”Försvarsmakten är en riktig byggarbetsplats nu”

Sverige rustar och det byggs för fullt konstaterar Jan Kinnander, utvecklingsdirektör på Fortifikationsverket. Projekt för hundratals miljoner pågår för fullt i hela landet men även det kommande Nato-medlemskapet kan bjuda på omfattande investeringar.

Annons

Fortifikationsverkets uppdrag har ändrats på kort tid i det oroliga säkerhetspolitiska läget. Tidigare ingick det i uppdraget att förutom att förvärva och bygga att även avveckla stora delar av sitt bestånd. Det sistnämnda gäller inte längre, sa Jan Kinnander, utvecklingsdirektör på Fortifikationsverket, på Fastighetsvärlden seminarium om Samhällsfastigheter den 25 oktober.

Framför allt är det situationen i Ukraina som gjort att Fortifikationsverket nu är mer efterfrågade än någonsin tidigare. Ungefär 80 procent av deras verksamhet är riktad mot Försvarsmakten men i allt högre grad får Fortifikationsverket även uppdrag från andra intressenter så som andra myndigheter.

– Vi väger varje affär på guldvåg då vi bara vill vara fastighetsägare där det verkligen krävs, säger Jan Kinnander.

Just nu byggs det, för första gången sedan 1980, nya regementen i Sverige vilket innebär att det behövs byggas en hel del nytt. Även i orter som tidigare haft militär verksamhet kan beståndet behöva bytas ut då det som byggdes under 1900-talet idag oftas inte är ändamålsenligt längre. Men det är inte bara de nya regementena och flottiljerna som kräver fler fastigheter.

– Nyetableringarna av regementen är bara toppen av isberget. I stort sett alla regementen och flottiljer vi har i Sverige idag har stora byggplaner och det kan handla om många hundramiljonersprojekt för att ta emot fler värnpliktiga med personal men även mer materiell. Jag känner i princip inte till en enda plats där det inte byggs nu. Försvarsmakten är en riktig byggarbetsplats nu, säger Jan Kinnander.

Men det är inte bara svenska regementen som kommer att behöva en utökad kapacitet. Nu när Sverige medlemskap i Nato alltmer ser ut att bli en realitet så tillkommer en hel del möjligheter och skyldigheter kopplade till infrastruktur för att kunna ta emot utländsk trupp. Det handlar om allt från materiell, vägar, järnvägar, flygfält och förråd.

– I samband med att vi kommer in i Natos planeringsprocesser kommer det krävas installationer av alla de slag, främst logistikresurser där vi är en del i Natos försvarsplanering. Här finns också möjlighet att få finansiering till vissa projekt, säger Jan Kinnander.

Fortifikationsverket har stått bakom en flera  stora transaktioner den senaste tiden varav tre större förvärv i Solna förra året. Även i Eskilstuna har Fortifikationsverket förvärvat från Stenvalvet för 265 miljoner kronor och på flera håll har verket även inlett expansioner av befintliga fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

JM säljer för halv miljard

Säljer i utvecklingsområde i 08-regionen.

Capman köper projekt om 289 bostäder

Genomför stor forward funding-affär. Läs FV:s bedömning av priset.

Ansöker om konkurs för 27 enheter – över 100.000 kvm

Kraftig offensiv de senaste åren.

Slutspurt för finansieringen av Sveafastigheter

Förberedelser för att sälja eller notera.

Klart med hotell i Hagaparken

”Denna hotellanläggning har en enorm potential”.

Ikea öppnar i MoS

Hyr hela 2.500 kvm. FV berättar var den nya butiken hamnar.

Northvolt skrotar fabriksplanerna i Borlänge

Vill sälja marken om 900.000 kvm som köptes av Stora Enso 2022.

SLP köper för 204 mkr

Fastigheten har en total markyta om 72.000 kvm, varav 70 procent får bebyggas.

Heba förvärvar av Slättö för kvarts miljard

Förvärvar i vattennära läge.

Köper 44.000 kvm av Corem

Planerar att riva och bygga nytt på spekulation.

Stjärnkockar tar över hela Birger Jarlspassagen

Lägger beslag på hela 750 kvm för sin satsning.

Miljardköper Bromma Blocks – för halva priset

Kraftig värdenedgång från tidigare affär och från årsskiftet. En av Stockholms största handelsplatser. FV berättar om den skyhöga yielden.

Säljer på Norr Mälarstrand

Avyttrar ytterligare en fastighet på Kungsholmen.

Citybox öppnar första i Sverige – vill expandera

Citybox första hotell i Sverige blir kedjans minsta och ”mörkaste”. Läs om kedjans framtidsplaner.

Tillbaka till förstasidan