Rättscentrum i Luleå har fått en ny ägare när Castellum säljer för 486 miljoner kronor. Bild: Castellum.

Castellum gör fjärde försäljningen i Norrland

Annons

Castellum gör en fjärde försäljning på kort tid i Norrland genom att statliga Specialfastigheter köper rättscentrum i Luleå för 486 miljoner. Castellums avyttringar i Norrland summerar 5,7 miljarder kronor. Den senaste affären sker på en nivå som är 27 procent högre än vid köpet i april.

Fastigheten Lejonet 11, omfattande totalt ca 21.800 kvm. De största hyresgästerna är Sveriges Domstolar, Rikspolisstyrelsen och Kronofogdemyndigheten. Det totala hyresvärdet uppgår till ca 33 miljoner kronor. Den ekonomiska uthyrningsgraden är cirka 99 procent och den genomsnittliga kontraktslängden cirka 8 år.

Försäljningspriset uppgick till 486 miljoner kronor, efter avdrag för omkostnader och bedömd uppskjuten skatt om 27 miljoner, vilket översteg senaste värdering med 28 miljoner och köpeskillingen vid förvärvet av Norrporten i våras med 27 procent. Resultatet kommer även påverkas av upplösen av goodwill om ca 15 miljoner samt uppskjuten skatteintäkt om ca 55 miljoner.

Pangea var rådgivare till säljaren. Savills har varit rådgivare till köparen.

Försäljningen innebär att Castellum lämnar Luleå. Tidigare har bolaget lämnat Östersund och Umeå.

– Jag är nöjd över att vi nu genomfört de försäljningar vi aviserade vid köpet av Norrporten, säger Henrik Saxborn, Castellums koncernchef.

– Vår ambitionsnivå är oförändrad: att nettoinvestera motsvarande 5 procent av vårt fastighetsvärde varje år – det vill säga upp mot tio miljarder kronor över en treårsperiod.

Genom fyra försäljningar på kort tid i Norrland har Castellum nu avyttrat fastigheter för sammanlagt 5.715 miljoner kronor.

Försäljningarna i Norrland (där alla fastigheter kommer ur Norrportenbeståndet) inkluderar 4,5 miljarder till Diös (läs mer här), 473 miljoner till NP3 (läs mer här) och 256 miljoner till Intea (läs mer här).

I Norrland har Castellum kvar tre fjärdedelar av det ursprungliga beståndet i Sundsvall och hela beståndet i Gävle.

Inklusive de två försäljningarna i Skåne har Castelum sålt för 6.715 miljoner kronor. Det är alltså bra mycket mer än än de 4 miljarder som bolaget uppgav att man skulle avyttra som en följ av storköpet av Norrporten för 26 miljarder kronor under våren 2016.

Åsa Heden­berg, VD för Specialfastigheter, om köpet för en halv miljard i Luleå:

– Fastigheten, som är ett rättscentrum, passar utmärkt in i vårt bestånd. Med vår stora kunskap och kompetens inom säkerhet kommer vi att utveckla fastigheten och bidra till kundernas verksamhet, säger Heden­berg.

Det är andra gången på ett halvår som Specialfastigheter gör ett större fastighetsköp. I april förvärvade bolaget en större fastighet i Kista, Stockholm, läs mer här.

Text: Fredrik Engström

Fastighetsvärlden Idag 2016-12-09

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan