Citycon och Klövern vill bland annat utveckla ytorna längs Arenavägen. Illustration: Dreeem Arkitekter.

Klövern och Citycon i JV för att dubbla Globen Shopping

Klövern och Citycon skapar ett JV för att utveckla köpcentrumet Globen Shopping. Målet är att dubbla shoppingcentret och även öppna upp det mot Arenavägen och Slakthusområdet. Investeringen är på drygt 2,5 miljarder, inklusive köpet. Klövern förblir helägare till kontorslokalerna.

Annons

Avsiktsförklaringen omfattar skapandet av ett joint venture som avser att förvärva köpcentrumdelen av fastigheten Arenan 2 från Klövern. Ägarfördelningen i det gemensamt ägda bolaget kommer att vara 55 procent Citycon och 45 procent Klövern. Citycon kommer att utveckla och genomföra det kommersiella konceptet för Globen Shopping i nära samarbete med Klövern och Stockholms stad. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden togs den första kontakten mellan de båda bolagen, med olika specialistkompetenser, strax efter årsskiftet.

Enligt den nuvarande utvecklingsplanen uppskattar parterna en total investeringsvolym, inklusive förvärv av del av fastigheten Arenan 2, på 2,5–2,8 miljarder kronor.

Utvecklingen av Globen Shopping förväntas innebära mer än en fördubbling av storleken från nuvarande cirka 20.000 kvm, inklusive en utökad andel service och kultur.

Marcel Kokkeel.

– Globen Shopping är som en gömd juvel. Med den framtida utvecklingen av Slakthusområdet och hela närområdet så kommer Globen Shopping att bli en fantastisk mötesplats. Vi vill göra något speciellt och nu har vi en unik möjlighet, säger Marcel Kokkeel, VD på Citycon, till Fastighetsvärlden.

Globen Shopping har ungefär 6 miljoner besökare årligen.

Citycon och Klövern har som mål att förvandla Globen Shopping och Arenavägen från dagens slutna baksida till ett levande och innehållsrikt promenadstråk (idag mest en plats för biltrafik) för såväl boende som besökare till de många sport- och kulturevenemangen i de närliggande arenorna. Målet är att det ska stå klart om fem–sex år.

Tanken framöver är att gatuplanet från Arenavägen ska fyllas med handel och butiker, något som idag främst finns ett våningsplan upp – alltså i jämnhöjd med arenatorget mot Globen. På det våningsplanet ser Citycon och Klövern ett utökat restaurang- och kaféutbud. Ytterligare ett våningsplan upp planeras det för mer nöjesinnehåll. Nere vid Arenavägen planerar Citycon/Klövern för minst en tydlig entré, vilket inte finns idag.

När Klövern köpte Globenfastigheterna i början av 2014 fanns det planer på att ”glasa in” arenatorget som finns mellan gallerian och Globen, de planerna finns fortfarande men för en mindre yta. Fokus ligger istället på att öppna upp gallerian mot Arenavägen och det framväxande och nya Slakthusområdet.

Citydon och Klövern bedömer att köpcentrumet har potential att bli ett lokalt nav för den nya stadsdelen som byggs i det gamla Slakthusområdet där det planeras för cirka 4.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser. I dagsläget finns redan ett omfattande nätverk av kollektivtrafik med tunnelbana, tvärbana och busslinjer som förbinder södra Stockholm med innerstaden.

Dragningen för tunnelbanan i Globen/Slakthusområdet gör om framöver i samband med att den gröna Hagsätralinjen blir en del av den blå linjen istället för den gröna. Den blå linjen kommer djupt under från Hammarby Sjöstad och Sofia och klarar inte att nå markläge vid dagens station. Därför ska en ny underjordisk station byggas i Globen/Slakthusområdet.

– Vi har en förhoppning om att få en stationsuppgång riktigt nära, eller kanske till och med inne i Globen Shopping. Kontakterna är tagna, men vi får se vad som händer framöver, säger Rikard Edenius vid Klövern, till Fastighetsvärlden.

Handelsytorna i Globen Shopping är i det närmaste fullt uthyrda. Nyligen har dragaren Systembolaget flyttat in.

– Det behövs större handelsytor för att kunna attrahera fler och mer kända varumärken. Det kommer vi att lyckas med, säger Marcel Kokkeel till Fastighetsvärlden.

Klöverns VD Rutger Arnhult berättar för Fastighetsvärlden att kontorslokalerna utvecklas riktigt bra.

Rutger Arnhult.

– Det är starkt efterfrågan på kontor, och för tillfället är det helt fullt. Det finns endast någon mindre lageryta för uthyrning. Vi skulle gärna utöka vårt kontorsbestånd på fastigheten genom påbyggnad men även på angränsande fastigheter som vi inte äger.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom är det första gången alla kontorslokaler är uthyrda. När tidigare ägaren Carlyle tog över var vakansgraden en bit över 20 procent. Stockholms stad har sagt att man vill tillföra ungefär 70.000 kvm kontorslokaler i närområdet i samband med att Slakthusområdet utvecklas.

– Vi skulle gärna se att det skulle bli dubbelt så mycket. Det skulle etablera platsen som ett kontorsområde också, säger Arnhult.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Klövern är ett av de fem bolag/konsortier som är i final och tävlar om byggrätter för fastigheten med Hovet/Söderstadion. Om några veckor meddelas det vem som får byggrätterna.

Arkitektfirman Wester+Elsner har uppdraget att utveckla Globen Shopping och även se till övriga gatuplansverksamhet och stadsbyggnad i hela området åt Klövern och Citycon. Dreem Arkitekter jobbar med att rita ett hotell åt Klövern på västra sidan av Arenavägen.

Marcel Kokkeel, VD på Citycon:

– Utvecklingsprojektet kommer att ge oss en unik position i ett av de främsta framtidsområdena i Stockholm. Här vill vi skapa ett lokalt centrum och vi kommer att utgå från och bygga vidare på det framgångsrika konceptet för Liljeholmstorget Galleria med en stark mix av kedjor, lokala butiker, vardagsnära tjänster, uppgraderade restauranger och caféer. Vi är glada att ingå partnerskap med ett etablerat och framgångsrikt företag som Klövern för att utveckla ett modernt och ambitiöst koncept i en växande del av Stockholm. 

Rutger Arnhult, VD på Klövern fortsätter:

– Klövern ser fram emot att aktivt bidra till utvecklingen av en sammanhållen urban stadsdel runt ett av Stockholms starkaste varumärken: Globen. Vi är glada att i Citycon funnit en partner med passion för, och förtjänstfullt track record av att utveckla attraktiva stadsdelscentrum. Som långsiktig ägare av kontorsfastigheter är vi övertygade om att utvecklingen av Globen Shopping kommer bidra till Klöverns tydliga målsättning att möta stark efterfrågan på kontorsytor i området, både befintliga och nyskapade ytor.

Klövern förvärvade Globenfastigheterna 2014, läs mer här. I Sverige äger Citycon bland annat Kista Galleria (som ägs i ett JV tillsammans med kanadensiska CPPIB), läs mer om det köpet här.

Arenavägen har tidigare varit en bakgata. Nu ska den få ett mer intressant innehåll. Citycon och Klövern hoppas att en av de nya tunnelbaneuppgångarna ska placeras inne i gallerian. Byggnaden till höger är ett av Klövern planerat hotell, där Klövern dock ännu inte äger fastigheten. Illustration: Wester+Elsner.
Området närmast Globens tunnelbanestation. Stationsläget ska dock flyttas framöver och hamnar då under mark. Här ett tänkt hotell som Klövern hoppas bygga på den västra sidan av Arenavägen och Globen Shopping. I dagsläget äger Klövern inte den aktuella fastigheten. Illustration: Dreeem Arkitekter.
Här ska de nya stationsuppgångarna för den nya tunnelbanestationen placeras. Karta: SLL.
Så här såg Slakthusområdet ut från ovan 2014. Bild: Stockholm stad.
Flygvy över Slakthusområdet från sydväst.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2024

Den 11 september är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2024. Seminariet äger rum på Grand Hôtel, Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Fabege hyr ut 2.600 kvm i ”överraskningsköpet”

92 procent uthyrt i miljardförvärvet.

Skanska tecknar jätteavtal för ny stadsdel

Hyllar det attraktiva läget.

Titania kan jubla för 70.000 kvm – efter åtta års kamp

Einar Janson: ”Det känns nästan overkligt. Vi vill tacka alla som trott på att det är möjligt. Det kommer att bli en unik plats att bo på.”

SBB avtalar om delning av SBB Kåpan Bostad

Stort bestånd delas upp.

Castellum hyr ut 2.100 kvm för kirurgi

Tecknar kontrakt inom tullarna i Stockholm.

Köper nytt från K2A för 160 mkr

Säljaren planerar för fler transaktioner i närtid.

Lilleputt tappade 44 procent av värdet

Visat en uppseendeväckande negativ värdeutveckling på sitt bestånd.

Anmäls efter att fem dog i bygghissen i Sundbyberg

”Olyckan inte hade ägt rum om bolaget hade efterlevt de föreskrifter och bestämmelser som är angivna”.

Signalisten tar över helt centrum – Rikshem säljer

Transaktion när offensiv inleds. Vill skapa bättre livsvillkor.

Archus flyttar till Alecta

Flyttar några hundra meter inom city.

Prisma satsar på notering

Genomför även nyemission. Äger fastigheter för 6,4 miljarder.

Slår till och köper hela 85.000 kvm handel

Totalt sju välkända handelsfastigheter. Kapades mitt framför ögonen på Ingvar Kamprad. Flera varumärken starkare än snittet. FV bedömer direktavkastningen.

Tillbaka till förstasidan