Andreas Carlsson (KD) och Elisabeth Svantesson (M) på presskonferensen.

Regeringen vill återställa regler kring presumtionshyror

Regeringen har tillsett en ny utredning som ska förenkla regelverket kring privatuthyrning. Men den största nyheten under pressträffen under torsdagen är att en utredare ska ta fram förslag för hur reglerna kring presumtionshyror ska kunna återställas efter de två domsluten i Svea hovrätt.

Annons

        Presumtionshyra

  • Reglerna om presumtionshyra infördes 2006 med syfte att kunna ge fastighetsägarna täckning för sina produktionskostnader.
  • Hyran kan därmed sättas högre än vid en bruksvärdesjämförelse – om vissa kriterier uppfylls.
  • Lägenheter med presumtionshyra kan sen inte användas som jämförelsematerial vid en prövning i hyresnämnden.
  • Presumtionshyra gäller i 15 år från att den första hyresgästen flyttat in.
  • I en hovrättsdom förra sommaren beslutades att hyrorna i lägenheter med presumtionshyra endast får höjas hälften så mycket som vanliga hyror.
Visa faktaruta

Under torsdagens presskonferens med finansminister Elisabeth Svantesson (M) och bostadsminister Andreas Carlsson (KD) presenterades reformer för hur bostadsbyggandet ska komma i gång igen.

– Det är högsommar ute, men det är fortfarande vinter i ekonomin. Vi ser en hög inflation och höga räntor som påverkar det vi ska prata om i dag. Regeringen kommer senare i dag fatta beslut som ska förenkla för bostadsmarknaden, säger Elisabeth Svantesson.

Hon fortsätter:

– Det blir dyrare för bostadsföretagen att bygga och det gör det besvärligt för hela bostadssektorn. De ser inte samma kalkyler, vilket gör det svårare för byggherrarna. Vi vill se fler bostäder byggas och då behöver vi göra reformer. Vi behöver pressa tillbaka inflationen som försvårar bostadsbyggandet.

Enligt Andreas Carlsson kommer regeringen tillsätta en utredning om presumtionshyror. Utredaren, hovrättsrådet Thomas Edling, ska ta fram förslag för hur reglerna kring presumtionshyror  ska kunna återställas.

– Den som ska bygga hyresrätter kan ta ut en högre kostnad och hyra de första 15 åren. Och det har fungerat väl fram till 2022 då det kom två avgöranden i Svea hovrätt. Det har kritiserats från många håll och det har på ett dramatiskt sätt försämrat investeringskalkylen, säger han.

I huvudsak är regeringens mål att återställa förhållandena för kalkylerna som rådde innan domarna, men det finns en detalj som är ny.

– Det kan vara så att man ibland vill göra tillval eller frånval som påverkar hyran, men det kan man inte göra inom presumtionshyresregelverket inom 15 år. Det ska utredaren titta på, säger Andreas Carlsson.

En utredning kommer också att göras om hur man kan förenkla reglerna kring privatuthyrning.

– Vi vill både förenkla och göra det mer lönsamt att hyra ut privat där det ingår flera olika delar som att till exempel kunna hyra ut sitt attefallshus och sin källare  samtidigt, vilket inte är möjligt i dag om man inte vill gå över till att driva näringsverksamhet.

Även möjligheterna att hyra ut bostadsrätter ska utredas samt en höjning av taket för ersättningsnivåerna för yrkesmässig hyresförmedling.

– Man får bara ta betalt 3.000 kronor och det är samma summa som har hängt med sen 2003, säger Andreas Carlsson.

En statssekreterargrupp har även tillsatts bestående av statsministerns, finansministerns, finansmarknadsministerns, justitieministerns och arbetsmarknadsministerns statssekreterare där sammankallande är infrasturktur- och bostadsministerns statssekreterare.

Utredningen ska redovisas den 2 september 2024 och utredningens övriga delar kring privatuthyrningen ska redovisas senast den 3 mars 2025.

Läs Svante Jonssons, vd på Tango, kommentar här.
Och kommentarer från Byggnads, Fastighetsägarna och Heimstaden här.

Fler Nyheter från förstasidan

Planen: Ny stadsdel och 900 bostäder

Ska omvandlas från dagens handelsområde, strax norr om Stockholm, till moderna stadskvarter.

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området och berättar om möjliga bygghöjder.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Tillbaka till förstasidan