Krönikor

2001 – ett år att minnas

Anne-Marie Pålsson, Krönikör
Docent i nationalekonomi och fd riksdagsledamot (M).Hon har skrivit flera böcker bland annat om skattepolitik. 1993 drog hon igång den så kallade Pigdebatten och hon har flera gånger kritiserat vinster i välfärden. Pålsson är krönikör i magasinet Fastighetsvärlden sedan 2016.

Visa faktaruta

År 2001 kan gå till historien. Då chockades USA av 9/11 och inledde med det kriget mot terrorn. Samma år sjösatte Alan Greenspan en lågräntepolitik världen tidigare inte skådat. Sedan dess har den ekonomiska tillväxten varit svag, samtidigt som klyftorna ökat. Och nu har USA en president som är motståndare till det mesta landet traditionellt försvarat.

I EU rustade sig 15 medlemsländer inför avskaffandet av nationella valutor som betalningsmedel. 2002 infördes euron. Bytet skulle göra EU till världens mest dynamiska region och euron till en världsvaluta. Av det blev intet. I unionen utkämpas nu ett verbalt krig mellan öst–väst och nord–syd, där skiljelinjen går dels mellan eurons vinnare och förlorare, dels i synen på migrationen. Vad gäller tillväxten stannade den vid 25 procent.

Men 2001 inträffade en annan händelse – mindre spektakulär men långsiktigt väl så viktig. Då blev Kina medlem i världshandelsorganisationen WTO. Med EU och USA upptagna med problemen på hemmaplan kunde Kina ostört flytta fram sina positioner. Sedan 2001 har Kinas BNP vuxit med ofattbara 290 procent och 100-tals miljoner kineser har lyfts ur fattigdom.

Valet av Trump förändrade spelplanen. Kina tillämpar oschysta konkurrensvillkor och använder sina företag för spionage och teknikstölder, dundrade Trump och startade ett handelskrig. Fast hans indignation handlade nog mer om att Kinas ekonomi nu utgör ett hot mot USA:s dominans. Ty fortsätter utvecklingen som hittills är Kinas ekonomi världens största om tio år.

Tiden är förbi när väst ensamma kunde diktera villkoren

EU nöjde sig med att kräva ett bättre hänsynstagande till rättvisa, miljö och socialt ansvar av Kina. Fast det hindrade inte den italienska regeringen att teckna en avsiktsförklaring med Kina om miljardinvesteringar i olika infrastrukturprojekt eller president Macron att komma överens med Xi Jinping om försäljning av militärutrustning till Kina för stora belopp.

Kina är en stormakt. Vilka ambitioner landet har vet vi inte. Men en sak kan vi vara ganska säkra på. Tiden är förbi när väst ensamma kunde diktera vill­koren. Läget är snarare sådant att vi måste fundera över vad vi kan göra för att stå emot den kinesiska modellen och kunna hävda oss i konkurrensen.

290 procents tillväxt mot 25 talar sitt tydliga språk!

Fler Krönikor

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Krönika

Utsmyckning är ett smart, värdehöjande grepp i stadskärnan

Monica Bruvik skriver FV-krönika.

Krönika

Det går inte ihop!

Anna-Carin Telin idkar självstudier, läs om hennes problem.

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Medelmåttornas tyranni är här

Det mediokra blir det nya normala. Sverige ett land på dekis.

Krönika

Rätt avkastning från din fastighetsportfölj?

Det är nu dags att utvärdera hur bra eller dåligt det gick för den egna portföljen. Lars Johnsson skriver om de viktiga nyckeltalen.

Krönika

Vi måste prata om Göteborg

”Demokratisk arkitektur är en lika knasig idé som demokratisk ekonomi.”

Krönika

Storebror ser dig

”Bara för att något är möjligt behöver det inte vara lämpligt.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Nu är hela Sverige ett utsatt område

”De kriminella gängen regerar. I problemområdena är mord och mordförsök fem gånger vanligare och anlagda bränder är upp till tolv gånger vanligare.”

Krönika

Dyrt att vara åldersfixerad

”Självfallet ska det finnas LSS-bostäder och särskilda boenden för äldre.”

Krönika

Räkna med apan

”Bolagen utsätts för risken att skandaliseras som följd av usla aktieval.”

Foto Jan Wifstrand
Krönika

Göteborg är på väg att ta täten i Sverige

”Göteborg är så hårt på gång att det inte går att hitta rätt gata.”

Krönika

Dags att göra om PBL i grunden

(Krönikan publicerades ursprungligen i magasinet Fastighetsvärlden 1/2023) Muharrem Demirok får det inte inte lätt om han väljs till partiledare för …

Krönika

Fastighetsvärdering 2022 – en svårbemästrad pardans

Anders Elvinsson, värderingschef vid Cushman & Wakefield, i en FV-krönika om utmaningen att värdera när snabba skiften uppstår.

Krönika

Tillsätt en kommission

”Inför framtiden borde en kommission tillsättas.”

Tillbaka till förstasidan