Castellum vinnare i stor tävling vid Globen
Castellum vann den stora tävlingen vid Globen om att bebygga fastigheterna vid Hovet och Söderstadion. Även Åke Sundvall och Wallenstam ingår i det vinnande konsortiet som vann med förslaget ”Söderhov”. FV kan berätta att konsortiet besegrade Klövern/NCC och Veidekke Bostad/Rikshem i slutfinalen.
Två träningsrinkar under jord samt en blandning av bostäder, kontor och en ny park. Så kommer området mellan Gullmarsplan och Ericsson Globe se ut i framtiden. Det står klart efter att en markanvisningstävling för området nu avgjorts.
Sedan tidigare har Söderstadion på platsen rivits och snart ska även Hovet rivas, efter att Globen byggts om.
Det vinnande förslaget kommer från Castellum, Åke Sundvall och Wallenstam som tillsammans med White arkitekter, Kjellander Sjöberg, ELU Konsult och Martin Frostner studio tagit fram förslaget Söderhov.
Förslaget kommer bearbetas vidare i en detaljplaneprocess av staden i samarbete med SGA Fastigheter och vinnande konsortium. Bedömningen är att området kan komma att innehålla totalt 105.000 kv, fördelat över drygt 70.000 kvm bostäder (700–800 lägenheter) samt drygt 30.000 kvm kontor och lokaler för handel och kommersiell service.
Första inflyttning i området kan ske tidigast år 2022.
Stockholm stad skriver följande i samband med valet av det vinnande förslaget i jämförelse med de båda konkurrenternas:
”Förslaget ger lägst intäkter, innehåller lägst andel bostäder och högst andel handel. Bedömningen är dock att stadens intäkter kan ökas genom en inriktning under den fortsatta processen där markanvändningar och totalvolym ses över till förmån för högre värderade lokalslag inom ramen för grundidén.”
Castellums del är 30.000 kvm kommersiella fastigheter som kontor, hotell och restauranger.
– Det är ett viktigt tillskott i regionen och vi är stolta över att kunna bidra till utvecklingen av området, säger Henrik Saxborn, koncernchef Castellum.

Fastighetsvärlden berättade våren 2017 i en stort uppslagen artikel om Castellums expansionsplaner vid Globen och Slakthusområdet, läs mer här.
Castellum har under de senaste åren genomfört en handfull större förvärv i 08-området och har även en intressant projektbank. Köpen har ägt rum i allt mer innerstadsnära lägen, till exempel Västra Kungsholmen och Marievik samt även nära CBD vid Norra Bantorget.
Anders Nilsson, VD Region Stockholm-Norr i Castellum:
– Det behövs en blandning av bostäder och arbetsplatser för att göra en stadsdel levande. Vi på Castellum bidrar med att skapa attraktiva arbetsplatser genom vår kunskap om kommersiella lokaler och den lokala marknaden. Wallenstam AB och Åke Sundvall AB är erfarna bostadsutvecklare. Våra gemensamma kompetenser samverkar till att skapa en stadsdel i hjärtat av ett livfullt evenemangscentrum.
Beroende på slutgiltig utformning och volym samt under förutsättning att förslaget verkställs är Castellums uppskattning att den totala investeringen, efter förvärv av byggrätter samt exploatering av marken, kommer att uppgå till ca 1.200-1 .400 miljoner kronor.

Anbudstävlingen för steg ett, för Hovet- och Söderstadiontomten, pågick 3 oktober till 18 november 2016, där elva konsortier eller bolag lämnade anbud. I april 2017 erbjöds fem av dem att gå vidare till steg två, läs om de fem här. Några vinnande bolag valde att avstå vidare deltagande och tävlingen gick vidare med tre konsortier i delvis nya konstellationer.
De två övriga konsortierna i finalen var Veidekke Bostad/Rikshem med förslaget ”Atmosfär Globen Gardens” och Klövern/NCC med förslaget ”Johanneshovsterassen”. (Klövern är för övrigt stor ägare i området sedan tidigare). Läs mer, och se bilder, om utmanarnas förslag nedan.
Mathias Aronsson, vice VD för Wallenstam:
– Vi är väldigt glada och stolta för möjligheten att utveckla stadsdelen tillsammans med Castellum, Åke Sundvall och Stockholms stad. Det här är i tidigt skede och ett komplext projekt men med stor potential. Vi vill skapa en stadsstruktur som adderar området en mer promenadvänlig skala. Platsen har redan en publik identitet men vi vill addera värden som många fler kan uppleva. Vi planerar för lugna innergårdar som avskärmas från såväl trafik som evenemang och blir en plats för rekreation och trygg lek.
I förslaget har alla kvarter i Söderhov entréer mot den centrala parken som blir en naturlig fokus- och samlingspunkt för de som kommer att bo och arbeta i området. I entrévåningar runt parken planeras för lokaler som restauranger, caféer, butiker, kulturhus och cykelhubbar vilket skapar rörelse och trygghet alla tider på dygnet.
– Vårt förslag är ett helhetsgrepp och en utveckling av området som kan ge cirka 800 familjer nya hem. Sammantaget skapas en plan i princip utan baksidor för ökad trygghet och liv i området, säger Mathias Aronsson.


Daniel Lisskar, arkitekt hos White:
– Grundtanken i vårt förslag har hela tiden varit att bygga vidare på det som finns men i en annan skala. För att skapa ett attraktivare område måste vi ha ett jämnare flöde av människor till platsen, inte bara när det är stora evenemang. Samtidigt som Beyoncé fyller Tele2 arena ska du kunna gå och se ett lokalt band spela i Arkaderna.
För att klara de fria spännvidder som träningsrinkarna under nuvarande Hovet kräver, och samtidigt kunna bära upp bostadshusen som byggs ovanpå, anläggs en två våningar hög fackverkskonstruktion. Inuti detta unika rum skapas publika mötesplatser bland annat i form av en saluhall, en mindre musikscen och restaurang.

– Stockholm får nu en ny stadsdel som fylls av liv under dygnets alla timmar och årets alla dagar. Det känns fantastiskt att vi på White med vår breda kompetens får fortsätta att utveckla Södermalm och koppla ihop den nya stadsdelen med Globen och Söderstaden, säger Ulla Bergström, kontorschef hos White i Stockholm.
Det finns en film/bildspel, som White tagit fram, om det vinnande förslaget. Se den här.
Målet med förslaget var att skapa en lika global som lokal känsla, där ytorna och lokalerna kan ha flera användningsområden. Med anledning av områdets nuvarande storskalighet har arkitekterna bakom förslaget valt en stadsstruktur som tillför området ett nytt och finmaskigt gatunät i promenadvänlig skala som dessutom skapar vindskyddade gatumiljöer och platser. Området utformas med fokus på gång- och cykeltrafikanter.
De två ”förlorarna”:
Projekt: Atmosfär Globen Gardens
Beställare: Veidekke Rikshem
Arkitekt/konsultgrupp: CF Möller
Volym: ca 115.000 kvm ljus BTA

Kommentar Stockholm stad, del av: ”Förslaget innehåller störst volym men placerar bostäder närmare Nynäsvägen än 40 meter samt placerar träningsrinkarna mycket nära Ericsson Globes huvudentré och befintliga grundläggning. Om dessa förutsättningar beaktas i en risk- och sårbarhetsanalys så riskerar den sannolika framtida intäkten att minska. /…/ Förslaget sorterar i vissa delar funktionerna med mindre höjdskillnader som betydelsebärande gräns mellan offentligt och privat. Det visar därmed inte tillräcklig förståelse för platsen och dess förutsättningar framför allt med avseende på publikflöden.”
Projekt: Johanneshovsterassen
Beställare: Klövern och NCC
Arkitekt/konsultgrupp: Brunnberg & Forshed, Wester & Elsner arkitekter, Urbio och WSP
Volym: 110.000 kvm ljus BTA

Kommentar Stockholm stad, del av: Förslaget drar därmed inte fullt ut konsekvenserna av platsens förutsättningar eller stråkanalysen som mer utgår från fordons- och gångflöden kring Globen Shopping. Förskolornas placering i anslutning till rinkarna förefaller komplicerad. /…/ Förslaget kommer på andra plats vad gäller intäkter till staden. Det innehåller en lösning för rinkarna som delvis tar befintliga utrymmen i anspråk och placerar den ena rinken i en idag inte underbyggd del av området. Relativt omfattande utgifter för till- och ombyggnader av Ericsson Globes utrymmen under mark samt kostsam masshantering kan befaras.”