Krönikor

”…bör betraktas som felaktigt”

Jag, en yngre medelålders man, gjorde min militärtjänst på gammalt vis. Därför minns jag när man talade om det fria kriget. Det försvar som skulle vidtas efter att den stora invasionen från öster slagit ut det av försvarsmakten organiserade motståndet. På den tiden fanns det också telefonkataloger som innehöll ett omfattande avsnitt om försvar och mobilisering. Både i det militära och i telefonkatalogen fick man lära sig att ”Varje meddelande om att motståndet skall upphöra skall betraktas som falskt”.

Vad har då detta med fastighetsbranschen att göra? Kanske ingenting eller också något.

Vi  befinner oss i en global krissituation som i vissa  avseenden har effekter som uppträder i ett krig. Skillnaden är att den här gången kom hotet från väst. Under mycket lång tid har USA brottats med stora och snabbt växande underskott i ekonomin. USA är världens viktigaste ekonomi och också den i särklass största. Stora och växande underskott i denna ekonomi skapar i en globaliserad värld obalanser som måste få en negativ effekt på den globala kommersiella sektorn. Till dessa obalanser kom också det faktum att väst skapade alltmer komplicerade finansiella strukturer. Inom vetenskapen finns ett teorem som brukar kallas ”Occams Razor”. Innebörden är att om en förklaring är för komplicerad så är den fel. En applicering av detta teorem skulle då leda till att  överdrivet komplicerade finasiella strukturer indikerar att något är fel eller åtminstone negativt för systemet. Enkelhet minskar alltid risk, komplikation medför motsatsen.

Kombinationen av växande underskott och ökad komplexitet möjliggjorde uppbyggnaden av stora obalanser i västs ekonomi. Det finansiella systemet tilläts växa sig alltför stort med hjälp av underskott och komplexitet. Vi genomlever just nu effekterna av detta. Det största problemet idag är att den finansiella sektorn totalt sett behöver krympa med minst 30%, kanske mycket mer. Detta faktum kan inte lösas med offentliga subsidier utan vad som krävs är en ombalansering av ekonomin innan vi kan få snabb tillväxt i världsekonomin.

Sedan gammalt vet vi att börsen i Sverige trendmässigt föregår direktmarknaden med 18 månader och London föregår Stockholm med 12 månader. I mars vände fastighetsaktier upp på börsen och i slutet av septemper kunde tydliga tecken avseende ett tillfrisknande av fastighetsmarknaden i London skönjas. Fastigheter i London City och West End har ökat i värde nyligen och det finns ett stort intresse från equityinvesterare att investera i bra fastigheter i mycket bra lägen. Det finns därför all anledning att förvänta sig en liknande utveckling av Stockholmsmarknaden om tolv månader. Dock kommer under mycket lång tid aptiten att finansiera kommersiella fastigheter att vara begränsad. De globala obalanserna är inte hanterade. Denna kapacitetsbrist  i de finansiella systemen gör att återhämtning i marknaden utanför AAA fastigheter kommer att ta lång tid. Så trots en viss rekyl i bästa läge i London får vi nog travestera den gamla uppmaningen vad gäller försvaret.

”Varje påstående om återhämtning av fastighetsmarknaden bör betraktas med skepsis”

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan