50 Mäktigaste 2016: 26-50
Branschens omröstning. Här redovisar vi placeringarna 26–50 i 2016 års omröstning. Under första veckan redovisas fem namn varje vardag, i form av nedräkning. Andra veckan tre namn varje vardag och den tredje, finalveckan, två namn dagligen. Nya placeringar redovisas vardagar klockan 11.11.
Lista över plats 1-25 hittar du här.
Plats 26
Ivo Stopner, Hufvudstaden
Ägnade delar av fjolåret åt storslaget 100-årsfirande för de stolta bolaget. Själv har VD:n kunnat fira att han jobbat mer än ett kvart sekel vid bolaget. På uthyrningssidan har bolaget framgångsrikt under de senaste åren lyckats locka det ena efter det andra av världskända modemärken till sitt kära Bibliotekstan i Stockholm. På transaktionsfronten har Hufvudstaden legat lågt länge. När det gäller projektsidan håller bolaget en hög takt i Göteborg med ett flertal projekt, men har inte riktigt kommit loss i huvudstaden där man bland annat vill bygga på sitt hus vid Vasagatan för att skapa en pendang till Continental. Ivo Stopner är utbildad vid KTH och arbetade under tre år på Trygg-Hansa innan han lämnade för Hufvudstaden. (ifjol: 20)
Plats 27
Lars Johnsson, Folksam
Sedan våren 2015 ansvarig för Folksam Fastigheter. Han rivstartade med att göra om organisationen och var därefter redo att göra flera miljardförvärv. Men det var remycket ”Stolpe ut” i början där Folksam ofta blev två eller trea i budgivningarna innan det lossnade. På förvärvssidan finns bland annat två kontorshus, Kungshuset i Stockholm och Malmö Live, och bostadspaket. Mer lär vänta. Lars Johnsson var tidigare vice VD och chef fastighetsinvesteringar vid jätten Vasakronan där han slutade sommaren 2014. Sedan AP Fastigheters förvärv av Vasakronan sommaren 2008 gjorde han åt ”nya” Vasakronan fastighetsaffärer för drygt 30 miljarder kronor. Johnsson har en bakgrund inom AP Fastigheter där han hamnade när bolaget förvärvade det privatägda fastighetsbolaget Korbe 1994. Han har även jobbat vid LE Lundberg-företagen. (ifjol: 34)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 28
Johanna, Skogestig, Vasakronan
Var i fjol nästa högst placerade nykomling på Mäktigaste-listan. Hon tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar vid Vasakronan och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Transaktionsfarten har varit lägre än planerat när bolaget istället storsatsat på projekt. Skogestig kom närmast från Areim där hon var CIO (Chief Investment Officer). Hon tillträdde den tjänsten så sent som i mars 2014. Innan dess jobbade hon på Sveafastigheter i sju år i en motsvarande roll. Före det var hon chef för fastighetsinvesteringar på dåvarande AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan) där hon jobbade från 1998 till 2007. På Vasakronan tog Skogestig över efter Lars Johnsson. Hon ingår i bolagets ledningsgrupp. (ifjol: 26)
Plats 29
Klaus Hansen Vikström, Fabege
Årets rookie ifjol med en 24:e plats. Utsågs till vice VD i maj 2014. Han är affärsutvecklingschef och har varit medlem av koncernledningen sedan 2009. Han var tidigare chef för Stockholms Modecenter. Han har under de senaste åren varit inblandad i det mesta som Fabege gjort på affärssidan. Efter alla framgångsrika uthyrningar i Arenastaden gjorde bolaget i somras en överraskande storuthyrning längs Nynäsleden, vid Globen, och den som får nyckeln framöver är ännu ett telekombolag i form av 3. På Hansen Vikströms CV finns även VD och grundare av klädmärket Brubaker AS. Klaus Hansen Vikström är en hejare på triathlon där han tillhör sin åldersgrupps främsta. Uppväxt i Köpenhamn och det var kärleken som tog honom till Sverige. (ifjol: 24)
Plats 30
Lennart Weiss, Veidekke
Korades som branschens favorit till ny bostadsminister i FV:s branschomröstning bland ledande bostadsaktörer (vilket gjorde dåvarande minister Kaplan irriterad, enligt FV:s källor). Weiss tillträdde tjänsten som kommersiell direktör vid Veidekke i december 2012, och sedan dess har bolaget följd målet att vara en mer aktiv röst i debatten. Weiss var tidigare VD vid NAI Svefa under fyra år efter att värvats dit från just Veidekke, och innan dess verkade han inom HSB. Weiss är uppväxt i Gävle gick med i SSU som 15-åring, som 17-åring blev han invald i kommunfullmäktige och kort senare blev han invald i SSUs: förbundsstyrelse. Där lärde han känna bland annat Anna Lindh, Mona Sahlin, Håkan Juholt och Annika Billström (som han är gift med numera). Weiss är smått galen anhängare av Brynäs. Nyligen utbildad sommelier, och delade med sig av sina vinkunskaper i FV:s Mipim-special 2016. (ifjol: ny)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 31
Ola Serneke, Serneke
Verkar på kort tid blivit oändligt älskad, eftertraktad och omtalad bland landets ledande politiker. Bland den intresserade allmänheten och troligen alla Göteborgare är han mest känd för hjärnan bakom 266 meter höga Karlatornet som bolaget ska bygga på Hisingen. Nu är Ola Serneke den nästa största ”klättraren” på årets lista. Bolaget Serneke har på kort tid blivit en allt större aktör på allt fler geografiska marknader och laddar nu för fullt för en notering på börsen. Under sommaren sålde bolaget hälften av andelarna i stadsdelsprojektet Karlastaden till NREP för att få tillgång till ekonomiska muskler. (ifjol: 48)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 32
Kerstin Lindberg Göransson, Akademiska Hus
Hon och bolaget fortsätter att leverera en stor andel av Sveriges snyggaste byggnader. Hon har också fått leverera in massa pengar till regeringen, i form av extra utdelning, och därmed blivit den nya kassakon när andra statliga bolag inte längre bidrar på samma nivå som tidigare. Sedan 2011 är hon VD för ett av landets absolut största fastighetsbolag, statliga Akademiska Hus med ett fastighetsvärde på närmare 71 miljarder kronor. Det nya är att bolaget bidrar till att det byggs 11000 studentbostäder i anslutning till bolagets campus. Kerstin Lindberg Göransson har tagit en krokig väg till fram till fastighetsbranschen men har haft höga befattningar inom ekonomi i en mängd olika företag. Var innan hon blev VD för Akademiska Hus flygplatschef på Arlanda. Född i Hudiksvall. Övriga uppdrag: styrelseordförande K2, ledamot i Tredje AP-fonden, Jernhusen och Byggherrarna. (ifjol: 37)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 33
Johan Bergman, Niam
Niam genomförde under sommaren den första stängningen av fastighetsfonden Niam Nordic Core Plus II. Stängningen resulterade i 134 miljoner euro i eget kapital, vilket var nästan hälften av målvolymen. Tidigare under året meddelade Niam stängning av Niam Nordic VI, med ett totalt eget kapital om 800 miljoner euro. Niam förvaltar ett fastighetsbestånd om nästan 30 miljarder kronor via fyra fonder.
Bergman och kollegorna har länge varit mycket lyckosamma när det gäller att ”dänga väska” på Niams rundresor i världens för att resa pengar till nya fonder. Bergman tillträdde VD-stolen vid Niam 2006. Han hade då en 16 år lång karriär på Skanska bakom sig där han innehaft flera höga positioner och slutade som vice VD. Bergman meddelade under sommaren att han lämnar JM:s styrelse med omedelbar verkan eftersom Niam alltmer kommit att ägna sig åt utveckling av bostadsprojekt i Stockholmsområdet. (ifjol: 30)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 34
Anders Jarl, Wihlborgs
Skånes starke fastighetsman har varit med på Mäktigaste-listan under alla elva år som omröstningen pågått. Som högst har han röstats fram till plats 21 och som lägst 35. Han har den senaste tiden plötsligt fått börja kämpa med vakanser i tidigare så framgångsrika Dockan, inte varit med när Hyllie lyft men laddar för revansch med heta Nyhamnen. Kommer framöver även dominera central Lund med attraktiva lokaler. Anders Jarl blev VD i Wihlborgs inför avknoppningen från Fabege våren 2005. Innan han kom till Fabege/Wihlborgs arbetade han på det börsnoterade Diligentia. Jarl vann som ung SM-medaljer i både simning och handboll. Han är uppväxt i Kristianstad. (ifjol: 33)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 35
Louise Lindh, Lundbergs
Fortsätter att klättra i omröstningen där hon 2014 var nykomling. Sedan 2008 är Fredrik Lundbergs äldsta dotter vice VD vid Fastighets AB L E Lundberg och sedan 2010 är hon regionchef för stockholmsregionen en av tre regioner. Bolaget har hållit en hög affärstakt på alla fronter, sålt (!) och lämnat två orter samt köpt i Göteborg där man planerar att bygga ett större kontorshus. Projekttakten är fortsatt hög i Linköping och Norrköping. Louise Lindh är född i Sverige, uppväxt i Schweiz och har jobbat två år på KPMG innan hon hamnade på familjebolaget 2005. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg. Bolagets kontor på Blasieholmen har idag fri utsikt mot Nybroviken och Strandvägen, men den blir hon av med när det nya, om än nedskalade, Nobelhuset byggs. (ifjol: 39)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 36
Jesper Göransson, Peab
Firar i år 20-årsjubileum på Peab, det företag han är VD och koncernchef för sedan våren 2013. Bolaget har ”Nordens samhällsbyggare” som slogan och levererar projekt inom en mängd områden, men betydligt färre egenutvecklade kontorsfastigheter än konkurrenterna. Bolaget är aktivt i Lyckholms i Göteborg och i Point Hyllie i Malmö. Möjligheterna finns framöver i främst Ulriksdal i Solna och Varvsstaden i Malmö, där det sistnämnda delägs av Balder. Just delägandet har ifrågasatts inom branschen med funderingen om ett av landets största byggbolag inte ska kunna driva det projektet för egen räkning. Göransson kom till Peab efter studier vid Lunds Universitet som gav honom en magisterexamen i ekonomi. (ifjol: 38)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 37
Kerstin Gillsbro, Jernhusen
Efter att ha presenterat planer på att utveckla stationsområdena i Malmö och Göteborg visade Jernhusen i mars 2016 upp idéerna för en överdäckning av stationsområdet i Stockholm. Bolaget har nyligen färdigställt nya Continental i närheten, och fått mycket beröm för det. Gillsbro blev VD för statliga Jernhusen 2010 och är sedan 2012 även medlem i Stena Fastigheters styrelse. Hon har ett mångårigt förflutet inom NCC-koncernen med en rad ledande befattningar, senast som VD i NCC Boende Sverige. En plump i protokollet för Gillsbro är hanteringen kring ägandet av Friends Arena där Gillsbro och bolaget ofta lämnar så lite kommentarer som möjligt. Bolaget vill sälja sin andel. (ifjol: 42)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 38
Mats Paulsson, Peab
När Fastighetsvärldens läsare korade bygg- och fastighetsbranschens mäktigaste för första gången 2006 placerade sig Mats Paulsson på fjärde plats. De efterföljande fyra åren var han kvar på topp-tio, men därefter har placeringarna blivit sämre. 72-årige Mats Paulsson lämnade VD-posten 2011 i Peab för att istället bli vice styrelseordförande. Peab grundade han 1959 tillsammans med brodern Erik. Mats Paulsson är styrelseledamot i Mentor Sverige, Mats Paulssons Stiftelse och Medicon Village. Han har sagt att han ska trappa ner på jobbfronten och istället spela mer golf där han har hcp 17. Aktiv i ”privata” stiftelseprojekt i Lund och Södertälje. Under 2014 köpte Mats Paulsson med familj ut brodern Erik Paulssons familj ur Peab. (ifjol: 35)
Plats 39
Sophia Mattsson Linnala, Huge/Rikshem
Tillträder VD-stolen i det omskakade Rikshem den 1 november, efter att tidigare 23 februari 2017 meddelats som datum. Hon kommer till ett bolag där flera nyckelmedarbetare lämnat och där styrelsen är ny, men där det numera finns mer samlad fastighetskunskap än tidigare. Mattsson-Linnala har lång erfarenhet från ledande positioner i fastighetsbranschen. Hon tillträdde som VD för kommunala Huge Fastigheter (Huddinge) i juni 2014. Tidigare har hon bland annat varit VD på Sollentunahem och Botkyrkabyggen samt chef för finans- och ekonomienheten på Sabo. Målet inom Rikshem är att ta beståndet från 35 till 50 miljarder samt uppfylla de löften om nyproduktion som utlovats. Mattsson Linnala satt tidigare i Willhems styrelse, men den posten har hon lämnat i samband med att det nya jobbet blev klart. (ifjol: ny)
Plats 40
Ylva Sarby Westman, Kungsleden
Hon utsågs till vice VD och Chief Investment Officer i september 2015 efter att ha jobbat inom bolaget i nästan sju år. Hon har därefter även fortsättningsvis det övergripande ansvaret för Kungsledens transaktionsverksamhet och fick dessutom ansvaret för att utveckla företagets organisation, medarbetare och affärsverksamhet. Hon har gjort mängder med affärer de senaste åren, dels renast ut genom att sälja solitärer i udda orter samt förvärvat i de klusterområden som bolaget har och håller på att bygga om. Förvärven har i allt större utsträckning ägt rum i 08-området. När hon kom till Kungsleden efterträdde hon Lars Thagesson. Westman kom då från Newsec Investment, där hon var vice VD. Tidigare har hon jobbat 12 år på NCC, senast som chef för fastighetsutveckling Stockholm. (ifjol: ny)
Plats 41
Marita Loft, Storebrand
Åter inröstad på listan efter att ha hamnat precis utanför de senaste två åren. Har dessförinnan under fyra år lagt beslag på placeringar mellan 46 och 50. Sedan 2012 är Marita Loft VD för den norska försäkringskoncernen Storebrands fastighetsverksamhet i Sverige som till stor del sker genom Storebrands svenska livförsäkringsbolag SPP och dess dotterbolag SPP Fastigheter. Siktar på att kraftigt öka direktägandet av fastigheter, och bland annat har Loft berättat att beståndet framöver till 20-25 procent ska bestå av samhällsfastigheter. Flera köp inom det segmentet har ägt rum den senaste tiden, liksom förvärv av två stora hotellfastigheter 8 vid Arlanda och i Hagastaden). Loft är civilingenjör från Kungliga Tekniska Högskolan (KTH) och har över 20 års erfarenhet från olika positioner inom fastighetsbranschen. (ifjol: ny)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 42
Lena Boberg, Ica Fastigheter
Slog sig åter in på listan förra året, och har i år röstats fram till en ännu något bättre placering. Det var i samband med att hon tog över som VD på Ica Fastigheter 2010 (där hon tidigare jobbade som CFO) och efterträdde Bo Liffner som nomineringsjuryn placerade henne på valbar plats i omröstningen över branschens 50 mäktigaste. Boberg kom till Ica Fastigheter 2007 efter att tidigare varit CFO vid Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta periodet på Know IT och Hagströmer & Qviberg. Ica Fastigheter har under de senaste åren sålt flera fastigheter, först till Ancore som är ett bolag som Ica Fastigheter äger tillsammans med Alecta, och i slutet av 2015 till Secore som bolaget bildat tillsammans med Första AP-fonden. Framöver laddar Ica Fastigheter för att skapa större enheter som erbjuder plats för andra hyresgäster och där är Flottiljen i Barkarby en förebild. Under våren slog hon till och genomförde affären som bolaget drömt om sedan 2003 genom att köpa byggrätter om 45.000 kvm vid Bromma Blocks. Boberg ingår i Ica:s koncernledning och är även styrelseledamot i Rikshem. (ifjol: 45)
Plats 43
Stefan Ränk, Einar Mattsson
VD och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget sedan 2010 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget 2002 efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum. Det handlar om ett av Sveriges största privata bostadsbestånd, och merparten av beståndet var fokuserat till en enda stad, centrala Stockholm. Bolaget har de senaste åren breddat verksamheten och tryckt rejält på gasen för att bidra till att det produceras fler lägenheter. Bolaget planera för 400 nya bostäder per år fram till 2024. Förvaltningsfastigheterna har ett värde på nästan 10 miljarder kronor. Einar Mattsson har donerat medel till byggandet av Nobel Center i centrala Stockholm. Ränk valdes sommaren 2016 in som styrelseledamot i Nobelhuset. Stefan Ränk var under några år ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Ränk fick näst mest röster när bygg- och fastighetsbranschen i FV röstade fram sin favorit till ny bostadsminister. (ifjol: ny)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 44
Pål Ahlsén, Akelius
Leder ett bostadsbolag som efter en på gränsen till en våldsam expansion har nått ett fastighetsvärde om hela 80 miljarder kronor. Bolaget äger fastigheter i sju länder (Sverige, Tyskland, Storbritannien, Frankrike, USA, Kanada och sedan i början av oktober även i Danmark). Totalt ingår det numera hela 45.755 lägenheter i beståndet. Ahlsén själv har dock nyligen lämnat lägenhetslivet och flyttat till en villa. Under 13 år arbetade han som professionell DJ, till och med 2001. Därefter började han plugga på Handelshögskolan och lite senare såg han en platsannons där Akelius sökte säljare av en obligation, och där han började han 2004 som telefonförsäljare. Efter ett år hamnade han i Tyskland där han började jobba med fastigheter, och där han senare blev landschef efter att ha legat bakom satsningen. 2010 blev han VD för hela Akeliusgruppen. Ahlsén uppges äga 10.000 skivor. (ifjol: ny)
Plats 45
Carola Lavén, NCC
Rookie på Mäktigaste-listan 2014. Hon är sedan 2013 boss över NCC Property Development efter att hon värvats till byggbolaget från Atrium Ljungberg där hon jobbade i tio år och satt med i koncernledningen. Dessförinnan har hon också innehaft flera chefstjänster på Drott och Skanska. Hos NCC har hon fått ansvar för en stor projektportfölj. På projektsidan står bolaget dock fortfarande lite naket i huvudstadsområdet efter att Teliasonera släppte NCC:s krok för nytt huvudkontor på västra Kungsholmen. I Frihamnen har projektet Valparaiso endast gått långsamt framåt. Bolaget planerar även för ett nytt huvudkontor och stora nya ytor vid Järva krog i Solna. Carola Lavén är styrelseledamot i förbundsstyrelsen i BRIS sedan 2011. (ifjol: 41)
Plats 46
Anneli Jansson, Humlegården
Intar VD-stolen på Humlegården den 7 november när hon tar över positionen som Per-Arne Rudbert haft i 17 år. Sedan 2012 var Jansson ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management i Norden där hon i början av 2015 fattade beslutat ett förvärva Skärholmens Centrum för 3,5 miljarder kronor. När hon lämnade Grosvenor, med den framlidne Gerald Grosvenor (Duke of Westminster) som ägare, hade det svenska beståndet växt till cirka 8 miljarder kronor. Jansson tar över ett bolag med ett fastighetsbestånd som är dubbelt så stort, värt 17 miljarder kronor. Humlegården har de senaste åren bland annat skördat flera framgångar i Solna/Sundbyberg och bolaget drömmer om att utveckla en ny blandstad av Hagalunds industriområdet. Efter KTH jobbade Jansson på Vision & Resurs/Doughty Hanson och därefter på KF Fastigheter. Hon är född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. (ifjol: ny)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 47
Agneta Jacobsson, Wakefield
Still going strong. Sammanslagningen mellan Cushman & Wakefield och DTZ var klar i början i september 2015 och då stod det även klart att Jacobsson blir VD i Sverige för de sammanslagna bolagen som går under namnet Cushman & Wakefield. Det nya Cushman & Wakefield har nu drygt 80 anställda i Sverige. Jacobsson var tidigare under mer än ett decennium VD vid DTZ Sweden och var även med och startade Värderingshuset på 80-talet, det som senare kom att utgöra grunden för DTZ i Sverige. Cushman & Wakefield är arrangör till det årliga populära frukostseminariet på Waterfront som lockat talare som Göran Persson och Fredrik Reinfeldt. Jacobssons högsta placering på Mäktigastelistan var 36, vilket hos röstades fram till både 2009 och 2010. (ifjol: 50)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 48
PG Persson, Platzer
Rullade nyligen in ett Volvobestånd för 2,8 miljarder i beståndet – där lastbils- och busstilverkaren ska fortsätta att rulla ut som hyresgäst från lokalerna. Den stora affären, som är den nästa största i Göteborg någonsin genomfördes dock efter att omröstningen till Mäktigast 2016 avslutats. Persson tog Platzer till börsen i slutet 2013 och blev VD för bolaget fem år tidigare. Platzer satsade länge främst på Gårda, men är stor aktör även i Högsbo, har nyligen gjort sitt första förvärv på Lindholmen och driver ett stort projekt i Gamlestaden. Genom fastighetsköpet från Volvo fick bolaget även ett nytt affärsben, logistikfastigheter. Persson har en bakgrund på Skanska och Coor. Han är intresserad av stadsbyggnadsfrågor. Som tonåring var han högt rankad tennisspelare. (ifjol: 43)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 49
Therese Rattik, Areim
Jobbat på Areim (Andersson Reim) sedan 2003, och 2013 blev hon VD för bolaget. Där har hon varit med att ta bolaget från konsulterande verksamhet till uppbyggnad av egna fastighetsfonder. Fastighetsportföljen består för tillfället av ganska få fastigheter, men en ny tredje fond är flygfärdig. Under sommaren sålde Areim stora Chokladfabriken i Sundbyberg i en kanonaffär. Samtidigt gjorde Areim även en snabb exit i några av de med Blackstone delägda fastigheter som förvärvades från Obligo – även det med riktigt bra resultat. Bolaget gör nu en storinvestering i Hansa i Malmö i förhoppning att bli en vinnare i ”handelskriget där”, och på Kungsholmen i Stockholm laddar bolaget för ett arkitektoniskt utmanande projekt av Trygg Hansa-huset. Efter examen vid KTH hamnade Rattik på turbulenta Realia en kort tid. Therese Rattik är engagerad i Unicefs arbete för barnen i Malawi, via Spring för Livet. (ifjol: -)
Läs FV:s porträttintervju här.
Plats 50
Thomas Persson, Cushman Wakefield
Han är en av de allra mest respekterade transaktionsrådgivarna och ligger bakom affärer för en bra bit över hundra miljarder kronor. Efter två decennier på Catella bytte han i mars 2015 till Cushman & Wakefield där han under 2016 bland annat varit rådgivare till amerikanska Sterwood som sålde sex handelsfastigheter för 3,1 miljarder kronor. På Catella var han bland annat med och sålde Globenfastigheterna för 3,8 miljarder. Inom Catella skiftade han till Corportate Finance efter att ha träffat Johan Ericsson och Lennart Schuss i hissen, när den nått sjätte våningen hade han tackat ja till jobberbjudandet. Persson är född och uppväxt vid Backaplan i Göteborg. Han har med åren blivit en mycket uppskattad föreläsare. (ifjol: -)
Läs FV:s porträttintervju här.