Krönikor

Herr Paddas bekymmer

I år är det hundra år sedan banktjänstemannen Kenneth Grahame lät publicera ”Det susar i säven”, den bok som till slut gjorde det möjligt för honom att säga upp sig och bosätta sig i ett hus vid Themsen. Där ägnade han resten av sitt liv åt att ”fjanta runt i båtar” ungefär på samma sätt som Råtta och Mullvad.
Mycket har skrivits om ”Det susar i säven”, men få har granskat huvudpersonernas fastighetsinnehav. Ändå inleds boken just med att Mullvad ser över sin fastighet – en förhållandevis blygsam håla på en äng, inte långt från en häck – och inleder en vitkalkning av den.
Mullvads håla är väldisponerad, men Råttas är ändå ett strå vassare. Den är sjönära. Råtta har vissa säsongsrelaterade problem med fukt, men i övrigt är hans hem fullt i standard med en bättre lägenhet i Hammarby Sjöstad. Och i fråga om fastigheter är, som alla vet, det avgörande läget, läget och läget.
Grävling har i det avseendet varit mindre lyckosam. Hans håla är visserligen i rustikt charmig design, med tegelgolv och öppen spis, men den ligger i Storskogen. Det är ett förslummat område, dominerat av stökiga vesslor.
Paddan av Paddeborg återfinns i den andra änden av marknaden. Han innehar inte bara Paddeborg, ett vackert tegelslott med tillhörande stallar, park och båthus, utan dessutom en hästdragen husvagn, väl lämpad för sommarhalvåret.
Men oavsett dessa skillnader är det slående att samtliga huvudpersoner i ”Det susar i säven” äger sina fastigheter.
Det enda exemplet på hyresgäster är vesslorna, som under en kort period flyttar in i Paddeborg. Det slutar olyckligt, med hotande förfall, skadegörelse, våld, hot, oväsen och utebliven hyra. Som så ofta när brukande och ägande separeras.
Fira hundraårsjubileet med att läsa ”Det susar i säven” för era barn. Det kommer att lära dem mycket, inför deras framtida karriärer på fastighetsmarknaden.

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan