”Försvarsmakten är en riktig byggarbetsplats nu”

Sverige rustar och det byggs för fullt konstaterar Jan Kinnander, utvecklingsdirektör på Fortifikationsverket. Projekt för hundratals miljoner pågår för fullt i hela landet men även det kommande Nato-medlemskapet kan bjuda på omfattande investeringar.

Annons

Fortifikationsverkets uppdrag har ändrats på kort tid i det oroliga säkerhetspolitiska läget. Tidigare ingick det i uppdraget att förutom att förvärva och bygga att även avveckla stora delar av sitt bestånd. Det sistnämnda gäller inte längre, sa Jan Kinnander, utvecklingsdirektör på Fortifikationsverket, på Fastighetsvärlden seminarium om Samhällsfastigheter den 25 oktober.

Framför allt är det situationen i Ukraina som gjort att Fortifikationsverket nu är mer efterfrågade än någonsin tidigare. Ungefär 80 procent av deras verksamhet är riktad mot Försvarsmakten men i allt högre grad får Fortifikationsverket även uppdrag från andra intressenter så som andra myndigheter.

– Vi väger varje affär på guldvåg då vi bara vill vara fastighetsägare där det verkligen krävs, säger Jan Kinnander.

Just nu byggs det, för första gången sedan 1980, nya regementen i Sverige vilket innebär att det behövs byggas en hel del nytt. Även i orter som tidigare haft militär verksamhet kan beståndet behöva bytas ut då det som byggdes under 1900-talet idag oftas inte är ändamålsenligt längre. Men det är inte bara de nya regementena och flottiljerna som kräver fler fastigheter.

– Nyetableringarna av regementen är bara toppen av isberget. I stort sett alla regementen och flottiljer vi har i Sverige idag har stora byggplaner och det kan handla om många hundramiljonersprojekt för att ta emot fler värnpliktiga med personal men även mer materiell. Jag känner i princip inte till en enda plats där det inte byggs nu. Försvarsmakten är en riktig byggarbetsplats nu, säger Jan Kinnander.

Men det är inte bara svenska regementen som kommer att behöva en utökad kapacitet. Nu när Sverige medlemskap i Nato alltmer ser ut att bli en realitet så tillkommer en hel del möjligheter och skyldigheter kopplade till infrastruktur för att kunna ta emot utländsk trupp. Det handlar om allt från materiell, vägar, järnvägar, flygfält och förråd.

– I samband med att vi kommer in i Natos planeringsprocesser kommer det krävas installationer av alla de slag, främst logistikresurser där vi är en del i Natos försvarsplanering. Här finns också möjlighet att få finansiering till vissa projekt, säger Jan Kinnander.

Fortifikationsverket har stått bakom en flera  stora transaktioner den senaste tiden varav tre större förvärv i Solna förra året. Även i Eskilstuna har Fortifikationsverket förvärvat från Stenvalvet för 265 miljoner kronor och på flera håll har verket även inlett expansioner av befintliga fastigheter.

Fler Nyheter från förstasidan

Grönt ljus för Jernhusens 140.000 kvm

”Det här är en viktig och glädjande dom”. Sex högre byggnader planeras. FV visar karta över det nya området.

River upp kommunaffär

Tvingas till omstart.

SBB och Riksbyggen går skilda vägar efter storaffär

Två större bestånd i främst två städer bryts ut. Totalt fastigheter för 8,4 miljarder kronor.

Heimstaden tillbakavisar mutresor

”Det finns ingen substans i spekulationerna.”

Alma utökar i Häggvik

Förvärvar fastighet i Sollentuna.

Krönika

För liberala regler för bostadsrätter?

”Bostadsrätterna ses alltmer som en investering än som ett eget boende.”

Upp som en sol…

Men borta är nu alla ursprungliga visioner och kvar finns en samling överbelånade skräpfastigheter. Willy Wredenmark kommenterar.

Hon får toppjobb på Skanska

Läs om dagens bestånd och om framtidsplanerna.

Blir vd på Fastator – igen

Tar över efter 82-årige Björn Rosengren.

Batljans PPI nu på börsen – aktuellt med köp i Sverige

Ilija Batljan i FV-intervju om framtiden för det nu noterade bolaget. Se bilder från ceremonin.

Minus 872 mkr i eget kapital

Med ett alarmerande ”rött” bokslut kan frågor ställas om bolaget inte borde ha agerat innan fordringsägarna gick till tingsrätten med konkursansökan.

OP begärs i konkurs – bolagets nionde liv testas

Konkuransökan har lämnats in till tingsrätten. FV kan berätta att några försäljningar är nära – men kan nog inte rädda bolaget.

Vakansgraden upp

Något mer tomställda lokaler hos Vasakronan. Läs om de olika segmenten och de fyra orterna.

Proptechbolag ansöker om rekonstruktion

Vd:n: ”Vi har konstaterat att det inte är möjligt att hitta tillräcklig finansiering i det tuffare klimatet på finansmarknaden”.

Tillbaka till förstasidan