Är du ansvarig för olyckorna
Erika Åslund är advokat och delägare vid Advokatfirman Cederquist. Hon har kommersiell fastighetsrätt som specialområde. Under våren och försommaren 2008 gjordes den största fastighetsaffären i Sverige någonsin upp på firmans kontor, när staten sålde Vasakronan till AP Fastigheter. Åslund är inte bara innehavare av priset legal experts of the world, utan är även en hejare på att laga mat.
Fast du kanske sitter bakom ett skrivbord kan du vara ansvarig för olyckor på byggarbetsplatsen. Olyckor på byggarbetsplatsen är en ständigt aktuell fråga som ofta får stor uppmärksamhet i media och är förstås särskild aktuell för fastighetsbolag som driver projekt och på andra sätt bygger.
År 2009 skärptes arbetsmiljölagens regler om byggherrens ansvar under byggprocessen. Samtidigt inrättades en ny nationell åklagarkammare för miljö- och arbetsmiljöbrott för att förbättra handläggningen av arbetsmiljöbrott. Antalet domar har ökat med drygt 200 procent de senaste fyra åren; i huvudsak till följd av de nya reglerna och de specialiserade åklagarna.
Vidare inledde Arbetsmiljöverket under 2011 en riksomfattande tillsynsinsats inom byggsektorn. Inspektioner har bland annat genomförts med byggherrar för att undersöka om samordningsansvaret för arbetsmiljön under byggskedet fungerar enligt de nya föreskrifterna. En första uppföljning av tillsynsarbetet visar att många byggherrar och entreprenörer saknar ett fungerande arbetsmiljöarbete.
En fastighetsägare som låter genomföra bygg- och underhållsåtgärder är i egenskap av byggherre ytterst ansvarig för arbetsmiljön vid planering, projektering och under byggskedet. Enligt svensk straffrätt kan en juridisk person inte begå brott. Istället är utgångspunkten att fastighetsbolagets VD och styrelse är ansvariga för eventuella arbetsmiljöbrott som begås av byggherren. Ansvarig kan dömas till böter, villkorlig dom eller fängelse.
Problemet är att VD eller styrelsen sällan deltar aktivt i genomförandet av bygg- och underhållsåtgärder och ofta saknar den kunskap om regelverket som krävs för att kunna tillse att arbetsmiljölagens regler efterlevs.
För att komma till rätta med dagens brister i arbetsmiljön och förhindra nya tragiska olycksfall är det därför mycket viktigt att varje fastighetsägare ser över sin organisation och hantering av arbetsmiljöfrågor. Målsättningen bör enligt min mening vara att det juridiska ansvaret alltid ska ligga på de personer i eller utanför organisationen som har bäst förutsättningar, kunskaper och möjligheter att förhindra olycksfallen.
För att åstadkomma detta krävs en tydlighet i organisationen och i de avtal och upphandlingsmallar som används. Som fastighetsägare måste man inse att man har en viktig branschfunktion i detta avseende som kan göra stor skillnad i arbetet mot olyckor på byggarbetsplatser.