Oscar köper åter landmärke – och säljer vidare byggrätter

Oscar Properties har nått en överenskommelse med Starwood om att köpa ut Starwood ur det gemensamt ägda lyxprojektet Primus på Lilla Essingen, Stockholm. Bolaget har även ingått en avsiktsförklaring om att sälja samtliga byggrätter i projektet vidare. Till vem är hemligt. Men enligt uppgift till FV är det till en välkänd svensk aktör.

Annons

Oscar Properties har tidigare bildat ett Joint Venture (JV) tillsammans med Starwood, med syftet att utveckla kvarteret Primus på Lilla Essingen. Starwood har haft en ägarandel om 70 procent, enligt Fastighetsvärldens kännedom.

Oscar Properties förvärvade fastigheten 2014 och tillträdde den våren 2018 efter att ha förvärvat den från Vasakronan. Köpeskillingen för Starwood/OP var 920 miljoner kronor, läs mer här.

Under de senaste månaderna har delar av byggnadskomplexet på Lilla Essingen rivits.

Oscar Properties har nu nått en överenskommelse om att köpa ut Starwood från det gemensamt ägda projektet. Oscar Properties har dessutom ingått en avsiktsförklaring om att sälja byggrätterna i projektet vidare.

Köpeskillingen för byggrätterna förväntas uppgå till 1.380 miljoner kronor, varav 30 miljoner kronor är villkorade av att en viss BOA uppnås i projektet.

Nettoköpeskillingen till Oscar Properties från affären förväntas uppgå till 260 MSEK (varav 30 miljoner kronor är villkorade enligt ovan), vilket innebär att Oscar Properties får tillbaka hela sitt investerade kapital i Primus och samtidigt får ett väsentligt likviditetstillskott. Överlåtelsen förväntas genomföras och köpeskillingen erhållas (exklusive den villkorade delen) under november månad 2021.

– Genom denna affär frigör vi oss från framtida finansiella åtaganden kopplade till Primus och erhåller ett väsentligt likviditetstillskott. Affären är i linje med Oscar Properties mål om att fokusera på att utöka och utveckla sin förvaltningsaffär. Den likviditet och de kassaflöden som skapas från byggrättsaffärer och projektutveckling skall återinvesteras i förvaltningsfastigheter.

Men enligt uppgift till Fastighetsvärlden är det till en välkänd stor svensk aktör som tar över Primus.

– Vi har ingen kommentar att ge just nu. Kanske inom kort, säger en person i ledningen i det bolaget som FV har uppgift om som köpare.

Enligt uppgift till FV blir följdaffären offentlig om ungefär en månad.

Läs mer om turerna kring Primus i länkarna bredvid.

Fastigheten Primus 1 avser den del av Lilla Essingen som ligger väster om Essingeleden.
Fastigheten Primus på Lilla Essingen. Bild: Fastighetsvärlden.
Planområdets avgränsning i rött. Primusfastigheten är markerad i svart. Karta: Stockholms stad.
Situationsplan över Primusområdet. Utöver det som Vasakronan säljer till Oscar Properties finns ett område nära Essingeleden som markanvisats till Svenska Bostäder och till Wästbygg. I de senasre fallen har Fastighetsvärlden tidigare skrivit att det handlar om cirka 120 respektive 95 lägenheter. Illustration: Sweco.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan