg sedan flera år varit intresserat av Slakthusområdet, och att det intensifierades under våren. Då förvärvade bolaget även sin första fastighet i området samtidigt som processen med Stockholm stad om det stora förvärvet blev allt hetare.

Målsättningen med nya Slakthusområdet är att det ska bli en motor för Söderort. I stadsdelen adderas därför kontor för såväl stora, etablerade bolag som start-ups. Utrymme ges till det nya näringslivets entreprenörer och kreatörer genom till exempel YouTube-studios, VR-Center, ett digitalt makerspace samt teater, musik- och filmproduktion.

Nya Slakthusområdet kommer även att erbjuda ett rikt kulturliv med exempelvis livemusik, teater och street food-marknader. Atrium Ljungberg har sedan 2015 byggt upp Nobelberget i Sickla tillsammans med kulturentreprenörer. I samband med avsiktsförklaringen står det klart att den verksamheten, utöver att fortsätta utvecklingen i Sickla, även kommer att göra en stor satsning i nya lokaler i Slakthusområdet.

Utöver arbetsplatser, restauranger och kultur adderas även bostäder till området med en mix av både bostadsrätter och hyresrätter i blandade lägenhetsstorlekar.

Bolaget planerar för en kapitalmarknadsdag i november för att då mer i detalj redogöra för affären och visionen för Slakthusområdet.

Ingela Lindh, stadsdirektör Stockholms stad, berättar för Fastighetsvärlden att intresset för markanvisningen och fastigheterna varit stort.

– I stort sett alla större bolag har visat intresse, speciellt bolagen som är aktiva i närområdet.

Hon konstaterar vidare:

– Som kommersiell aktör och fastighetsägare har Atrium Ljungberg goda förutsättningar att utveckla Stockholms livsmedelscentrum, eller hitta andra bra lösningar för de hyresgäster som inte kan vara kvar i Slakthusområdet, säger Ingela Lindh.

Försäljningen i Slakthusområdet ägde rum genom att Stockholms stad anlitat Svefa och PwC som externa rådgivare.

Det väntas fler markanvisningar i området framöver. Men det finns ingen spikad tidplan för detta.

Karin Wanngård, finansborgarråd i Stockholms stad, presenterade Atrium Ljungberg som köpare vid en presskonferens. Foto: Fastighetsvärlden.
Så här ser överenskommelsen mellan Stockholms stad och Atrium Ljungberg ut.
3D-bild över hur Slakhusområdet kan komma att se ut.
Flygbild över området idag.
Här framgår vilka byggnader som ska bevaras.

Området har snabbt blivit allt hetare på marknaden

Stockholm stad har under de senaste åren blivit en stor ägare av fastigheter i Slakthusområdet genom flera förvärv och dessutom paketerat dessa hos exploateringskontoret. Flera fastighetsbolag har under de senaste åren visat stort intresse för att investera i utvecklingsområdet som ligger nära Globen och Tele 2 Arena och som innebär gångavstånd till Södermalm.

När Fastighetsvärlden i en stort uppslagen artikel våren 2017 bad 125 investerare rangordna 20 områden i Stockholmsområdet utifrån framtida hyrespotential kom Slakthusområdet/Globen på andraplats. Läs hela resultatet här.

Ett konsortium med Castellum och Wallenstam i spetsen har sedan tidigare vunnit en stor markanvisning på tomten där Söderstadion tidigare fanns och där Hovet ännu står. Castellum äger för övrigt några fastigheter i Slakhusområdet, i ett utmärkt läge nära den nya tunnelbanestationen i området. FV har tidigare berättat om Castellums planer där.

För FV har Fabege och Unibail-Rodamco presenterat stora planer för Slakhusområdet. Det efter att Ikeas planer på ett cityvaruhus där fick nobben av Stockholms stad som ändå uttryckte önskemål om mer handel i området. Fabege har för övrigt varit framgångsrikt med sitt kontorsprojekt på den östra sidan av Nynäsvägen och Globen.

Klövern, tillsammans med Citycon, ska bygga ut Globen Shopping och där finns ytterligare projektplaner.

För några månader sedan gjorde Atrium Ljungberg, som nästan kan kallas Stockholm stads älskling efter alla markanvisningar, sitt första köp i området. Bolaget är erkänt duktigt på att bygga blandstad. I Slakthusområdet finns även ett flertal mindre fastighetsägare.

Fastighetsvärlden har flera gånger berättat om att ett flertal byggnader ska rivas medan andra ska bevaras eller byggas på.

Stockholms stad har även stora planer för att utveckla området runt Skanstull för att på det sättet skapa en mer naturlig förlängning över bron söder ut, läs mer här. Arbetet med Skanstull Södra har dock bromsats in. Där är bland annat Skandia Fastigheter och Folksam stora fastighetsägare.

Stora Palmfelt Center ingår i Atrium Ljungbergs option.
Atrium Ljungbergs vision för Rökerigatan i Slakthusområdet. Illustration: Walk the Room
När den befintliga gröna Hagsätralinjen blir Blå blir följden att stationerna Globen och Enskede gård stängs. Den nya stationen i Slakthusområdet ska ersätta dem. Placering och utformning i detalj av stationsentréerna inom Slakthuset utreds vidare i dialog med Stockholms stad. I södra delen byggs en stationsentré mot den planerade Evenemangstorget invid Tele2 Arena. Karta: SLL.
Här ska de nya stationsuppgångarna för den nya tunnelbanestationen placeras. Karta: SLL.

Fler Nyheter från förstasidan

Axfast spelar Monopol på östra Kungsgatan

FV summerar Axfasts stora förvärv längs den välkända gatan.

Castellum säljer för en miljard

Avyttrar tio fastigheter om 65.000 kvm lokaler. FV berättar om de aktuella fastigheterna.

Podcast: Om lyckat solcellsinitiativ & klimatfrågan

Maria Perzon från Castellum gästar senaste avsnittet för att prata om bland annat ett lyckat solcellsinitativ och tron på ökad biologisk mångfald.

Areim bakom jätteköp för hela 5 miljarder

Läs om strategin framåt.

K-Fastigheter i mål med dansk miljardförsäljning

Genomför affär för 1,1 miljarder kronor.

Axfast köper dubbelt vid Hötorget

Miljardaffär i centrala Stockholm. Två fastigheter byter ägare i transaktion.

Kuylenstiernas misstänkta utpressare gripna

En känd kvinnlig brottsling och en advokat har gripits.

Ledande konsult lämnar – startar eget bolag

Konsultfirman tappar ytterligare en senior medarbetare.

Fabege hyr ut 4.300 kvm

Hyreskontrakt på tio år tecknat med företag bakom internationellt kända varumärken.

Stor investering vid Karlaplan – 15-årigt kontrakt

Fv berättar om investeringen och projektet.

Bilder: Så kan nya Centralstaden förändras

Totalkostnaden bedöms till hela 25 miljarder kronor. Läs senaste nytt kring projektet som förändrar centrala Stockholm. Se även en ny video.

SLP förvärvar för 270 mkr

Köper logistikfastighet med förädlingspotential.

The Body Shop i likvidation

Svenska bolaget lägger ner efter extrainsatt bolagsstämma.

Johan Skoglund: ”På väg att förbättras”

86:e och sista delårsrapporten som JM-vd.

Tillbaka till förstasidan