Porträtt

Hennes modell ger bolaget styrka

Agneta Jacobsson blev VD för DTZ Sweden 2004 och har sedan dess hunnit uppleva både rekordår och en jättelik finanskris. Ledarskapsmässigt har krisen varit den största utmaningen,  det är alltid lättare att leda  i medvind.

– I Sverige valde vi en strategi med fokus på  ökade  samarbeten, internt och externt, och tillväxt inom sektorer som faktiskt fungerade även i krisen: värdering, försäljning av mindre fastigheter, hyresgästrådgivning och förvaltning, berättar Agneta jacobsson.

Det uttalade målet var att gasa försiktigt genom krisen och på olika sätt bli starkare i varje affärsområde. DTZ behövde inte minska personalen i Sverige och  visade hela tiden en vinst.

För hela koncernen DTZ har dock krisen satt betydligt större spår än i den svenska verksamheten. Koncernen fick en ny ledning som började med en nyemission men också omfattande personal- och organisationsförändringar.

– Genom att jag sitter i DTZ:s Management team och har arbetat både med våra 
affiliates och med branding för hela företaget har jag fått sett detta på nära håll. DTZ och flera konkurrenter har drabbats hårt. 
I Europa är det fortfarande mycket kämpigt på många håll, inte minst i UK och södra Europa. DTZ är starka i Asien, vilket alltid varit vår styrka.

Idag har DTZ Sweden cirka 80 anställda  och omsätter 135 miljoner kronor.

Agneta Jacobsson är född 1956 i Örebro. Pappa var företagsekonom och sekreterare i byggnadsnämnden i Örebro. Därifrån fick hon ett visst intresse för fastigheter under många sommarpraktiker. Mamma var hemma i många år men sedan tog hon arbete som kontorist på SCB.

– Av min föräldrageneration fick jag ofta höra att det viktiga är att vara duktig och studera vidare,  plikttrogen var nog ordet. Alla i den generationen hade inte haft möjlighet att studera som de ville, så det var väl ett naturligt sätt att se på världen. Ibland kunde dock dessa förväntningar kännas instängda och  tunga. Särskilt om man som jag var enda barnet. Det sätter sina spår, tror det är först nu som jag blivit bättre på att småprata. Blev lite väl mycket av ”duktig flicka” i skolan.

Efter fullgjorda gymnasiestudier gick resan till Stockholm för att börja på KTH, Lantmäterilinjen. Hon studerade på Lantmäteri åren 1975 till 1979 på vilket följde  doktorandstudier 1979-1981.

– Det var egentligen en ren chansning. Funderade på det mesta just då – tandläkare, jurist, lärare, socionom, men det blev KTH. Jag trivdes bra redan från början både med ämnen och kamrater.

I tjänstgöringen som doktorandstudent på KTH ingick undervisningsplikt varför Agneta blev assistent på institutionen för fastighetsekonomi, landsbygdsinriktning hos Erik Persson. Hennes studietid på Tekniska Högskolan sammanföll med en dynamisk utveckling av den fastighetsekonomiska undervisningen.

Professor Eric Carlegrim var först i Europa med att introducera de fastighetsekonomiska teorier som utvecklats på amerikanska universitet under slutet av 1960-talet. Agneta Jacobsson tillhör tillsammans med bland andra Jan Rosengren,  Jan Wejdmark, Urban Edenström, Dag Klerfelt, Christina Gustafsson och nuvarande professorn Stellan Lundström den första generationen modernt utbildade, finansiellt orienterade fastighetsekonomer i Sverige.

Under utbildningstiden träffade hon också sin blivande man Dag Klerfelt. De är idag gifta och har tre söner, varav den äldste också utbildar sig till fastighetsekonom på KTH.

Efter några år tyckte hon att det var dags att möta ”verkligheten”.  Första tjänsten blev på Scandiaconsult som då var framåt när det gällde fastighetsekonomi med en del uppdrag som expropriationer med mera.

– Där hade jag lyckan att jobba med många bra personer, bland andra Jan Rosengren. Vi följdes sedan åt till Bosse Sandberg på Sparbankens värderingsföretag. En rolig tid med Bosse som en fantastisk chef. Jag lärde mig mycket av honom. Sedan var vi några som under några sena nattpass bestämde oss för att starta eget, VärderingsHuset AB år 1984. VärderingsHuset gick sedan samman med mäklarföretaget Swede Property  och blev DTZ år 1995.

– Under slutet av 1980-talet och början av 1990-talet var det tydligt att fastighetsmarknaden blev mer och mer internationell. Det känns konstigt att säga det nu bara 20 år efteråt och i en totalt globaliserad fastighetsmarknad men skillnaderna är enorma.

– Vi tyckte i alla fall då att det var viktigt att skaffa en internationell förankring. Efter en ganska omfattande scanning av möjligheterna blev det DTZ, som då var ganska nybildat av andra länder som gjort samma iakttagelse om marknaden.

Den fullständiga artikeln går att läsa i Fastighetsvärlden #12/2010

Fler Porträtt

Porträtt

Tydlig framtidstro

Vecturas vd Joel Ambré om att bolaget måste bli större, det nya landmärket och om att bidra till Sveriges konkurrenskraft.

Porträttet

Seglatsen som ändrade allt

Bengt Malmegård om yoga, affärerna, och att fortsätta bygga för framtiden.

Porträtt

Långläsning: Frälser med affärer

Hon skulle bli präst. 20 år ­senare är Anna-Carin Telin vd för Outpoint.

Porträtt

Långläsning: Snabb tillväxt med lågpris

Få pratar om att växa inom fastigheter just nu. Men Fredrik Mässing är ett undantag. Nu leder han det nischade Prisma Properties som har en tydlig tillväxtagenda. Läs FV:s personporträtt – ur magasinet.

Porträtt

Långläsning: Storspelare på turbulent marknad

Henrik Jussi-Pekka är vd för investmentbolaget Möller & Partners, men är också medgrundare till bostadsbolaget Resinova som varit storköpare under våren.

Porträtt

Långläsning: Omsorg i detaljerna

Dan T Sehlberg lämnade it- och mediesektorn för att satsa på socialt entreprenörskap, numera via bolaget Sehlhall.

Porträtt

Långläsning: 100-åringen och framtiden

Jubilaren om tvärniten, om värdegrunden och de nya utmaningarna.

Porträtt

Lång intervju: Oväntad vinnare på kuppen

Han hade inga planer på att bli fastighetsägare – i dag äger han ett miljardbestånd.

Porträtt

Redo att ta risk

Han gillar att ta kalkylerade risker och reser just nu Almas tredje fond.

Porträtt

Mer psykolog än ingenjör

FV-intervju. Under hans år som vd på Svefa har bolaget dubblats i storlek, och Mikael Lundström har gett sig den på att få till ytterligare en lika stor ökning.

Porträtt

Redo för förnyelse

Pembrokes Nordenchef berättar om bolagets filosofi och det efterlängtade projektet i Stockholms city.

Porträtt

Sätter tydliga mål

Målmedvetet och med låg risk har Hans Eliasson byggt en av Sveriges största bygg- och fastighetskoncerner.

Porträtt

Fängslande uppdrag

Ökade behov. Bolaget hon leder är verkligen speciellt, som namnet antyder. Och tyvärr behöver det växa.

Porträtt

Samhällsbyggare utan långbänkar

FRAMÅT. Inte ens när Johanna Frelin som ny tv-chef såg sig själv på löpsedlarna blev hon avskräckt. Hon visste redan att det var just chef hon ville vara. Nu leder hon Riksbyggen med fokus på hållbarhet och digitalisering, och helst vill hon att allt ska hända så snabbt som möjligt.

Tillbaka till förstasidan