Topplistor

50 Mäktigaste 2023

För 18:e året har Fastighetsvärlden låtit fastighets- och byggbranschen rösta fram vem som anses Mäktigast.

1
Roger AkeliusAkelius
Samma position som förra året

Historia: Fastighetsbolaget bildade han 1994. Äger numera bostadshus i fyra länder efter att ha sålt rubbet i tre länder, bland annat fastigheterna i Sverige, i en av de största fastighetsaffärerna någonsin – ännu en affär av Roger Akelius med fantastisk tajming.

Aktuell: Cash is King – det håller i sig. Ny etta på Mäktigast-listan 2022 och försvarar titeln i år. Gav sig åter in i kommersiella fastigheter hösten 2022 genom att bli största ägare i Castellum där han fått ordning på den finansiella situationen. Med madrassen full av pengar har han möjligheter att fynda från pressade ägare. Sålde 2021 Akelius bestånd i Sverige, Danmark och Tyskland för hela 92 miljarder kronor till Heimstaden Bostad med fantastisk tajming. Beståndet i Sverige hade Akelius byggt upp under 27 år. Ska istället investera i London, Paris och i en handfull städer i Nordamerika. Funnits med på M50-listan alla 18-åren som omröstningen genomförts, som högst tia 2015.

Kuriosa: Generös filantrop och frispråkig entreprenör. Bodde tidigare långa perioder på Bahamas där han med jämna mellanrum fick huset förstört av tropiska stormar. Bor numera mest på Cypern, i Göteborg och i Berlin. Akelius växte upp i Stora Mellby, en by mellan Trollhättan och Alingsås. Han har gett ut ett flertal böcker. Har även spelat in en ”marknadsföringsskiva” som legat på norsktoppen. Uppges vara expert på första Moseboken.

Tre senaste åren: 1–17–14

 
2
Johanna SkogestigVasakronan

Historia: Vd vid 180-miljardersbolaget Vasakronan sedan 1 november 2019. Tillträdde i mars 2015 som chef för fastighetsinvesteringar och ansvarar för bolagets analys och transaktionsverksamhet. Tidigare jobbat vid Areim och Sveafastigheter. Ännu tidigare jobbade hon på AP Fastigheter (som är nuvarande Vasakronan).

Aktuell: Högst placerade tjänsteman för fjärde gången och Mäktigaste kvinna för femte gången. Funnits med på Mäktigaste-listan sedan 2015. Lägre projektvolym efter att ha lyckats avluta flera projekt med god tajming. Har dock flera stora projektplaner i Göteborg och lanserat en stor projektidé i Uppsala. Få nybyggnadsprojekt i Stockholm.

Kuriosa: Född i Sunne. Inte lika duktig som Stenmark i slalombacken, men nästan. Bibehåller hög klass i utförsåkning genom ett lägenhetsköp i Åre. Sitter i Hemsös styrelse. Lämnat Cibus, Corems och Regios styrelse de senaste åren.

Tre senaste åren: 3–4–4

 
3
Erik SelinBalder
Lägre position än förra året

Foto på Erik Selin

Historia: 1992 var året när Erik Selin, som 25-åring, köpte sin första fastighet, i Ängelholm. Bildade Balder 2005 ur börsnoterade Enlight AB. Resten är modern fastighetshistoria.

Aktuell: Av de tre ”schackkungar”som FV hade på ett uppmärksammat magasinsomslag våren 2021 har en fallit, en skakat rejält – men Selin står stadigt. Storbolaget var på väg att bli en byggherre av rang, men allt av större volym har pausats i projektstadiet. Är branschens JV-kung genom fler än tio större deläganden. Har röstats fram till etta på Mäktigaste-listan hela fem gånger. Har i en podd sagt att han inte direkt stortrivs med att svara på analytikernas frågor vid delårsrapporter. Balder kommer långt ner i rankingar kring solceller och e-laddning.

Kuriosa: Han är född och uppväxt i Göteborg. Började handla med aktier som 14-åring och fick lära sig en nyttig läxa vid kraschen i början av 90-talet när han blev helt utblottad. Kallar sig själv hypokondriker.

Tre senaste åren: 2–3–1

 
4
Fredrik LundbergLundbergs

Historia: Kom in i det börsnoterade familjebolaget Lundbergs 1977 och blev vd 1980/81, 30 år gammal. Har utvecklat bolaget från att endast ha varit inriktat på bygg och fastigheter till ett stort investmentbolag. Tog kontrollen över Hufvudstaden 1998 genom att köpa Öresunds aktier.

Aktuell: Fokus verkar komma allt längre från fastighetssidan – eller ligger den lågbelånade investeraren i slagläge just nu? Bolaget är näst största ägare i Skanska sett till röster sedan 2011. Lundbergs kontrollerar 88 procent av rösterna i Hufvudstaden, är storägare i Industrivärden, Handelsbanken och Holmen.

Kuriosa: Gillar curling och var en gång i tiden juniorvärldsmästare. Stort fan av IFK Norrköping där han även är med som sponsor. Sommarställe i Arkösund. Var tills 2010 stor ägare i NCC. Koncernchef i L E Lundbergföretagen AB. Styrelseordförande i Fastighets AB L E Lundberg, Hufvudstaden, Holmen och Industrivärden, vice ordförande i Handelsbanken och ledamot i Skanska.

Tre senaste åren: 5–5–6

 
5
David MindusSagax

Historia: Skapade i maj 2005 bolaget Sagax efter att gjort om det lilla teknikföretaget Effnet till fastighetsbolag. Han äger, via bolaget Mindustri, 25 procent av rösterna. Sedan 2013 äger Sagax 15 procent i Hemsö. Bolaget är även ägare i NP3, Söderport (jv med Nyfosa), Nyfosa, Emilshus och Cibus. Mindus har tidigare arbetat vid bland annat GE Capital Real Estate.

Aktuell: Ordning i finanserna har gett möjlighet till offensiv och fyndköp när andra tvingas sälja. Hela tre fjärdedelar av Sagax fastighetsvärde finns numera utomlands, efter köp och eurorörelse. Bolagets kursutveckling har, till skillnad från nästa alla andra fastighetsbolags, varit fortsatt stark. Är även stor ägare i Nyfosa, NP3, Emilshus och Hemsö. Mindus var den som återinförde preferensaktierna på marknaden och har lanserat D-aktier. Når sin högsta placering på Mäktigastelistan.

Kuriosa: Köpte 2007 ett stenhus i Lärkstaden från författarinnan Liza Marklund. Det handlade om Östtysklands tidigare ambassad. Sitter i Hemsös styrelse där Sagax äger 15 procent. Numera även bosatt i Spanien.

Tre senaste åren: 9–11–8

 
6
Sven-Olof JohanssonFastpartner

Historia: Vd och huvudägare i börsnoterade Fastpartner ända sedan 1997.

Aktuell:  Legat lågt på transaktionsmarknaden, åt båda håll. Han har som många andra fått justera sin räntebana. I februari 2023 förutspådda han en sänkning 25–50 punkter under Q3 och 75–100 punkter efter årsskiftet, för att landa på en styrränta på runt 1,5% under första kvartalet 2024. Utsåg sommaren 2016 sonen Christopher Johansson, marknadschef sedan 2015, till vice vd. När kommer generationsskiftet i vd-stolen? Med som stor ägare bakom bland annat SBB och Atrium Ljungberg. Varit med på M50-listan i alla 18 år som omröstningen genomförts.

Kuriosa: Sedan några år tillbaka pendlar han frekvent till Orléans, söder om Paris, där hans fru driver en häst-ranch inriktad på reining, westernridning. Sedan tidigare känd för sin ”corner” i Saab-Scania 1990. Gillar konst, musik och spelar trumpet. Född i Ödeshög. Äger 70 procent av Fastpartner via egna bolaget Compactor. Har en Politices magister från Stockholms Universitet och har läst på Handelshögskolan i Stockholm.

Tre senaste åren: 8–9–5

 
7
Hans WallenstamWallenstam
Samma position som förra året

Foto på Hans Wallenstam

Historia: 29 år gammal blev han vd i familjeföretaget, vilket innebär att han under 2021 firade 30 år på vd-posten i bolaget. Han tog över den i ett utsatt läge, mitt under fastighetskrisens uppsegling.

Aktuell: Byggstartat 10.000 lägenheter sedan millennieskiftet, nu dragit i handbromsen. Gav hösten 2020 ut boken ”Mot alla odds – vägen ur fastighetskrisen”. Blev 2018 delägare i coworkingbolaget Convendum. Dottern Rebecka Wallenstam tillträdde 2017 som koncerncontroller. Nu är hon uthyrningschef bostad Göteborg. Wallenstam har ett ökat fokus på energifrågor. Har röstats fram till stabila placeringar här i listan, och stabiliteten liknar bolaget.

Kuriosa: Som ung spelade Hans Wallenstam fotboll i IFK Göteborgs juniorlag. Lokalt är Hans Wallenstam även känd som tränare och huvudsponsor i innebandyklubben Pixbo. Köpte den tillfälliga saluhallen på Östermalmstorg och förvandlat den till en padelhall i Mölnlycke. Sommarhus på Styrsö. Ledamot i Ulla och Lennart Wallenstam stiftelsen.

Tre senaste åren: 7–6–7

 
8
Anders DanielssonSkanska

Foto på Anders Danielsson

Historia: Vd sedan januari 2018. Långvägare inom bolaget som anställdes redan 1991. Har tidigare haft flera chefspositioner vid bolaget. 2008 blev han vd för Skanska Sverige.

Aktuell: Satt tillväxtambitionerna på paus, och blir framöver mer selektivt när det gäller projektstarter. Det nya förvaltningsbolaget har hittills köpt fyra egenutvecklade fastigheter för 4,5 miljarder. Målet är att nå 12–18 miljarder. På projektsidan för kontor finns bland annat stora planer på östra Kungsholmen i Stockholm och vid överdäckningen i Göteborg. Bolaget har skördat flera framgångar i USA och Polen. Årets rookie på listan 2017.

Kuriosa: Född i Nacka och bor i Huddinge. Duktig skridskoåkare som både spelat ishockey och varit domare. Gillar även utförsåkning.

Tre senaste åren: 11–8–11

 
9
Stefan DahlboFabege

Historia: Utsågs våren 2019 till vd för Fabege. Efter att ha jobbat på Alfred Berg några år efter studierna hamnade han på HQ där han några år senare blev vd. 2005 fortsatte han till Investment AB Öresund för nya toppjobb. Var under några år vd för Byggmästare Anders J Ahlström Holding

Aktuell: Knäckt vakansnöt genom att hyra ut gigantiska 66.000 kvm till Saab i Solna strand. Ska även försöka fortsätta bolagets framgångsresa i Arenastaden där utvecklingen nu går in i andra halvlek. Startat en jättesatsning i Flemingsberg för att skapa en sydlig nod i 08-området och där lyckats få Alfa Laval som stor hyresgäst. Årets rookie på 50-listan 2019.

Kuriosa: Tennisspelare av klass, och var ordförande i Svenska Tennisförbundet 2007–2015. Konstintresserad, inte minst av ny svenskt konst. Släpper fram nya konstnärer via Street Gallery i Solna business park. Varit på Svalbard. Född i Helsingborg.

Tre senaste åren: 12–13–16

 
10
Annica ÅnäsAtrium Ljungberg
Samma position som förra året

Foto på Annica Ånäs

Historia: Tog över vd-stolen 2016 efter att ha varit tillförordnad boss i ett halvår. Hon hade då jobbat inom bolaget i sammanlagt åtta år, först som ekonomichef, som CFO sedan 2011.

Aktuell: I Sickla lanserat trästadsdelen Stockholm Wood City om 250.000 kvm lokaler och bostäder. Satsar även miljarder på att få det kittlande Slakthusområdet att lyfta och har där inlett med flera restaurangetableringar. Ska även ta stora Slussen i mål och har miljardplaner även i Hagastaden. Bolaget är en liten ”gullegris” hos landets större kommuner eftersom man i flera fall varit duktigt på att ”bygga stad”. Röstats fram till tionde plats tredje året i rad.

Kuriosa: Uppväxt i Täby. Sitter i styrelsen i Swedavia och Kojamo Oyj. Har tidigare gjort det i JM och finska Technopolis. Jurist och civilekonom. Duktig på lerduveskytte och skruva ihop möbler. Gillar båtliv.

Tre senaste åren: 10–10–13

 
11
Rutger ArnhultCorem
Lägre position än förra året

Historia: Född i Bjärred och uppväxt på Bjärehalvön, Arnhults första fastighetsförvärv ägde rum 1996 i Jönköping. Efter examen från Lunds universitet jobbade han som analytiker vid Alfred Berg och Öhmans. Tog över vd-stolen i Klövern 2012.

Aktuell: Haft ett ännu ett väldigt händelserikt år – nu främst med positiva nyheter, förutom motgångar på Manhattan. Tog över vd-stolen i Corem sommaren 2023 och har fortsatt göra stora försäljningar, på ganska framgångsrika nivåer. Efter att 2021 ha tagit kontroll över Castellum och även ordförandeklubban där, låtit Corem köpa Klövern, tagit upp kampen om norska Entra samt att Castellum tagit över Kungsleden kom de negativa rubrikerna i början av 2022. Den utsedda vd:n för Castellum valde att avgå nästan omedelbart, Arnhult tvingades sälja mängder med aktier i Castellum för att säkra sitt privata M2 och sedan själv lämna vd-stolen i Castellum som han tagit över. Tappar fler placeringar på M50-listan. Har varit topp-10 på listan sedan 2011 och topp-5 alla av dessa förutom två. Dessutom framröstad tvåa två gånger.

Kuriosa: Arnhult som bor på Lidingö, är fastighets- och finansbranschens superlöpare. 2016 sprang han Stockholm Marathon på 2.48.18, vilket var nytt personligt rekord. Hösten 2018 blev han tvåa på SM i halvmaraton i sin åldersgrupp. Syns då och då spela padel.

Tre senaste åren: 6–2–3

 
12
Thomas ErséusAMF Fastigheter

Foto på Thomas Erséus

Historia: Har över 35 års erfarenhet från näringslivet, bland annat från Ericsson, WSP och Kungsleden, varav 28 år som vd. Kom närmast från posten som vd för arbetsgivarorganisationen Almega.

Aktuell: Vd för AMF Fastigheter sedan årsskiftet 2021/22. Erséus var tidigare ledamot i bolagets styrelse i nästan två år. Tog över efter Mats Hederos som lämnat vd-stolen efter 15 år. Årets högst placerade nykomling 2022. Testar marknaden genom att försöka sälja tre innerstadsgallerior. Ska själv snart halvt flytta sitt eget kontor ut i butiksgångarna i Mood.

Kuriosa: Utbildad vid Chalmers tekniska högskola. Erséus var styrelseledamot i HQ då Finansinspektionen beslutade sig för att dra in tillståndet för HQ Bank

Tre senaste åren: 17–X–X

 
13
Johan SkoglundJM

Foto på Johan Skoglund

Historia: Vd har han varit ända sedan 1 november 2002. Han är alltså en av de som varit börs-vd allra längst. Innan han blev vd hade han dessutom hunnit avverka ett 15-tal år i bolaget i olika positioner.

Aktuell: Nästan läskigt stabil placeringsmässigt på Mäktigaste-listan. Han har varit topp-20 under listans alla 18 år. JM har varit framgångsrikt i att köpa stora markområden för att därefter utveckla stora mängder bostäder inom några få områden. Nu, i en halvdöd marknad, testas bolaget.

Kuriosa: Skoglund är en långmilare, både som börs-vd och som skidåkare i något utmanande lopp runt om i världen. Styrelseordförande i Vectura och Polhem Infra AB. Styrelseledamot i Mentor Sverige där drottning Silvia är hedersledamot och grundare. Tidigare ledamot i Castellum.

Tre senaste åren: 16–14–18

 
14
Louise LindhLundbergs

Foto på Louise Lindh

Historia: Sedan november 2016 är hon vd för Fastighets AB L E Lundberg där hon sedan 2008 varit vice vd. Började på familjebolaget 2005 efter att i två år ha jobbat på KPMG.

Aktuell: Något lägre affärstakt senaste tiden för 28-miljardersbolaget, med främst renodlingar. Bygger om i centrala Norrköping. Legat lågt på affärsfronten. Inväntar hon fyndköpsmöjligheter?

Kuriosa: Född i Sverige, uppväxt i Schweiz. Tredje generationens Lundbergare inom branschen och Fredrik Lundbergs äldsta dotter. Styrelseledamot i L E Lundbergföretagen, Holmen, Hufvudstaden och Fastighets AB L E Lundberg samt sedan 2023 även Stockholms Handelskammare sedan 2023.

Tre senaste åren: 18–19–21

 
15
Joachim SjöbergCastellum
Ny på 50 mäktigaste-listan

Foto på Joachim Sjöberg

Historia: Har i större delen av sitt yrkesliv i finansbranschen och särskilt mot fastighetsbranschen. Arbetat vid Öhman Fondkommission, Alfred Berg. Många år på Swedbank och även på JLL. Utöver sin erfarenhet från bank- och finanssektorn har Sjöberg varit advokat på Mannheimer Swartling. Var 2016/17 utsedd som kronprins på Hemfosa, efter Jens Engwall, men lämnade bolaget.

Aktuell: Vd vid Castellum sedan i mars 2023. Årets högst placerade nykomling i M50-listan.

Kuriosa: Duktig i köket, lagar gärna mat med asiatiska influenser. Gillar snabba bilar och är MFF-supporter. Studerat vid London School of Economics.

Tre senaste åren: X–X–X

 
16
Anders NygrenHufvudstaden

Historia: Arbetade på Skanska i nio år innan han kom till Hufvudstaden 2006, då han blev chef fastighetsutveckling.

Aktuell: Sedan årsskiftet 2021/2022 ny vd efter att tagit över efter Ivo Stopner som innehaft vd-stolen i 22 år. Snittfastigheten i beståndet är värd hela 1,7 miljarder kronor. Bolaget har nyligen färdigställt den tidigare branddrabbade fastigheten Vildmannen mitt i Stockholm och hyllats för arbetet. Är mitt i Göteborg igång storprojektet Kv Johanna.

Kuriosa: Född i Sundsvall. Som ung duktig i fotboll och inom alla alpina grenar. Ritat och byggt ett eget sommarhus i Ångermanland.

Tre senaste: 30–X-X

 
17
Anneli JanssonHumlegården
Lägre position än förra året

Foto på Anneli Jansson

Historia: Intog vd-stolen på Humlegården i november 2016. Sedan 2012 hade Jansson då varit ansvarig för brittiska Grosvenor Fund Management. Tidigare har hon även jobbat på KF Fastigheter och Doughty Hanson.

Aktuell: Slog 2021 till och förvärvade en rekorddyr byggrätt, Snurrtomten. Ett år tidigare rekordköpte bolaget Landbyska verket 8–9. Planerar ytterligare projektutveckling i två olika områden i Solna och laddar även för att utveckla kontor i nya Sjöstadshöjden.

Kuriosa: Född och uppväxt på ön Yxlan i norra Stockholms skärgård. Där i närheten bygger hon ett egendesignat sommarhus, på Blidö. Sitter i Catellas och Platzers styrelse. Ledamot i SNS förtroenderåd.

Tre senaste åren: 15–22–23

 
18
Rickard DahlbergNREP

Foto på Rickard Dahlberg

Historia: Gjort en lång resa med NREP, ända sedan han var med och grundade bolaget 2005. Har tidigare jobbat vid GE Capital och DTZ.

Aktuell: Nrep är en av de få aktörer just nu med riktigt mycket pengar. Totalt har man förvärvsmöjligheter om 50 miljarder kronor, via två fonder. Fondaktören har under 2023 tagit kontroll över bostadsbolaget Klövern, köpt från Vectura för 5 miljarder och förvärvat två stora kontorshus från Fabege. Nrep har framgångsrikt lyckats bygga upp egna varumärken inom bland annat logistik (Logicenters) och samhällsfastigheter (Altura). Ny på listan 2022.

Kuriosa: I 20-årsåldern helgjobbade han på Ålstens Livs och i färskvarudisken på Metro vid Brommaplan. För någon sommar sedan ställde han upp en foodtruck på Ljusterö, för att skapa jobb åt ungdomar – men fick jobba mycket själv… Cyklat både Vätternrundan och Cykelvasan.

Tre senaste åren: 40–X–X

 
19
Anna DenellVasakronan
Ny på 50 mäktigaste-listan

Foto på Anna Denell

Historia: Sedan 2008 är hon hållbarhetschef på Vasakronan. Började som förvaltare 1999 på AP Fastigheter som senare köpte Vasakronan. Första jobbet var på Locum.

Aktuell: Näst högst placerade nykomling. När hon talar lyssnar folk. Trots att hon nästan varit hållbarhetsexpert längst av alla inom branschen förnyar hon sig ständigt och utmanar målen. Årets Samhällsbyggare 2015.

Kuriosa: Har rosenträdgård med tiotals olika sorters rosor. Sysslar med swimrun och gillar italiensk matlagning.  Styrelseordförande för Håll Nollan. Uppväxt i Uppsala. tidigare drivit en trädgårdsbutik tillsammans med en vän.

Tre senaste åren: X–X–X

 
20
Nils StyfHemsö
Lägre position än förra året

Foto på Nils Styf

Historia: Sedan hösten 2016 vd vid AP3-kontrollerade Hemsö. Var tidigare CIO vid Citycon. Han har tidigare arbetat på Merrill Lynch, Deutsche Bank, Doughty Hanson & Co och Areim.

Aktuell: Hemsö tar gärna på sig rollen om att hjälpa Sveriges kommuner med att vara en långsiktig ägare av skolor och äldreboenden. Hemsö har även blivit en riktigt stor aktör även Finland och Tyskland. Bolaget överväger även fler länder. Legat lågt på transaktionsmarknaden ett tag. Finns det kraft för att ta över delar av SBB?

Kuriosa: Syns ofta på elcykel. Född i Mexico city och kan flytande spanska. Bott i flera länder. Uppväxt i norra Botkyrka där Elias Georgiadis fanns i samma årskull.

Tre senaste åren: 14–20–24

 
21
Cecilia FasthStena Fastigheter

Foto på Cecilia Fasth

Historia: Vd vid Stena Fastigheter sedan 2018. Kom då från Castellum där hon varit vd region Väst sedan 2014. Hon kom då från Sverigehuset där hon var vd. Tidigare har hon jobbat på Skanska där hon 2007 blev vd för Skanska Fastigheter Göteborg och hon har även jobbat i Storbritannien för byggjätten. Därefter blev hon vd på Sverigehuset.

Aktuell: Laddar för en större investering i SKF:s historiska område i Göteborg som bolaget förvärvat. Driver även större projektplaner vid Masthuggskajen och fortsätter utveckla bostäder i Vega, Haninge.

Kuriosa: Hade tidigt ett stort intresse kring hållbara fastigheter. Uppges ha gillat Lego som ung. Född i Vänersborg. Spelade handboll i BK Heid i division ett. Ledamot i NCC:s styrelse sedan 2023 och sedan tidigare i Fagerhult och Swegon Group.

Tre senaste åren: 24–28–27

 
22
Tomas CarlssonNCC

Foto på Tomas Carlsson

Historia: Vd sedan maj 2018. Var sedan i slutet av 2012 vd vid Sweco. Tidigare jobbat 20 år vid NCC i olika roller, senast som chef för den svenska byggverksamheten

Aktuell: Inom fastighetsutveckling har bolaget haft bra flyt i Göteborg liksom vid HK:t i Solna, nu tuffare vid båda ställena. Företrädaren röstades fram till plats tio under sitt sista år i vd-stolen.

Kuriosa: Född i Umeå. Tidigare scoutledare. Kallades ”professorn” av vännerna. Har dubbla MBA i studiebagaget. Bor i Bromma. Var aktuell som NCC-vd redan 2011.

Tre senaste åren: 23–25–29

 
23
Urban EdenströmStronghold

Historia: Under drygt 20 år har han byggt upp Stronghold, som han köpte loss från Investor 1999, och där han är största ägare och styrelseordförande. Det började 1994 med rådgivningsdelen i Newsec och förvaltning. Därefter kom Niam 1998. Sålde Datscha med kanonvinst 2019.

Aktuell: Alltid aktuellt med nya investeringar, allt mer tech och speciellt proptech sedan några år. Har tre söner som följer honom inom bolagssfären och i familjebolaget Pejoni. Niam har 15 miljarder redo för investeringar via två fonder.

Kuriosa: Född i Karlskrona. Bodde i Tensta under första åren i Stockholm. Stronghold var för övrigt namnet på Björn Borgs tidigare investeringsbolag (som var en av Fastighetsvärldens första prenumeranter!). Vann EY Entrepreneur of the year 2018. Utsedd till ordförande i Stockholms Handelskammare 2017 efter att ha varit ledamot sedan 2014. Lämnade försommaren 2023.

Tre senaste åren: 25–26–22

 
24
Ulrika HallengrenWihlborgs
Lägre position än förra året

Historia: Vd vid bolaget sedan i april 2018. Hon var tidigare projekt- och utvecklingschef vid bolaget. Tidigare jobbat vid bland annat Tyréns.

Aktuell: Ska med ett stort innehav i Nyhamnen i Malmö göra området till lika betydande för bolaget som Dockan varit. Satsar nu även i Hyllie. Basar dessutom över ett stort bestånd i Helsingborg, Lund och Köpenhamn.

Kuriosa: Har en Ducati för landsvägskörning. Tidigare kört mycket enduro. Född i Västervik. Bor i Lomma. Styrelseledamot i SHH Bostad och tidigare i Tyréns.

Tre senaste åren: 22–27–25

 
25
Jesper GöranssonPeab

Foto på Jesper Göransson

Historia: Anställd vid Peab ända sedan 1996. Han är vd och koncernchef för sedan våren 2013.

Aktuell: Byggt Världens första byggnad med fossilfritt stål, åt Wihlborgs i Lund.

Delade i december 2020 ut stora delar av kontorsbeståndet och byggrätterna till projektutvecklingsbolaget Annehem som då börsnoterades. Bolaget är i segdragen process kring Mall of Scandinavia.

Kuriosa: Började sin yrkesverksamma bana hos Peab med två veckors praktik på en byggarbetsplats. Uppväxt i Trelleborg och ungdomsintresset var windsurfing.

Tre senaste åren: 27–23–34

 
26
Lena BobergAlecta Fastigheter
Lägre position än förra året

Foto på Lena Boberg

Historia: Vd vid Alecta Fastigheter sedan sommaren 2020. Tog tidigare över vd-stolen i Ica Fastigheter 2011 efter att tidigare varit CFO där. Kom då från Skandrenting. Tidigare jobbade hon i korta perioder på Knowit och Hagströmer & Qviberg.

Aktuell: Leder en storsatsning där flera investeringstakten bromsats. Har tidigare uttalat målet att på fem–sju år dubbla beståndet till 90 miljarder kronor. Spanar även in andra nordiska huvudstäder. Alecta Fastigheter har svärtats ner av moderbolagets investering i Heimstaden Bostad – som dotterbolaget inte har något alls att göra med.

Kuriosa: Hon har alltid ett mentorsuppdrag på gång, en sak hon gillar och växer själv av. Tidigare suttit i Rikshems och Corems styrelse. Drömmer om att äga en Hälsingegård.

Tre senaste åren: 20–12–19

 
27
Leif AnderssonAreim
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Grundade Areim 2003 och är aktiv inom Inrev. Ledde 2008 ett konsortium som utmanade AP Fastigheter i kampen om Vasakronan.

Aktuell: Har en femte fond ute som har en aktuell förvärvspotential på cirka 10 miljarder kronor. Har under de senaste åren varit med bakom stora köp som Sponda och Obligo. Bolaget projektplaner vid Marieberg, Kungsholmen. Gör comeback på Mäktigastelistan – på hög placering.

Kuriosa: Besitter ett stort kontaktnät och har många av de internationella jättarnas chefer i mobiltelefonens kontaktlista. Kanske mer känd utomlands än i Sverige? Gillar Västkusten och har stuga nära Marstrand. Utförsåkare när skidorna är på.

Tre senaste åren: X–X–X

 
28
Stina Lindh HökNyfosa
Lägre position än förra året

Historia: Vd vid Nyfosa sedan oktober 2020. Tidigare jobbat vid Drott, Leimdörfer, Atrium Ljungberg och kom till Hemfosa 2010 som anställd nummer åtta. Blev 2018 COO när Nyfosa knoppades av.

Aktuell: Gått från att vara köpare till säljare –och allt oftare hemlighetsfull med information kring försäljningarna. Årets Nykomling i branschomröstningen 2020.

Kuriosa: Ville egentligen bli veterinär. Född i Helsingborg. Äger numera hela tre hästar. På KTH gick hon i ”superklassen” med bland annat Johanna Skogestig och Anneli Jansson. Sitter i Fabeges styrelse.

Tre senaste åren: 21–24–26

 
29
Åke PetterssonSkandia Fastigheter

Historia: Vd vid Skandia Fastigheter. Sedan 2011 har han varit affärsutvecklingschef inom bolaget. Jobbade tidigare på Vasakronan dit han värvades 2007 som transaktionschef. Han kom då från Arcona. Tidigare har han jobbat vid just Skandia/Diligentia.

Aktuell: Tog över vd-stolen efter Anders Kupsu i februari 2019. Länge sålt, men nu allt större projektutvecklare. Laddar för stort projekt vid Backaplan i Göteborg och fortsatt utveckling i Danderyd. Igång och bygger kontorshuset Ballongberget i Arenastaden.

Kuriosa: Född i Vallentuna. Under tonåren ägnade han fritiden åt att skapa datorspel.

Tre senaste åren: 32–38–32

 
30
Leiv SynnesSBB
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Jobbat 19 år vid Akelius innan det plötsliga bytet.

Aktuell: Vd vid SBB sedan i juni 2023 efter att Roger Akelius gått med på sex timmars uppsägningstid istället för sex månader och därmed släppte sin CFO. Han var nyckelpersonen när Akelius tog över kontrollen över Castellum fråm M2 och även i Akelius rekordförsäljning till Heimstaden för 92 miljarder kronor.

Kuriosa: Hos Akelius och även på SBB känd för sin snustorra humor. På hemmaplan gillar han att pyssla och lösa problem själv, ofta genom att hitta förslag på lösningar via youtube. Utbildad i Umeå.

Tre senaste åren: X–X–X

 
31
Caroline ArehultAkademiska Hus
Lägre position än förra året

Historia: Sedan september 2021 vd på Akademiska Hus. Var tidigare vd på Hemfosa där hon efterträdde Jens Engwall hösten 2018. Hon lämnade Hemfosa när bolaget köptes upp av SBB. Tidigare jobbat nästan 20 år på Skanska, senast som vd för Skanska Fastigheter Stockholm.

Aktuell: Det projektintensiva bolaget har nu tagit beslutet att ”nybyggnad ska alltid vara det sista alternativet” i samband med att projektplaner för framtiden utvärderas. Hållbarhetstanken hålls högt. Bolaget har nyligen gått i mål med miljardprojektet Albano i Stockholm.

Kuriosa: Trädgårdsfantast, gillar att spela basket och att arrangera maskerader. Har även pluggat i Hamburg.

Tre senaste åren: 29–30–XX

 
32
Stefan RänkEinar Mattsson

Foto på Stefan Ränk

Historia: Vd och koncernchef i det 80-åriga stolta bostadsbolaget ända sedan 2002 där han är den tredje generationen efter legendaren Einar Mattsson. Han började jobba inom bolaget efter att tidigare jobbat på Fastighets AB Stadshus, Leimdörfer (delägare) och Castellum.

Aktuell: Stabil bostadsutvecklare och stabila placeringar i Mäktigaste-omröstningen. Boss över ett av Sveriges största privata bostadsbestånd. Planerar att skruva upp nyproduktionen de kommande åren och fortsätter utveckla i bland annat Hagastaden och vid Täby galopp. Driver även intressanta planer i Slakthusområdet.

Kuriosa: Vice ordförande Nobelhuset och styrelseledamot Stiftelsen Nobel Center. Medgrundare och styrelseledamot Stiftelsen The Global Village. Ledamot i Advisory Board Fundraising vid KTH (2012–20). Under några år var han ledamot i Stockholms Stadsmissions styrelse. Gillar att spela tennis.

Tre senaste åren: 38–34–43

 
33
Sharam RahiBalder

Foto på Sharam Rahi

Historia: Anställd vid Balder sedan 2005. Mötte Erik Selin när han drev ett kafé nära Balders kontor där Selin var kund.

Aktuell: Vice vd vid Balder. Står på många sätt bakom en av fastighetsbranschens största framgångssagor. Sköter det mesta, utan transaktioner och finans. Utsågs 2013 till Göteborgs Finansprofil tillsammans med Erik Selin där de kallades ”ett oslagbart team”. Ny på listan 2017.

Kuriosa: Har en bakgrund som komiker, under namnet Mustafa. En omskriven sådan under tiden han jobbade som fastighetsförvaltare. Haft egen show i SVT. Är via Chirp AB ägare i First North-listade Cybaero som tillverkar obemannade helikoptrar. Uppväxt i Iran och kom till Sverige 1987, hamnade i värmländska Storfors.

Tre senaste åren: 42–33–41

 
34
Ola SernekeSerneke Invest
Lägre position än förra året

Foto på Ola Serneke

Historia: Sommarjobbade på Peab och blev kvar där i sex år. Startade därefter det egna bolaget SEFA som 2014 bytte namn till Serneke.

Aktuell: Hans drömprojekt Karlatornet på Hisingen i Göteborg har nått sin maxhöjd – och nu väntar Ola Serneke själv på att få flytta in i ett av de penthouse som finns allra högst upp på 246 meters höjd. Bolaget Serneke har kluvits i två delar, ett för fastighetsutveckling och ett för entreprenad.

Kuriosa: Född i Alingsås. Med som sponsor bakom flera idrottsklubbar och investerare i IFK Göteborgs riskkapitalbolag. Går alltid upp klockan 04.17, uppgav han när han var sommarpratare 2019.

Tre senaste åren: 28–31–36

 
35
Johan KarlssonSlättö

Foto på Johan Karlsson

Historia: Grundare och storägare i Slättö Förvaltning, en verksamhet som han startade tillsammans med sin bror 2013. Verkar dessutom via ägarbolaget Neptunia som även gör andra investeringar. Kom in i fastighetsbranschen efter att ha löst bostadsproblem hos Försvarsmakten.

Aktuell: Slättö har en fond i slagläge som kan köpa för 4 miljarder, bland annat köpt lager och lättindustri till bolaget Evolv. Karlsson är delägare i Klippudden med bostäder i fokus. Har med familjen Ehrnrooth som investerare, Finlands svar på familjen Wallenberg. Neptunia har även gjort flera förändringar av innehav inom proptech och är delägare i Hydda.

Kuriosa: Äger konsult- och tjänsteföretaget Military Work. Praktiserade hos fastighetsbolaget Magnentus när han gick i nionde klass. Född i Norrköping. Bolagsnamnet Slättö kommer från farfar och farmors lantställe i Sankt Annas skärgård.

Tre senaste åren: 39–48–XX

 
36
Johan ZachrissonFabege

Historia: Chef affärsutveckling på Fabege sedan sommaren 2021 när han tog över merparten av det ansvar som ”legenden” Klaus Hansen Vikström haft. Tidigare var han partner på Cushman & Wakefield där han var uthyrningsansvarig. Har även en lång bakgrund vid Humlegården.

Aktuell: Landat jätteavtalet om 66.000 kvm med Saab i Solna strand – och avancerar flera platser på M50-listan. Ska förvandla Flemingsberg till samma succé som Arenastaden. Även stora stora projektplaner i Hammarby sjöstad och Solna Business Park liksom att ”andra halvan” av Arenastaden ska utvecklas.

Kuriosa: Har byggt ett utegym i sin trädgård och har som morgonrutin att köra hundra armhävningar. Gillar hårdrock och sportevent – och syns ibland på Friends Arena. Sitter i styrelsen för Birger Bostad.

Tre senaste åren: 48–XX–XX

 
37
Biljana PehrssonNordr
Lägre position än förra året

Historia: Lämnade i början av 2022 vd-stolen i Castellum efter endast 33 dagar. Oenighet om hur integrationen av Kungsleden in i Castellum skulle gå till låg bakom. Vid Kungsleden hade hon varit vd sedan 2013 efter att suttit i styrelsen sedan 2011. 2002–2007 var hon vd vid Centrumutveckling och därefter jobbade hon vid East Capital där hon bland annat bodde i Moskva.

Aktuell: Sedan i augusti 2022 vd vid Nordr Sverige. Tidigare röstats fram till riktigt höga placeringar på M50-listan, men vd-stolen i ett betydligt mindre bolag leder till ett ras när det gäller placeringar. 2021 röstades hon fram som sjunde mäktigast inom branschen.

Kuriosa: Född i Belgrad. Uppväxt i Jordbro och Haninge. En av hjärnorna bakom Västermalmsgallerian. Sitter i styrelsen för Kungliga Dramatiska teatern sedan 2017 och sedan 2020 även i Swedbanks styrelse, där Göran Persson håller i klubban. Var förr en duktig basketspelare.

Tre senaste åren: 34-7–10

 
38
Kristin WillerströmPembroke

Historia: Jobbat på Pembroke sedan 2016 och blev Nordenchef 2020. Tidigare jobbat vid AXA och dessförinnan vid Savills i London.

Aktuell: Skapat ett stort tomrum bakom NK i Stockholm efter rivningen av Passagenhuset. Nu ska en ny byggnad uppföras, med Swedbank som stor hyresgäst. Nu undrar många hur planerna för nästa projekt, Putten, ser ut.

Kuriosa: Född i Bromma. När hon i London besökte en mäklarfirma för att köpa en bostad gick hon därifrån med både bostad och ett nytt jobb.

Tre senaste åren: 43–XX–XX

 
39
Tomas HermanssonBonnier Fastigheter

Tomas Hermansson, Bonnier Fastigheter

Historia: Vd för Bonnier Fastigheter sedan 2007. Har tidigare arbetat vid Klövern, Fabege och Skanska.

Aktuell: Satt spaden backen för ett av projekten i Värtahamnen. 2021 skapades bolaget Hemmaplan tillsammans med Brunswick och 2022 bildades Trecore ihop med Ica Fastigheter. Bonnier Fastigheter har Skördat flera framgångar på den nya marknaden Uppsala. Kämpar i huvudstaden för att behålla PwC som stor hyresgäst.

Kuriosa: Bördig från Mora. Förfäderna jagade Gustav Vasa i spåret. Hermansson åker själv ofta Vasaloppet och stafettvasan. Som ung var han framgångsrik inom friidrott, löpning medeldistans. Spelar tennis.

Tre senaste åren: 44-50–XX

 
40
Anette FrumerieRikshem
Lägre position än förra året

Historia: Började på JM 1992 och slutade där 2010 efter att bland annat varit regionchef Stockholm. 2012 lämnade hon Skanska för nya Besqab som hon var med att ta till börsen. Tillträdde vd-stolen vid Rikshem i maj 2020

Aktuell: Tredje året på M50-listan. Bolaget som ägs av AP4 och AMF har ända sedan tidigare vice vd Ilija Batljan lämnade, och tog med sig nästan alla nyckelpersoner tvingats till flera omstarter. Har en intressant projektportfölj. Det långsiktiga målet är att starta 1.000 nya lägenheter varje år, men marknaden är nu omöjlig.

Kuriosa: Har en mäklarutbildning. Kallar sig själv ”bostadsnörd”. Sprungit Lidingöloppet.

Tre senaste åren: 36-43–37

 
41
Johanna Hult RentschPlatzer
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Var tidigare regionchef Väst vid NCC Property Development där hon jobbat tio år innan skiftet till Platzer. Hon har tidigare bland annat jobbat vid Inter IKEA, med fastighetsutveckling och etableringar.

Aktuell: Ny vd för Platzer sedan sommaren 2023 när hon tog över efter minilegenden PG Persson. En av hennes främsta utmaningar är att utveckla Gamlestaden till det nav platsen var när Göteborg grundades. Bolaget har projektmöjligheter på långt över 100.000 kvm. Har de senaste åren utvecklat bland annat Masthuggskajen och Kineum.

Kuriosa: Sitter i styrelsen för Västsvenska Handelskammaren och Svenska Ostindiska Companiet. Har jobbat i Sydafrika. Ses ofta simma på Valhallabadet.

Tre senaste åren: X–X–X

 
42
Stefan WallanderUrban Partners
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Kom till Nrep, som ingår i Urban Partners, under 2016 och utsågs under 2019 till chef för den svenska verksamheten. Han kom till Nrep från MTG där mycket handlade om att gå från traditionell media till digital underhållning. Innan dess arbetade han tolv år inom investment banking i London och Stockholm.

Aktuell: Sedan våren 2023 ingår Nrep i investeringsplattformen Urban Partners där Wallander nu är Sverigechef. Dessutom är han co-founding partner i Luma Equity som ingår i Urban Partners och som är en private equityfond inriktad på att investera i företag som tar fram ”gröna lösningar” för att utveckla hållbara städer.

Kuriosa: När han vill undvika att fastna i Stockholmstrafiken väljer han ibland att susa fram på en hemmabyggd elsparkcykel. Odlar potatis i sin trädgård – under eget varumärke..

Tre senaste åren: X–X–X

 
43
Johanna FrelinRiksbyggen
Lägre position än förra året

Historia: Lång bakgrund inom SVT, från praktikant till toppchef. Efter åtta år i företagets ledning blev hon 2011 vd för utbildningsföretaget Hyper Island. 2016 blev hon vd vid Tengbom.

Aktuell: Sedan i början av 2020 vd vid Riksbyggen. Planen var att ytterligare öka tempot i nyproduktionen, vilket nu omkullkastats. Sålde sommaren 2021 70 procent av ägandet i dotterbolaget Unobo, innehållandes 5.368 lägenheter, till SBB. Kommer det jv:t att bestå?

Kuriosa: MBA vid handelshögskolan. Skapat SVT-program som REA och Feber. Var 2014 het kandidat till att bli vd vid SVT. Född i Trosa. Gillar att vandra.

Tre senaste åren: 41–37–48

 
44
Knut RostDiös

Historia: Sedan våren 2014 vd för det norrländska noterade bolaget. Han har en bakgrund som fastighetschef vid Ica Fastigheter i Västerås och jobb vid Aspholmen Fastigheter (tidigare namnet på dotterbolag vid Castellum).

Aktuell: Håller tummarna för att alla industrisatsningar i norr ska slå väl ut och därmed lyfta värdet på bolagets 1,6 miljoner kvm lokaler i Norrland. Under de senaste åren har man ökat i bland annat Skellefteå. Beståndet finns främst i åtta orter – som övriga landsomfattande aktörer lämnat.

Kuriosa: Född och uppväxt i Östersund. Flyttade åter dit när han blev vd för Diös.

Tre senaste åren:
47 – X – X

 
45
Simon de ChâteauAlma Property Partners
Ny på 50 mäktigaste-listan

Historia: Började hos Leimdörfer 1995 (nuvarande Nordanö). Fick sedan ansvaret att bygga upp avknoppningen Sveafastigheter några år in på 2000-talet och ledde den verksamheten i omkring tio år. Startade sedan Alma Property Partners 2014 och så här långt har man lanserat tre fonder. Är även styrelseledamot i Atrium Ljungberg samt NCC.

Aktuell: Har det senaste året arbetat hårt med att lansera deras nya bolag inriktat på fastigheter med lågprishandel, Prisma Properties. Verksamheten har byggts upp under ett antal år men det är nu under 2022 och 2023 som det formerats till ett eget bolag där siktet är inställt på en börsnotering vid ett bättre marknadsläge.

Kuriosa: Har tillsammans med sin fru Clara en hästgård utanför Stockholm. Han trivs utmärkt med det och gillar skarpt deras minihästar och miniåsnor, som även blivit traktens favoriter.

Tre senaste åren: X–X–X

 
46
Tomas IngemarssonAFA Fastigheter
Lägre position än förra året

Foto på Thomas Ingemarsson

Historia: Boss över bolaget ända sedan 2002, och var tidigare transaktionsansvarig under fem år. En av de som suttit längst på yttersta chefsstolen. Fyller 67 i februari. Hur länge stannar han?

Aktuell: Med ett stort hotellbestånd är han nästan en smått anonym svensk ”hotellkung”. Annars har han främst sålt fastigheter under de senaste åren.

Kuriosa: Gillar fysiska utmaningar och har bland annat genomfört flera Marcialonga, ett skidlopp i norra Italien. Ses ibland köra runt i en Volvo 744 av årgång 1989. Född i Örebro.

Tre senaste åren: 45-47–50

 
47
Eva LandénCorem
Lägre position än förra året

Foto på Eva Landén

Historia: Kom till Corem 2008 som finanschef, blev vd för det Rutger Arnhult-kontrollerade bolaget 2012 (när Arnhult själv istället tog över vd-stolen i Klövern). Jobbade tidigare som ekonomichef på Bonnier Fastigheter och dessförinnan vid PWC.

Aktuell: Sedan juni 2023 vice vd efter att storägaren själv intagit vd-stolen. Efter den tappade vd-titel för ”stor-Corem”, efter två år, tappar Landén även flera placeringar i M50-omröstningen.

Kuriosa: Född i Fagersta. Var där känd korvförsäljerska på bandymatcher. Klasskamrat med bland annat Mia Brunell Livfors (vd Axel Johnson AB) på gymnasiet. Ledamot i Specialfastigheters styrelse sedan 2014 och ordförande sedan 2018.

Tre senaste åren: 33-34–X

 
48
Jan-Erik HellmanIca Fastigheter
Lägre position än förra året

Foto på Jan-Erik Hellman

Historia: jobbat vid Vasakronan 2010-23, sedan 2017 som regionchef Uppsala och sedan försommaren 2022 i toppositionen som chef för bolagets investeringar och projektverksamhet. Tidigare regionchef i Uppsala sedan 2017. Har tidigare arbetat vid JLL i ett år och vid Ica Fastigheter i sex år – dit han nu återvänder.

Aktuell: Tillträder vid årsskiftet 2023/24 som ny vd för Ica Fastigheter där han tidigare varit transaktionschef. Han kommer till ett bolag som tidigare hade stora projektplaner men där mycket hamnar i papperskorgen. Tappar flera placeringar på jobbytet.

Kuriosa: Har en officersexamen från Marinens Officershögskola.

Tre senaste åren: 26-29-38

 
49
Johan BerfenstamAxfast
Ny på 50 mäktigaste-listan

Foto på Johan Berfenstam

Historia: Jobbade tolv år på Niam, senast som head of acquisitions. Dessförinnan åtta år på Skanska, bland annat med fastighetsutveckling.

Aktuell: Sedan hösten 2020 vd för Axfast som kontrolleras av familjen Antonia Ax:son Johnson med familj. Bolaget har ett av de mest klustrade bestånden i Stockholms city. Axfast förvärvade i börjav av 2023 Glashuset/Bohagshuset för 1,9 miljarder kronor. Bolaget äger sedan tidigare grannfastigheten, fd PUB-huset.

Kuriosa: Styrelseledamot Solkompaniet. Ordförande i sin bostadsförening. Jobbade en del i Polen när han var på Skanska.

Tre senaste åren: X-X-X

 
50
Fredrik SvenssonArvid Svensson
Ny på 50 mäktigaste-listan

Foto på Fredrik Svensson

Historia: Driver det familjeägda investmentbolaget tillsammans med kusinen Rickard Svensson. Sedan 1995 vd för bolaget som har sitt säte i Västerås.

Aktuell: ”Styr från läktaren”, var Fastighetsvärldens rubrik på ett stort personporträtt. Sedan länge näst största ägare i Balder, efter Erik Selin. Var till 2019 fjärde största ägare i Klövern när man sålde allt. Blev 2017 storägare i SBB efter att sålt in fastigheter i det då nystartade bolaget. Där är man nu den näst största ägaren efter Ilija Batljan.

Kuriosa: sonson till metallhantverkaren Arvid Svensson. Äger Rocklunda idrottsområde.

Tre senaste åren: X-X-X

 

Fler Topplistor

Tillbaka till förstasidan