Citycon och Klövern vill bland annat utveckla ytorna längs Arenavägen. Illustration: Dreeem Arkitekter.

Klövern och Citycon i JV för att dubbla Globen Shopping

Klövern och Citycon skapar ett JV för att utveckla köpcentrumet Globen Shopping. Målet är att dubbla shoppingcentret och även öppna upp det mot Arenavägen och Slakthusområdet. Investeringen är på drygt 2,5 miljarder, inklusive köpet. Klövern förblir helägare till kontorslokalerna.

Avsiktsförklaringen omfattar skapandet av ett joint venture som avser att förvärva köpcentrumdelen av fastigheten Arenan 2 från Klövern. Ägarfördelningen i det gemensamt ägda bolaget kommer att vara 55 procent Citycon och 45 procent Klövern. Citycon kommer att utveckla och genomföra det kommersiella konceptet för Globen Shopping i nära samarbete med Klövern och Stockholms stad. Enligt uppgift till Fastighetsvärlden togs den första kontakten mellan de båda bolagen, med olika specialistkompetenser, strax efter årsskiftet.

Enligt den nuvarande utvecklingsplanen uppskattar parterna en total investeringsvolym, inklusive förvärv av del av fastigheten Arenan 2, på 2,5–2,8 miljarder kronor.

Utvecklingen av Globen Shopping förväntas innebära mer än en fördubbling av storleken från nuvarande cirka 20.000 kvm, inklusive en utökad andel service och kultur.

Marcel Kokkeel.

– Globen Shopping är som en gömd juvel. Med den framtida utvecklingen av Slakthusområdet och hela närområdet så kommer Globen Shopping att bli en fantastisk mötesplats. Vi vill göra något speciellt och nu har vi en unik möjlighet, säger Marcel Kokkeel, VD på Citycon, till Fastighetsvärlden.

Globen Shopping har ungefär 6 miljoner besökare årligen.

Citycon och Klövern har som mål att förvandla Globen Shopping och Arenavägen från dagens slutna baksida till ett levande och innehållsrikt promenadstråk (idag mest en plats för biltrafik) för såväl boende som besökare till de många sport- och kulturevenemangen i de närliggande arenorna. Målet är att det ska stå klart om fem–sex år.

Tanken framöver är att gatuplanet från Arenavägen ska fyllas med handel och butiker, något som idag främst finns ett våningsplan upp – alltså i jämnhöjd med arenatorget mot Globen. På det våningsplanet ser Citycon och Klövern ett utökat restaurang- och kaféutbud. Ytterligare ett våningsplan upp planeras det för mer nöjesinnehåll. Nere vid Arenavägen planerar Citycon/Klövern för minst en tydlig entré, vilket inte finns idag.

När Klövern köpte Globenfastigheterna i början av 2014 fanns det planer på att ”glasa in” arenatorget som finns mellan gallerian och Globen, de planerna finns fortfarande men för en mindre yta. Fokus ligger istället på att öppna upp gallerian mot Arenavägen och det framväxande och nya Slakthusområdet.

Citydon och Klövern bedömer att köpcentrumet har potential att bli ett lokalt nav för den nya stadsdelen som byggs i det gamla Slakthusområdet där det planeras för cirka 4.000 bostäder och 10.000 arbetsplatser. I dagsläget finns redan ett omfattande nätverk av kollektivtrafik med tunnelbana, tvärbana och busslinjer som förbinder södra Stockholm med innerstaden.

Dragningen för tunnelbanan i Globen/Slakthusområdet gör om framöver i samband med att den gröna Hagsätralinjen blir en del av den blå linjen istället för den gröna. Den blå linjen kommer djupt under från Hammarby Sjöstad och Sofia och klarar inte att nå markläge vid dagens station. Därför ska en ny underjordisk station byggas i Globen/Slakthusområdet.

– Vi har en förhoppning om att få en stationsuppgång riktigt nära, eller kanske till och med inne i Globen Shopping. Kontakterna är tagna, men vi får se vad som händer framöver, säger Rikard Edenius vid Klövern, till Fastighetsvärlden.

Handelsytorna i Globen Shopping är i det närmaste fullt uthyrda. Nyligen har dragaren Systembolaget flyttat in.

– Det behövs större handelsytor för att kunna attrahera fler och mer kända varumärken. Det kommer vi att lyckas med, säger Marcel Kokkeel till Fastighetsvärlden.

Klöverns VD Rutger Arnhult berättar för Fastighetsvärlden att kontorslokalerna utvecklas riktigt bra.

Rutger Arnhult.

– Det är starkt efterfrågan på kontor, och för tillfället är det helt fullt. Det finns endast någon mindre lageryta för uthyrning. Vi skulle gärna utöka vårt kontorsbestånd på fastigheten genom påbyggnad men även på angränsande fastigheter som vi inte äger.

Enligt Fastighetsvärldens kännedom är det första gången alla kontorslokaler är uthyrda. När tidigare ägaren Carlyle tog över var vakansgraden en bit över 20 procent. Stockholms stad har sagt att man vill tillföra ungefär 70.000 kvm kontorslokaler i närområdet i samband med att Slakthusområdet utvecklas.

– Vi skulle gärna se att det skulle bli dubbelt så mycket. Det skulle etablera platsen som ett kontorsområde också, säger Arnhult.

Fastighetsvärlden har tidigare berättat att Klövern är ett av de fem bolag/konsortier som är i final och tävlar om byggrätter för fastigheten med Hovet/Söderstadion. Om några veckor meddelas det vem som får byggrätterna.

Arkitektfirman Wester+Elsner har uppdraget att utveckla Globen Shopping och även se till övriga gatuplansverksamhet och stadsbyggnad i hela området åt Klövern och Citycon. Dreem Arkitekter jobbar med att rita ett hotell åt Klövern på västra sidan av Arenavägen.

Marcel Kokkeel, VD på Citycon:

– Utvecklingsprojektet kommer att ge oss en unik position i ett av de främsta framtidsområdena i Stockholm. Här vill vi skapa ett lokalt centrum och vi kommer att utgå från och bygga vidare på det framgångsrika konceptet för Liljeholmstorget Galleria med en stark mix av kedjor, lokala butiker, vardagsnära tjänster, uppgraderade restauranger och caféer. Vi är glada att ingå partnerskap med ett etablerat och framgångsrikt företag som Klövern för att utveckla ett modernt och ambitiöst koncept i en växande del av Stockholm. 

Rutger Arnhult, VD på Klövern fortsätter:

– Klövern ser fram emot att aktivt bidra till utvecklingen av en sammanhållen urban stadsdel runt ett av Stockholms starkaste varumärken: Globen. Vi är glada att i Citycon funnit en partner med passion för, och förtjänstfullt track record av att utveckla attraktiva stadsdelscentrum. Som långsiktig ägare av kontorsfastigheter är vi övertygade om att utvecklingen av Globen Shopping kommer bidra till Klöverns tydliga målsättning att möta stark efterfrågan på kontorsytor i området, både befintliga och nyskapade ytor.

Klövern förvärvade Globenfastigheterna 2014, läs mer här. I Sverige äger Citycon bland annat Kista Galleria (som ägs i ett JV tillsammans med kanadensiska CPPIB), läs mer om det köpet här.

Arenavägen har tidigare varit en bakgata. Nu ska den få ett mer intressant innehåll. Citycon och Klövern hoppas att en av de nya tunnelbaneuppgångarna ska placeras inne i gallerian. Byggnaden till höger är ett av Klövern planerat hotell, där Klövern dock ännu inte äger fastigheten. Illustration: Wester+Elsner.
Området närmast Globens tunnelbanestation. Stationsläget ska dock flyttas framöver och hamnar då under mark. Här ett tänkt hotell som Klövern hoppas bygga på den västra sidan av Arenavägen och Globen Shopping. I dagsläget äger Klövern inte den aktuella fastigheten. Illustration: Dreeem Arkitekter.
Här ska de nya stationsuppgångarna för den nya tunnelbanestationen placeras. Karta: SLL.
Så här såg Slakthusområdet ut från ovan 2014. Bild: Stockholm stad.
Flygvy över Slakthusområdet från sydväst.

Missa inte! Köpcentrum & Butiker 2022

Den 5 oktober är det dags för Fastighetsvärldens heldagsseminarium Köpcentrum & Butiker 2022. Det äger rum på Grand Hotel i Stockholm.

Se fullständigt program och möjlighet till anmälan här.

Fler Nyheter från förstasidan

Intea in i spelet om 27.000 kvm centralt

Förvärvar 57 procent av aktierna.

Max vill öppna ytterligare 50 i Sverige

Vill även ha ytterligare tre i centrala Stockholm. Vd:n berättar var kedjan söker nya etableringar.

Rekyl på börsen

En handfull fastighetsbolag upp med mer än 4 procent.

Klarabo i mål med rekordköpet i norr

Morfiadakis: ”Finansieras delvis med banklån till väldigt förmånliga villkor”. Nära målet för 2025.

AMF utvecklar Ringen

Arbetet med upprustningen inleds i början av 2023.

Bilder: Från förslummat till hetast i Sverige

Nordstan firar 50 år – och två av de ursprungliga ägarna är kvar. Nu väntar expansion.

Flera storbolag kraftigt nedåt – SBB nästan under 10 kronor

En nästan blodröd torsdag för herrarna Batljan, Selin och Arnhult.

Så kan rekordaffären inom tullarna tas i mål

FV berättar om den nya strategin för vad som kan bli en av de största affärerna i området någonsin. Läs om fastigheterna som ingår.

Rejlers hyr av Bonnier

Fyller upp efter den stora utflytten.

Kjell A. Nordström: ”Ett omfattande paradigmskifte”

”Vi har sannolikt den största industriella revolutionen i mänsklighetens historia framför oss”.

Utspel: Sänk elmomsen och frys energiskatten

Fastighetsägarna och Sveriges Allmännytta lanserar sex förslag.

Bildextra: Spahotell och pirbyggnad

Projektet Roslagens Hamn omfattar 21.500 kvm ljus BTA

Intar ny mötesplats på Kungsholmen

Ägaren: ”Fastigheten ska vara mer än bara ett vanligt kontor”. Se bilder på den nya satsningen.

Debatt

”Omsättningsbaserad hyra för coworking vore bättre”

Tim Andersson spanar på upplägget för hotell och butikslokaler. Skriver debattartikel.

Tillbaka till förstasidan