Byggnads inte imponerad av regeringens utredning

Reaktionerna efter pressträffen kom snabbt. Byggnads är föga imponerad av regeringens beslut under torsdagens pressträff där en utredning av presumtionshyror och privat uthyrning presenterades. Fastighetsägarna vill se ett snabbspår av utredningen för att reglerna ska kunna återställas till början av nästa år.

Annons

Enligt Byggnads ordförande Johan Lindholm finns det en lång lista på åtgärder som borde införas.

Det behövs exempelvis ett omtag om hela bostadspolitiken där Byggnads vill se regeringen göra en blocköverskridande överenskommelse om att återinföra och utöka investeringsstödet. Utöver det vill facket se en nationell bostadsstrategi där det ställs krav på kommuner att frigöra byggklar mark i lämpliga områden, vilket skulle skapa ekonomiska incitament för att kommunerna att bygga mer i enlighet med behovet.

– Jag hade höga förväntningar inför pressträffen men det blev bara en tummetott. Krisen är på riktigt, då behövs kraftfullt politiskt ledarskap – det var inte det vi fick se i dag. Det positiva var att regeringen lovar återkomma med fler insatser. Jag tolkar det som att det kommer att komma stora satsningar i höstbudgeten och det ser vi väldigt mycket fram emot, säger han i ett pressmeddelande.

Fastighetsägarna välkomnar tillsättningen av en utredning för att se över systemet med presumtionshyror vid nybyggnation. ”Ett bra första steg för att öka investeringarna i nya hyresrätter”. Men även Fastighetsägarna anser att det är lite för lite.

– Byggkrisen är nu så allvarlig att det inte går att vänta över ett år på att reglerna för presumtionshyror ses över. Regeländringarna borde vara på plats redan under början av nästa år för att få effekt på byggandet. Snabbutredningarna på tre månader har gjorts tidigare och borde gå att göra även här, säger Anders Holmestig, vd Fastighetsägarna Sverige.

Även Fastighetsägarna ser fram emot att regeringen ska återkomma med fler förslag till reformer av bostadsmarknaden.

–  Det är välkommet att regeringen ser behovet att utveckla bostadsmarknaden. Det är nödvändigt för att vända byggkrisen och öka bostadsbyggandet, säger Anders Holmestig.

Heimstaden är försiktigt positiva. Bolaget anser att det är bra att regeringen med utredningen av presumtionshyressystemet eftersom det innebär att regeringen har insikt om de problem som finns. Men, ett återställande av reglerna för presumtionshyror löser inte alla de problem nyproduktionen har.

– Det effektivaste sättet är att införa fri hyressättning för nyproduktionen av hyresrätter. Det skapar förutsägbarhet för både fastighetsägare och hyresgäster. Dessutom finns det redan en färdig utredning för det, vilket innebär att regeringen skulle snabbt kunna få på plats fungerande hyressättning för nyproduktionen och det kommer leda till ett ökat byggande, säger Kent Persson, samhällspolitisk chef för Heimstaden.

Men även Heimstaden är orolig över att regeringens utredning kommer att ta för lång tid.

– Utredningen ska vara klar i september 2024, vilket innebär att förändringar av systemet sannolikt kan komma på plats tidigast under 2025. Det innebär att vi har minst två förlorade år framför oss där byggandet av nya hyresrätter kommer vara mycket lågt. Nyproduktionssituationen kräver snabbare hantering. Återställandet av presumtionshyressystem rättar heller inte till de stora problem vi har med nyproduktionen av hyresrätter, nämligen förutsägbarheten av hyresnivåerna och de årliga hyresjusteringarna. Det försvårar investeringsbesluten framåt, säger Kent Persson.

Fler Nyheter från förstasidan

Operan håller stängt i fem år

Omfattande renoveringar om 3,1 miljarder krävs. Kungliga Operan är inte nöjda.

Stort bostadstema – var finns Alexanderhugget?

Nytt FV-magasin ute – stort tema om bostadskrisen, med mera.

Framtid & återbruk

Nya certifieringsstandarder har utgjort såväl piska som morot för att skynda på utvecklingen. Artikel ur magasinet.

Säljer för kvarts miljard i kanonaffär – 26% upp

Affär i Stockholm. ”Vi vill inte sälja, men det finns gränser för hur mycket huskramare man kan vara”, säger Sven-Olof Johansson till FV.

Öppnar flaggskepp i city

Öppnar första i Sverige.

SOJ: ”En snabb sänkning är nödvändig”

Anser att Riksbanken och ECB inte kan låta Fed vara styrande.

Affärsanalys

Bostäder på attraktiva nivåer i innerstan

En bostadsaffär på Södermalm i Stockholms innerstad analyseras av Adam Tyrcha på Newsec.

”Hyresnivån är inte nyckeln i förhandlingarna”

Gattberg: ”Hyresnivåer är inte nyckelfaktorn i förhandlingar. Allt handlar om EU:s taxonomiförordning”.

Castellum säljer bilhallar i Stockholm för 347 mkr

Tre byggnader med Porsche och Audi.

Spring för Livet – två veckor kvar

Pekar mot nytt rekord – igen. Separerade starttider nytt för i år.

Köper från Alma – Nyfosa tappar

Stor hyresgäst bantar förhyrningen mer än 40 procent. FV berättar om köpeskillingen.

Tar över efter McDonalds

Ny restaurang tar över efter den amerikanska hamburgerjättens tidigare lokal på gatuplan under Gondolen.

Tillbaka till förstasidan