Fabege, Unibail-Rodamco, Einar Mattsson, Riksbyggen och Besqab samarbetar kring en idé för Slakthusområdet. Illustration: Tengbom/Riksbyggen.

FV avslöjar: Kvintett redo satsa högt med ny plan

Utvecklingen av Slakthusområdet medför en stor möjlighet att skapa en attraktiv blandstad på den södra sidan av Stockholmsområdet. Fastighetsvärlden kan avslöja att fem ledande fastighetsbolag har gått ihop och har höga ambitioner för området.

De fem aktörerna bakom förslaget

Fabege. Specialist på kontor. Har bland annat framgångsrikt utvecklat Arenastaden i Solna.

Unibail-Rodamco. Specialist på handelfastigheter. Lockat många nya varumärken till Sverige.

Einar Mattsson. Utvecklar hyres- och bostadsrätter. Anor sedan 1935.

Besqab. Projektutvecklare av bostadsrätter. Expanderat snabbt.

Riksbyggen. Ledande utvecklare och förvaltare av bostadsrätter.

Visa faktaruta

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2017)

Trenden har pågått under decennier. Företag har flyttat från den södra sidan av Stockholm till den norra. Nu finns nästan inga storföretag kvar alls i syd efter att Ericsson lämnat flera områden i söder för Kista 2003 och Telia flyttade från Farsta till Solna sommaren 2016. Och några planer på att bygga nya kontorsarbetsplatser i syd av omfattande betydelse har inte varit intressant de senaste 30 åren.

Följden har blivit att allt fler boende i södra Stockholm tvingas pendla till arbetsplatser i city eller norrort – förstås på allt mer knökfulla tåg och igenkorkade vägar när investeringar i infrastruktur inte hunnit med.

”Får inte en bättre chans”

Nu kan Fastighetsvärlden berätta att en handfull av landets främsta fastighetsutvecklare och långsiktiga fastighetsägare  skissar på att bidra till att södra Stockholm kan ta revansch.

Platsen där allt kan ske är Slakthusområdet.

Christian Hermelin.

– Man kommer troligen inte att få en bättre chans att vända trenden än nu, säger Christian Hermelin, VD vid Fabege, till Fastighetsvärlden efter att tidningen fått nys om planerna.

De fem bolag som tagit fram ett koncept för att skapa en attraktiv blandstad, som innehåller allt en stadskärna behöver, är Unibail-Rodamco, Fabege, Riksbyggen, Einar Mattsson och Besqab.

Kvintettens ambition är att erbjuda det bästa av det bästa i kombination med genomförandekraft och snabbhet.

Per Ronnevik.

– Att utveckla en ny levande stadsdel är en komplex uppgift som kräver en helhetssyn på hur bostäder, arbetsplatser, handel och service ska samverka. Alla delar måste hänga ihop och planeras i relation till varandra redan i den första fasen. Därför har vi bildat ett unikt konsortium bestående av fem ledande aktörer med varsin spetskompetens, säger Per Ronnevik, fastighetsutvecklingschef vid Unibail-Rodamco Norden.

Fabege har de senaste åren varit extremt framgångsrikt med uthyrningsarbete i Arenastaden och på andra områden i Solna.

– Vi har inte gjort allt rätt i Arenastaden. Vi har lärt oss massor när det gäller stadsutveckling. Det motstånd som finns bland hyresgästerna när det gäller att välja södra sidan av Stockholm kittlar oss. Vi har massor av idéer, säger Hermelin.

Nystart efter Ikea

Staden gjorde en nystart kring Slakthusområdet när det stod klart att det inte var möjligt att etablera ett city-Ikea där. Makthavarna var dock tidigt tydliga med att området ska förses med större volymer även för handel och kontor.

– Vi har goda erfarenheter från den norra sidan när det gäller att utveckla stadsdelar. Slakthusområdet blir förstås ett utmärkt bostadsområde, men ska det bli bästa möjliga stadsdel ska man skapa en blandning. Kontoren ger underlag för service som inte annars finns i mer renodlade bostadsområden – och bidrar till att skapa en stadsdel som lever dygnet runt, säger Christian Hermelin.

Till nyutvecklade Arenastaden har Fabege lockat jättar som SEB, Telia och Vattenfall samt ett stort antal andra hyresgäster. Totalt handlar det om 30.000 arbetsplatser när kontrakterade hyresgäster har flyttat in.

I Slakthusområdet skissar Fabege på 150.000 kvadratmeter nya kontorslokaler, främst i den östra delen av området, vilket ger en bullervall och samtidigt ett bra skyltläge, mot Nynäsvägen.

Historiska vingslag

Initiativtagare bakom kvintettens planer för Slakthusområdet är Per Ronnevik vid Unibail-Rodamco. Han började hösten 2015 fundera på hur området skulle kunna utvecklas. Därefter tog han kontakt med några av fastighetsbranschens främsta inom olika segment för att tillsammans arbeta fram en idé att presentera för Stockholms stad.

– Det finns så mycket historia i området och så mycket intressanta förutsättningar för en fantastik stadsutveckling att området kan bli ett av mest intressanta i Europa. Vi måste jobba vidare från de historiska vingslagen, säger Ronnevik.

Han konstaterar att grundförutsättningarna runt omkring är goda och kommer att bli bättre, med en ny tunnelbanestation. Redan i dag är tillgängligheten god med tvärbanan och Nynäsvägen.

Unibail-Rodamco är Sveriges främsta utvecklare av kommersiella fastigheter med fokus på handel och en av världens största inom segmentet. I Slakthusområdet planeras det för att butiker och restauranger som bland annat placeras ut i gatuplan för att bidra till att skapa en blandstad.

– Vi ser framför oss hur handel integreras med andra funktioner som bostäder, kontor, bibliotek och exempelvis bio, säger Per Ronnevik.

Bolaget skissar på cirka 50.000 kvadratmeter nya ytor för handel, service, kultur och restauranger.

Gemensam syn

Bolaget äger bland annat Täby centrum och Mall of Scandinavia, båda norr om Stockholm, som snabbt har vunnit besökarnas uppskattning.

– Det finns en brist på kända varumärken i södra delen av stan. Den utvecklingen hoppas vi kunna vända, säger Per Ronnevik.

Fabege, Unibail-Rodamco och de tre bostadsutvecklarna, som satsar på både hyres- och bostadsrätter, som står bakom den stora planen äger inga fastigheter i området, men hoppas bli valt som konsortium av Stockholms stad som utvecklare för en del av området. Ett samarbete som skulle kunna leda till ett snabbare förverkligande och med samma höga ambitionsnivå.

– Det kommer att bli fler exploatörer framöver inom vårt område, absolut, säger Hermelin.

(texten är ursprungligen publicerad i magasinet Fastighetsvärlden nr 2/2017 som innehåller 15 sidor om Stockholm, bland annat 6 sidor om Revansch för Söder, 5 sidor Ortsanalys och 4 sidor om bästa framtidsläget för kontor där 125 experter sätter betyg på olika områden)

Det är den östra delen av Slakthusområdet som kvintetten vill utveckla.
Så här kan det komma att se ut framöver kring det torg som ska anläggas på den östra sidan av Tele2 arena. Illustration: Tengbom/Riksbyggen.

Fler Nyheter från förstasidan

Storbolag vill banta bort hela 4.500 kvm

Ytterligare en stor hyresgäst vill minska sin kontorsyta.

Folksam hyr ut 4.500 kvm kontor

Tecknat ett av årets största hyresavtal.

Stor enkät: Bästa framtidsläget utsett

92 experter har satt betyg på 28 kontorsområden i Stockholmsområdet.

Hyr 2.000 kvm på Birger Jarlsgatan

Samlokaliserar från två kontor.

Dyster profetia från Sven-Olof Johansson

Förvånad över att krisen inte har varit mer uppenbar tidigare.

Hemsö hyr ut 2.000 kvm

Fyller upp nyinköpt fastighet.

Hovrätten och de tidigare Baldertopparna

FV berättar vad som händer efter de smått chockerande domarna i tingsrätten.

Regeringen föreslår lättnader för studentbostäder

Ministern: ”Vill göra det enklare och billigare att bygga”.

Regeringen stoppar Operaplaner

Den tidigare planen på 7 miljarder kronor och expansion mot Kungsträdgården stoppas när regeringen ger nytt uppdrag till Statens fastighetsverk.

Corem säljer två 08-fastigheter för en halv miljard

Fortsätter att avyttra, enligt plan.

AL blir hälftenägare i coworkingbolag

Förvärvar bolag som varit lönsamt sedan dag ett. Planerar för expansion.

Anitra Steen avgår från Akademiska Hus

Lämnar fastighetsjätten efter sju år.

Krasch för Castellums satsning på 10 miljarder

Bakslag när planerad storsatsning läggs ner. Ser fortfarande positivt på området.

Tillbaka till förstasidan